Rechter buigt zich over lot noodlijdende regionale tv-zender AVS: wat loopt er fout bij de regionale tv?

De regionale televisiezender AVS, die een groot deel van Oost-Vlaanderen bedient, krijgt van de ondernemingsrechtbank van Gent gedurende 5 maanden uitstel van betaling. AVS zit in slechte financiële papieren en vraagt tijdelijk bescherming tegen schuldeisers. Ook de meeste andere regionale tv-zenders hebben het moeilijk. Hoe komt dat en wat is eraan te doen? Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) werkt aan een plan.

Audio Video Studio (AVS) zond in 1988 voor de eerste keer uit en was de eerste regionale zender in Vlaanderen. Het bedrijf kampt al een tijdje met financiële moeilijkheden. AVS vroeg de ondernemingsrechtbank om bescherming tegen een 70-tal schuldeisers gedurende zes maanden, en krijgt van de rechtbank een termijn van vijf maanden. 

Laat ons zeggen dat de toekomst van de regionale televisie in Vlaanderen onzeker is

Tom Evens (Universiteit Gent)

De financiële perikelen van AVS zijn geen unicum, want het hele regionale televisielandschap zit in een financieel dal. Sinds 2011 daalt de omzet van de regionale zenders voortdurend. Volgens de koepelorganisatie NORTV is de omzet van alle zenders samen in de periode 2010-2021 gedaald van 38 miljoen naar 24 miljoen euro, een forse daling met 37 procent.

Die cijfers zijn niet echt verrassend. "Laat ons zeggen dat de toekomst van de regionale televisie in Vlaanderen onzeker is", zegt media-expert Tom Evens (Universiteit Gent). Dat heeft te maken met de dalende reclame- en sponsoringinkomsten. "Die staan onder druk door het moeilijke economische klimaat, maar ook de veroudering van het kijkpubliek maakt het voor sommige adverteerders minder interessant."

Ook de bereikbaarheidsvergoedingen die de regionale zenders krijgen van de distributeurs als Telenet of Proximus, dalen. "Als steeds minder mensen naar hun regionale zender kijken, dalen de bereikbaarheidsvergoedingen", duidt Tom Evens. 

Het evenwicht raakt steeds meer uit evenwicht

Tom Evens (Universiteit Gent)

Daartegenover staat dat de kosten stijgen. Denk maar aan de oplopende personeelskosten, de inflatie en de energiekosten. "Het evenwicht raakt steeds meer uit evenwicht. In combinatie met een grijs publiek betekent dat slecht nieuws voor de toekomst", zegt Tom Evens.

De uitdagingen zijn groot. Er moeten meer jonge mensen worden bereikt, en dat kost geld. Vorig jaar heeft de Vlaamse regering een conceptnota van Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) goedgekeurd. "Wij werken nu verder met de regionale omroepen aan de toepassing daarvan", zegt Dalle. Speerpunten van de conceptnota: de kwaliteit bewaken, de belangrijke omslag maken naar crossmediale mediabedrijven, beter onderling samenwerken en een degelijk businessplan

Nieuws dicht bij de mensen is belangrijk, maar het huidige model is niet duurzaam. Daarom moeten we hervormen

Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (CD&V)

Dat crossmediale is belangrijk om een jonger publiek te bereiken, maar ook om te diversifiëren. "Door crossmediaal te werken kan je op maat van elke gemeente werken", zegt minister Dalle. Die diversificatie moet vermijden dat mediagebruikers in de hele provincie dezelfde eenheidsworst krijgen voorgeschoteld.

Op het vlak van samenwerking gelooft de minister in fuseren. In Vlaanderen zijn er nu 10 regionale zenders, en dat moeten er 8 worden. In West-Vlaanderen moeten Focus en WTV hun redactionele samenwerking uitbreiden naar een volledig samenwerkingsverband, en in Oost-Vlaanderen moeten AVS en TV Oost samengaan. "Wij willen geen gedwongen fusies, maar we zullen die fusies wel aanmoedigen", zegt Dalle.

De minister en de regionale omroepen onderhandelen nu over nieuwe beheersovereenkomsten. "Die zouden toch op 1 januari 2024 in werking moeten treden", zegt Dalle. Hij blijft geloven in de toekomst. "Nieuws dicht bij de mensen is belangrijk, maar het huidige model is niet duurzaam. Daarom moeten we hervormen."

Denk dan aan een organisatie op Vlaams niveau die de exploitatie van alle regionale omroepen op zich neemt

Professor Mediastudies Tim Raats (VUB)

"Moeten we niet denken aan een iets grotere schaal?", werpt professor Mediastudies Tim Raats (VUB) op. "Ik denk dan aan een organisatie op Vlaams niveau die de exploitatie van alle regionale omroepen op zich neemt, waarom niet in samenwerking met de openbare omroep."

Raats vindt het verdedigbaar dat regionale omroepen bijvoorbeeld een studio of opnameploegen delen. "En waarom ook niet één gezamenlijk nieuwsportaal online, waarbij de mediagebruiker zelf zijn eigen regio kan aanklikken voor nieuws uit zijn of haar buurt?" 

Meest gelezen