Denemarken wint Bocuse d'Or, België met lege handen naar huis
Het Deense team, dat eerder de Europese finale van de Bocuse d'Or had gewonnen, is maandag laureaat geworden in de eerste mondiale editie van de culinaire wedstrijd. Noorwegen haalde de tweede plaats, Hongarije werd derde. België vertrekt met lege handen van de wedstrijd tijdens het Salon International de la Restauration (SIRHA) in het Franse Lyon.
De Belgische formatie, onder leiding van Sam Van Houcke van restaurant Maste in Gent, mocht haar kunnen tonen op zondag. Voor de eerste oefening koos het team voor een versie van Belgische frieten met butternutpompoen en een dessert op basis van Belgische wafels, met als thema "Feed the kids".
De organisatie van de Bocus d'Or had dit jaar voor het eerst gekozen de wedstrijd in het teken te zetten van het belang van voeding op de gezondheid van kinderen. De chefs kregen de opdracht de pompoen centraal te zetten en bij hun hoofdgerecht minstens één ei in het gerecht te integreren. Voor de schotel stond de zeeduivel centraal, aangevuld met Sint-Jacobsschelpen en een garnituur bestaande uit enkel plantaardige producten.
Veertiende plaats
Vierentwintig landen namen deel aan de wereldwijde finale. België eindigde op de veertiende plaats. Tijdens de Europese competitie, die in maart vorig jaar in Boedapest plaatsvond, behaalden dezelfde drie landen het podium: Denemarken won, Hongarije werd toen tweede en Noorwegen derde.
Ferdy Debecker is de laatste Belg die een medaille kon bemachtigen bij de Bocuse d'Or. Hij behaalde brons in 1999.
Officieuze WK gastronomie
De internationale culinaire wedstrijd werd in 1987 gelanceerd door 'Monsieur Paul' en geldt als het officieuze wereldkampioenschap van de gastronomie. Tegenwoordig is de Bocuse d'Or meer dan een simpele gastronomische wedstrijd, en wordt hij gedefinieerd als "een laboratorium van uitmuntendheid, een broedplaats van talenten waar inzet, passie, techniek en creativiteit de grootste chef-koks van morgen onthullen". Vorig jaar werd Frankrijk eindwinnaar, België nam toen niet deel wegens de coronapandemie.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat is dat rode stipje in je ei? En mag je het dan nog opeten?
-
Independer
Autoschade door een onbekende? Dit dien je te ondernemen
Het gebeurt meer dan je denkt: je komt bij je geparkeerde voertuig en ziet dat er een ferme deuk of kras in zit. Maar van de automobilist, e-stepper of fietser die tegen je wagen reed, is geen enkel spoor. Dekt je verzekering die schade? En wat moet je allemaal doen om ‘klacht tegen onbekenden’ in te dienen? Independer.be legt het uit. -
PREMIUM
'Oatzempic' is nieuwe hype online om af te vallen: hoe maak je het? En hoe werkt het?
Na Ozempic is ‘Oatzempic’ nu de nieuwste hype op TikTok om snel kilo’s te verliezen. Influencers promoten het als een simpel alternatief voor het geneesmiddel en bovendien zonder doktersvoorschrift. Maar is dit écht een wondermiddel of het zoveelste crashdieet? Wat zit er juist in? En kunnen de kilo’s er hiermee afblijven? Diëtisten Sanne Mouha en Michaël Sels nemen de nieuwe trend onder de loep: “Het is slim gezien.” -
-
Dit zijn de verschillen tussen Spaanse en Belgische aardbeien (en het is niet alleen de prijs)
-
HLN Shop
Ga voor schoonheid én degelijkheid: in vijf stappen naar jouw ideale e-bike
Wie het aangename aan het nuttige wil koppelen bij het kiezen van een tweewieler, gaat voor een elektrisch exemplaar en raakt zo in één beweging ook razendsnel op zijn bestemming. Maar let op: de markt van de e-bikes evolueert continu en je zwemt in de keuzemogelijkheden. Waar moet je zoal op letten? HLN Shop haalt vijf aandachtspunten aan. -
HLN Shop
Van ballongarde tot kneedhaak: wanneer gebruik je welke klopper op je keukenrobot of handmixer?
Een keukenrobot is veel meer dan een veredelde mixer. Toch als je de diverse hulpstukken waarvan een kwalitatief toestel voorzien is juist inzet. Weet je geen raad met deze mysterieuze objecten en liggen ze maar te verstoffen in je kast? Een spijtige zaak waar HLN Shop graag verandering in brengt met een overzicht van de meest courante kloppers. Meteen aan de slag gaan? Eindigen doen we met een overheerlijk recept voor kaastaart. -
Waarom heb je niet veel honger na een intensief sportmoment, maar méér honger de dag erna?
-
Elke dag een banaan eten, hoe gezond is dat?
-
PREMIUM
Rookaroma’s in producten zoals gerookte zalm en barbecuechips worden verboden, maar waarom pas over 5 jaar?
Verschillende rookaroma’s in voedingsmiddelen worden verboden, omdat ze schadelijke en kankerverwekkende stoffen bevatten. Vandaag vind je die aroma’s in verschillende producten, zoals gerookte worsten, amandelen en barbecuechips. Maar waarom mogen sommige producten nog 5 jaar lang op die manier gemaakt worden? En hoe schadelijk zijn ze dan écht? Professor Bruno De Meulenaer (UGent) legt uit. “Natuurlijk roken valt niet onder de wetgeving.” -
PREMIUM
“We rijden er speciaal van Aalter naar Oostende voor”: 10 BV’s verklappen hun weloverwogen bestelling bij de frituur
Denk je dat BV’s constant op hun lijn letten? Je zou hun bestelling bij de frituur eens moeten zien. Tien BV’s verklappen ons hoe zij hun frietjes het liefste eten. Van de beste garnaalkroket van het land tot een monsterbestelling van 30 euro omdat die met een mooi extraatje komt. Maar Christoff? Die spant de kroon. “Sinds mijn eerste frituurbezoek is mijn bestelling nooit meer veranderd.” -
Waarom je het kookvocht van aardappelen niet mag hergebruiken in sauzen of gerechten