Begraafplaats van Assenede ligt er al tien jaar drassig bij
Chris Thienpondt

Assenede heeft eindelijk oplossing voor drassige kerkhof: "We gaan lava injecteren in de bodem"

De gemeente Assenede heeft na tien jaar een oplossing gevonden voor de drassigheid van de begraafplaats in deelgemeente Bassevelde. De gemeente laat lava injecteren in de bodem van de grond. Die techniek moet ervoor zorgen dat het water vlotter in de bodem kan sijpelen. 

De begraafplaats in Basseveld ligt er al tien jaar drassig bij. "Bij de aanleg tien jaar geleden is de grond op bepaalde plaatsen gecomprimeerd door zware machines die zonder rijplaten op het terrein reden", legt schepen van Openbare Werken Hilde Baetslé (Samen Plus) uit. Daardoor is de ondergrond te veel verdicht en kan het water onvoldoende in de bodem dringen."

"Het heeft de laatste tijd natuurlijk ook veel geregend. Maar ook als het niet extreem regent, waren er altijd al problemen", gaat Baetslé verder. Zo gebeurde het in het verleden vaak dat bezoekers, vaak iets minder mobiele mensen, door de drassigheid van de grond nog moeilijk bij het graf van hun geliefden raakten. En ook de urnekelders stonden er af en toe onder water.

Injecteren met lava

Maar de gemeente heeft nu eindelijk een oplossing voor dat probleem. "We gaan de bodem verticaal draineren en injecteren met een substraat van lava. We hebben een proef gedaan, en het werkt. Daarna komt er ook een wadi die het overtallige regenwater moet bufferen zodat het langzaam in de bodem kan infiltreren."

De gemeente gaat niet alleen de bodem van de begraafplaats aanpakken. Zo komt er ook meer groen. "We voorzien onder meer zes hoogstammige bomen, extra heesters en gaan op bepaalde plaatsen het gras opnieuw inzaaien. Verder leggen we ook nog een bloemenweide aan en in het najaar steken we bloembollen de grond in."

Meest gelezen