Videospeler inladen...

Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert houdt nieuwjaarsspeech tijdens politieactie: "Wij laten ons niet intimideren"

Positiever zijn en werk belonen. Dat vat in een notendop de nieuwjaarsspeech van Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert in de Bozar samen. "Er is overal zurigheid en pessimisme. Daarmee los je niets op. We staan voor een jaar vol uitdagingen, maar we moeten aan doemdenkers bewijzen dat ze ongelijk hebben." De actie van de politievakbonden die buiten aan de gang was, noemde Lachaert intimidatie. 

In de Brusselse Bozar was het vandaag de beurt aan Open VLD om een nieuwjaarsreceptie te organiseren. Met de bijhorende speech van voorzitter Egbert Lachaert, die meteen van wal stak over de politieactie die aan de gang was aan het gebouw. De vakbonden zijn er niet over te spreken dat de loonsverhoging die hen beloofd was met vertraging wordt uitgevoerd. Daarnaast zijn ze ook boos omdat de federale regering hun voordelige pensioenregeling afbouwt.

"Aan de overkant van de straat staan vakbonden die het normaal vinden dat je op je 58 stopt met werken", zegt Lachaert. "Daar komen ze ons voor intimideren aan onze eigen nieuwjaarsreceptie. Als we welvaart willen behouden in ons land, moeten we mensen van 58 jaar niet afschrijven en verder laten werken. Als we daar een betoging voor moeten trotseren, doen we dat."

BEKIJK - Aan de ingang van de Bozar in Brussel was een politieactie aan de gang:

Videospeler inladen...

Ook later in zijn speech bleef werk een belangrijk thema. Lachaert spoorde de Vlaamse arbeidsbemiddelingsdienst VDAB - die "meer kan doen dan wat ze vandaag doet" - aan om mee te helpen de werkzaamheidsgraad omhoog te krijgen. 

Mensen die elke dag werken moeten beloond worden en kunnen niet slechter af zijn dan mensen die niet werken

Egbert Lachaert, voorzitter Open VLD

Daar komt nog bij dat het verschil tussen werken en niet werken voor de liberalen gerust wat groter mag. "Het moet gedaan zijn met het feit dat er altijd voordelen gekoppeld zijn aan een uitkering", zegt Lachaert. "Daardoor is iedereen die elke dag gaat werken slechter af dan iemand die thuisblijft en eigenlijk profiteert van het systeem. En dat kan niet. Mensen die werken en elke dag het beste van zichzelf tonen moeten beloond worden."

"Veel zurigheid"

Ook de nadruk op optimisme en samenwerking viel op. "Er is zoveel zurigheid en pessimisme aanwezig. Ik moet elke dag de krant maar lezen om te weten hoe slecht het allemaal is, terwijl het hier nog steeds een fantastisch land is om te wonen. Natuurlijk zijn er grote uitdagingen die we moeten aanpakken. Maar daarvoor is optimisme echt wel nodig. Er is nog nooit iemand beter geworden door negatief naar de zaak te kijken. Oplossingen komen altijd van mensen die positief vooruitkijken."

"Een jaar geleden zeiden mensen nog dat de regering zou vallen", zegt Lachaert. "Dat is niet gebeurd. Nog niet zolang geleden zeiden mensen dat het licht uit zou vallen in 2025. Dat zal niet gebeuren."

We hebben het klimaatthema te lang overgelaten aan linkse partijen

Egbert Lachaert, voorzitter Open VLD

"En nu staan we voor een jaar met nog evenveel uitdagingen. Maar we moeten vooruitkijken en hervormingen echt omarmen en bewijzen dat doemdenkers ongelijk hebben. In mei vindt een groot liberaal congres plaats waar we de lijnen trekken voor het liberalisme van de toekomst."

Uitdrukkelijke uithalen of subtiele sneren met naam en toenaam vielen er in tegenstelling tot de nieuwjaarsrecepties van sommige andere partijen niet te noteren. Toch benadrukt Lachaert meer in eigen handen te willen nemen. "Liberalen gaan bijvoorbeeld voor groene groei. We hebben het klimaatthema veel te lang overgelaten aan linkse partijen. Het is nu aan ons om antwoorden te schrijven waarbij welvaart, geloof in mensen en bedrijven, geloof in creativiteit, onderzoek en ontwikkeling centraal staan."

Meest gelezen