Getty Images

Politie Gent klist meer veelplegers door speciale cel die reeksen misdrijven onderzoekt

Het Team Opsporing Reeksen (TOR) van de politie in Gent kan na ruim een jaar proefdraaien positieve resultaten voorleggen. Door reeksen van misdrijven, zoals diefstallen en zedenfeiten met elkaar te verbinden, kan ze sneller en beter veelplegers opsporen. In ruim een derde van de gevallen leidt dit tot een doorbraak. De cel werkt ook samen met andere politiezones en diensten, om de pakkans te verhogen. Ook andere zones tonen interesse in het project. 

De politie in Gent werkt sinds september 2021 met een Team Opsporing Reeksen (TOR). Dat team gaat aan de slag met informatie van onder meer wijkagenten, rechercheurs en ander politiepersoneel, en probeert verbanden tussen diefstallen en zedenfeiten te ontdekken. Het gaat om een proefproject dat volgens het stadsbestuur van Gent nog nergens anders bestaat. Het TOR probeert veelplegers te vatten én speelt ook informatie door naar andere diensten, ook buiten Gent. De aanpak levert resultaten op, blijkt uit een vraag van gemeenteraadslid Manuel Gonzalez (Open VLD). 

Hoe werkt het TOR?

Het TOR zoekt een reeks van minstens 2 feiten waar mogelijk een verband tussen bestaat. Die analyse kan helpen als een mogelijke dader gevat wordt, want zo kan goede bewijslast sneller verzameld worden. Het kan bijvoorbeeld gaan om een bepaalde soort kledij die de dader zou gedragen hebben. De aanpak levert ook resultaat op als er dievenbendes actief zijn, omdat er veel sneller patronen in de diefstallen worden ontdekt. 

Wat zijn de resultaten?

“De ophelderingsgraad ligt een pak hoger”, klinkt het bij burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD). “We detecteren reeksen feiten sneller en sporen sneller bepaalde fenomenen op.” Vorig jaar kon het TOR 435 reeksen feiten detecteren. Daarin werden bijna 1.600 feiten samengebracht. In meer dan een derde van de zaken was er een positief resultaat. “Het gaat dan om de identificatie van een dader, een arrestatie, een terugbetaling van gestolen goederen… “ Het proefproject wordt een blijver binnen het korps, benadrukt De Clercq. “Onze expertise inspireert intussen ook andere zones.”

Meest gelezen