“Zwarte koffie is de meest vervuilende soort koffie die we drinken, op één na”: hoe beperk je de schade zonder je shot cafeïne te schrappen?
Die ochtendkop zwarte koffie is misschien vriendelijk voor jouw humeur, maar net dat tikkeltje minder vriendelijk voor het milieu. Al is zijn romige broertje de cappuccino dat nog minder. Koffie heeft een grote impact op de planeet, maar dankzij vijf kleine zaken om op te letten, verzeker je die cafeïne wél van een plaatsje in de toekomst. Hoe drink je die koffie het best? En gebruik je dan bij voorkeur koffiebonen, -pads, of -capsules?
1. De hoeveelheid melk
Dat cappuccino vervuilender is dan een kop zwarte koffie is niet verrassend. Volgens Milieu Centraal staat de klimaatbelasting van een kop koffie verkeerd gelijk aan veertien kopjes espresso. Wil je op het klimaat letten, dan kan je beter geen of weinig melk in de koffie doen. Een ander alternatief zijn de minder milieubelastende plantaardige melksoorten.
2. De soort koffiebonen
Om ervoor te zorgen dat de bonen op milieuvriendelijke wijze verbouwd zijn, kan je volgens Mariska Joustra van Milieu Centraal best kijken naar de keurmerken op de verpakking. “Kies voor koffie met keurmerken zoals die van UTZ en de Rainforest Alliance, deze leggen de nadruk op het milieu.”
3. Kan je koffiepads recycleren?
Het verpakkingsmateriaal maakt ook deel uit van de ecologische voetafdruk. In Nederland is het sinds begin dit jaar wél toegestaan om koffiepads bij groente-, fruit en tuinafval (gft-afval) te gooien, waar in België sinds 2018 net het tegenovergestelde gebeurde: omdat ze toch te veel plastic bevatten, mochten ze hier niét meer bij weggegooid worden.
“Veel koffiepads waren niet-composteerbaar omdat ze gemaakt werden met lijm die niet afgebroken kon worden. Inmiddels is 97 procent van alle koffiepads composteerbaar en mogen ze wel bij het gft-afval in Nederland.” Volgens berekeningen kan dit per jaar zo'n 88 miljoen kilo waardevol compostafval opleveren. In België kondigde één van de grootste producenten van koffiepads - Beyers Koffie - vorig jaar in oktober wel aan dat ze vanaf dan alleen nog de composteerbare versie gingen verkopen. Tot op heden mogen die voorlopig nog niet opnieuw overal bij het gft in België gesmeten worden.
4. Gebruik je koffiecups?
Hoe zit het dan met koffiecups? De koffie-industrie lijkt in te zetten op biologisch afbreekbare cups. “Er is recentelijk een voorstel vanuit de EU gedaan om aluminiumcups te verbieden, omdat die heel belastend zijn voor het milieu”, licht Michiel Roscam Abbing van de Plastic Soup Foundation toe. “Koffieproducenten proberen op deze ontwikkeling vooruit te lopen door afbreekbare cups te produceren.” Zo kondigde Nespresso onlangs aan een nieuwe biologisch afbreekbare koffiecup op de markt te brengen, eentje die uit papier zou bestaan.
Vreemd is wel dat die geen voordeel lijken te hebben tegenover de gebruikelijke aluminium koffiecups. Volgens Erik van Houten, marketingdirecteur van Nespresso Nederland, zijn de nieuwe cups bedoeld als keuzemogelijkheid maar niet per se een betere keuze voor het milieu. “Onze onderzoeken tonen aan dat het milieueffect van een koffie gezet met een papieren Nespresso-capsule vergelijkbaar is met een gerecyclede aluminium Nespresso-capsule.”
Het volledig vermijden van cups of een herbruikbare cup die je zelf opnieuw kan vullen zijn goede oplossingen.
Het volledig vermijden van cups is daarentegen een betere keuze voor het milieu. “Het gebruik van bijvoorbeeld een papieren filter is uit milieuoogpunt beter dan een cup.” Wat als je dan toch een cup wil gebruiken? “Een herbruikbare cup, een cup die je zelf opnieuw kan vullen, is ook een goede oplossing. Dit staat wel haaks op het gemak dat de consument graag wil hebben bij het gebruiken van koffiecups. Kies je voor de aluminiumvariant, dan is het belangrijk gebruik te maken van het recycleerprogramma”, aldus Joustra.
5. De juiste hoeveelheid koffie
Van alle drank die we weggooien is maar liefst 60 procent koffie en thee. Het voordeel van koffiecups en -pads is dat ze verspilling voorkomen, want elk bakje wordt op maat gezet. “Veel mensen gaan terug naar de bonenautomaat omdat ze denken dat dat beter is voor het milieu, terwijl dat niet per se zo is”, vertelt Frank Wilde, directeur van CoffeeB. Uit onderzoek blijkt dat een geportioneerd koffiesysteem tot wel 30 procent minder CO2 uit kan stoten dan een bonenautomaat. “Waar een bonenautomaat tot wel 10 gram koffie per kopje gebruikt is dat bij geportioneerde koffie rond de 6 gram. Door het gebruik van meer koffie is een bonenautomaat slechter voor het milieu.”
