Japan richt zich op afschrikking van China met nieuwe kruisraket

De Japanse regering wil een nieuwe kruisraket ontwerpen die verschillende functies zal kunnen uitvoeren. Ze moet een antwoord bieden op de groeiende vloot van Chinese gevechtsvliegtuigen.

Waarom is dit belangrijk?

China en Japan proberen beide de heerschappij over de Oost-Chinese Zee te verkrijgen. Vooral China, als opkomende macht, stelt zich vaker militair dominant op om zo zijn invloedssfeer uit te breiden. Japan, van zijn kant, geeft niet toe en gaat inventief te werk om China's doelen in te dammen.

In het nieuws: Japans nieuwe raket zal in staat moeten zijn om drie functies uit te voeren: verkenning, elektronische oorlogsvoering en als conventioneel wapen.

  • Het projectiel zal een bereik moeten halen van meer dan 1000 kilometer en zal gelanceerd worden vanaf hoge mobiele lanceerplatforms.
  • Eerst schiet men een verkenningsraket af, uitgerust met een camera, om de situatie over een ruim gebied te overzien. Zo wil Japan de precieze locatie vaststellen van de vijand.
  • Daarna volgt een tweede raket met elektromagnetische golven die de radars en andere sensoren van de vijand moet blokkeren. Tot slot volgt een derde raket die op het doelwit inslaat.
  • Het nieuwe wapen moet ook de tekorten opvangen van de huidige luchtmacht. Verschillende raketten in eenzelfde aanval afvuren verbetert niet alleen de effectiviteit, maar ook de beoogde afschrikking. Volgens de Asia Times zou Japan zelfs overwegen om een capaciteit te behalen van duizend opgestelde raketten richting China voor een mogelijke tegenaanval.

Zoom in: Elektronische oorlogsvoering wordt vaker de gewoonte om zo door de luchtdefensie van de tegenstander te breken. China maakt zelf ook al vaak gebruik van luchtvaartuigen in de Oost-Chinese Zee bedoeld voor elektronische oorlogsvoering. Japan probeert zich nu op dit vlak tegen China te wapenen.

  • De nieuwe raket moet vijandelijke schepen en vliegtuigen kunnen onderscheppen dat eilandgebieden willen binnendringen. Ook vijandelijke lanceringplatforms kunnen een doelwit vormen.
  • Ze dient vooral om de zuidelijker gelegen Kyushu-eilanden beter te beschermen. Het initiatief is een zoveelste reactie op China’s groeiende dominantie. Recent kondigde Japan ook nog aan om in de buurt van de Oost-Chinese Zee een nieuwe militaire basis te bouwen.

(as)

Meer