imago images/photothek

Na Microsoft, Meta en Google schrapt nu ook muziekapp Spotify banen: waarom zo veel ontslagen bij technologiebedrijven?

Zes procent van het wereldwijde personeel bij Spotify verliest zijn baan. Omgerekend is dat 600 jobs. Dat heeft CEO Daniel Ek in een mededeling aan zijn personeel gestuurd. Hij spreekt van een moeilijke, maar noodzakelijke beslissing. Andere techbedrijven zijn hem ook voor geweest. Wat is er daar precies aan de hand? Techexpert Bram Vandeputte legt het uit in “VRT NWS laat”.

Spotify is opgericht in 2006 door een Zweed en is een van de weinige Europese succesverhalen in de techwereld. Vanaf 2011 was het ook in ons land beschikbaar en sindsdien heeft het de muziekwereld op z’n kop gezet. "Spotify telt zo’n 450 miljoen gebruikers", zegt techexpert Bram Vandeputte. "Je zou kunnen denken dat het geld daar binnenstroomt, maar dat is niet zo. Bij het vorig kwartaal moesten ze toegeven dat ze een verlies van bijna 200 miljoen euro lijden."

Big Tech Slowdown

In totaal zijn er tussen 150.000 en 200.000 mensen de afgelopen maanden ontslagen bij grote techbedrijven. Bij Twitter is de helft van het personeel weg. Bij Microsoft gaan 4,5 procent van de jobs op de schop. Bij Meta, het moederbedrijf van Facebook, gaat het over 12,5 procent van het personeel. Alphabet, het moederbedrijf van Google heeft dan weer 6,5 procent van zijn werknemers ontslagen. En ook Amazon heeft ontslagen doorgevoerd. Daar gaat het over 1,2 procent van de werknemers of 18.000 mensen.

BEKIJK - Het gesprek met techexpert Bram Vandeputte in "VRT NWS laat":

Videospeler inladen...

Er is een gemeenschappelijk verband te vinden tussen deze ontslagen. “De afgelopen jaren zijn er heel veel mensen aangeworven door de coronapandemie”, zegt Vandeputte. “Toen speelde ons leven zich online af, waardoor techbedrijven daar hard op hebben ingezet.” Amazon bijvoorbeeld had in 2019 800.000 werknemers. Twee jaar later is dat personeelsbestand verdubbeld naar 1,6 miljoen werknemers. “Dat is geen verrassing dat er nu gesnoeid wordt: niet alleen gaan we meer naar fysieke winkels, maar ook geld lenen kost meer en advertentie-inkomsten lopen terug.”

Apple is gezond(er)

In de hele rij ontbreekt er wel een grote speler: Apple. “Het grote verschil met Apple is dat zij niet zo’n massale aanwervingscampagne hebben gedaan afgelopen twee jaar. Een ander verschil is dat Apple een ander soort businessmodel heeft, dat veel meer gericht is op de verkoop van producten en minder afhankelijk van advertentie-inkomsten.”

We gaan als klant niet meteen iets merken van de Big Tech Slowdown. Er gaan vooral zijprojecten sneuvelen. "Bij Twitter is bijvoorbeeld heel de communicatieafdeling ontslagen waardoor er geen woordvoerder meer is.” Maar deze ontslagen moeten we volgens Bram Vandeputte vooral zien als een correctie. “Als je vergelijkt met de cijfers in 2018/2019 zie je dat die bedrijven eigenlijk wel nog groeien. Er zijn minder mensen, maar die bedrijven blijven wel nog investeren. Microsoft heeft bijvoorbeeld vorige week 10.000 mensen moeten ontslaan, maar heeft vandaag aangekondigd dat ze 10 miljard dollar gaan investeren in Chat GPT.”

BEKIJK - VRT NWS live met Jeroen Franssen, arbeidsmarktspecialist bij technologiefederatie Agoria:

Videospeler inladen...

Meest gelezen