Volgens Joustra kiest de consument graag voor het gemak van geportioneerde koffie. “Maar een langzame manier van koffie drinken is vaak beter voor het milieu. Denk aan koffie zetten met een cafetière of aan filterkoffie.” Daarbij is het belangrijk om de hoeveelheid koffie die je gebruikt te beperken en niet méér koffie te zetten dan je opdrinkt.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Moet je oude bieren écht weggieten zoals in ‘Alles mag weg’? Biersommelier legt uit welke bieren lang goed blijven
-
PREMIUM
“Hier komt een maaltijd zelden meermaals op tafel”: hoe kookt Kathleen voor 5 personen zonder uren in de keuken te staan?
Lekker, gezond én snel koken: voor de meeste gezinnen is het elke dag weer een uitdaging. “Maar dat hoeft het niet te zijn”, vindt Kathleen Brenders. Als mama van drie zonen leerde ze al doende hoe je ondanks een druk weekschema toch voor ieder wat wils op tafel kan zetten, zonder uren in de keuken te staan. Wat zijn haar bespaartips? En hoe houdt ze rekening met alle eetvoorkeuren binnen het gezin? “We bestellen één keer per week boodschappen.” -
PREMIUM
Luc Bellings test 10 keer balletjes in tomatensaus en deelt een 0/10 en 8/10 uit: “Lekkere vleessmaak en goed gekruide saus”
Gehaktballetjes in tomatensaus is één van de lekkerste Vlaamse klassiekers. Maar welke kant-en-klare variant uit de supermarkt is een even smakelijk alternatief? Sterrenchef Luc Bellings proeft tien bereidingen en buist de helft. Echt lekker gehakt en een geslaagde saus? Dat vindt hij maar bij één product: “Dit zouden ze zelfs geen balletjes in tomatensaus mogen noemen, het zouden vegetarische balletjes kunnen zijn.” -
-
Jobat
Ontslag gekregen of genomen: op welke werkloosheidsuitkering kan je dan rekenen?
-
Snel van die knoflookadem afgeraken? Recente studie bewijst: “Dit zuivelproduct neemt 99 procent van de geur weg”
Look eten en jezelf daarna ongemakkelijk voelen door de knoflookadem: we hebben het allemaal al meegemaakt. We lezen ook veel feiten en fabels over wat ertegen werkt, en na al die mythes die de ronde doen hebben Amerikaanse wetenschappers écht iets ontdekt wat werkt. En wat blijkt? De oplossing vinden we terug in het zuivelaanbod van de supermarkt. -
HLN Shop
“Gebruik er verschillende door elkaar”: podoloog geeft raad bij het kiezen van jouw perfecte wandelschoenen
Bij velen onder ons kriebelt het al om deugddoende tochten te maken in het groen. Ben je nog geen volleerd wandelfanaat, maar wil je graag de draad oppikken? Trek dan een instapmodel wandelschoenen aan je voeten. HLN Shop gaat na met welk schoeisel je als beginnend wandelaar - figuurlijk dan - over rozen loopt. -
Kan je de houdbaarheid van vlees verlengen door het al te bakken en in de koelkast te bewaren?
-
Elke dag een banaan eten, hoe gezond is dat?
-
HLN Shop
Op safari in de Benelux: vijf zinderende ervaringen om na te jagen
Hou je van natuur en avontuur, staat een safari vermoedelijk hoog op je bucketlist. Geen tijd/budget om af te reizen naar Afrika? Het perfecte plan B bevindt zich net over de grens, in Hilvarenbeek: in de Beekse Bergen onderneem je een safari met alles erop en eraan zonder op het vliegtuig te moeten stappen. HLN Shop geeft een checklist mee van wat je niet mag missen op je Nederlandse dan wel Afrikaanse safaritocht. -
PREMIUM
“Zanger Ed Sheeran boekte hier ook een tafel”: dit zijn de 7 favoriete eetadressen van Qmusic-DJ Dorothee Dauwe
Dorothee Dauwe (34) ken je van de ochtendshow met Maarten Vancoillie op Qmusic. Dat ze in haar vrije tijd houdt van ‘happekes’ en apéro’s weet je als je naar de show luistert of haar volgt. Maar waar eet de foodie die het liefst? “Ik ben gek op Brussel", verklapt ze. “Het is een wereldstad met op veel plaatsen een dorpsgevoel. Ik heb mijn vaste stamcafé, maar ontdek ook graag nieuwe plekjes.” Ze tipt haar 7 favoriete eetdressen in onze hoofdstad. -
PREMIUM
Van Heinz tot Boni: welke ketchup is lekker én gezond? Diëtist Michaël Sels test er 10 en buist er 2: “Dit is meer gelei dan saus”