De dubbele schietpartij gebeurde op twee locaties in Half Moon Bay, ten zuiden van San Francisco.
2023 Getty Images

Opnieuw schietpartij in Californië: zeven mensen overleden, beelden tonen hoe politie de dader overmeestert

Twee dagen na een dodelijke schietpartij in de Amerikaanse staat Californië zijn opnieuw doden gevallen bij een schietpartij. Minstens 7 mensen zijn overleden bij een dubbele schietpartij in Half Moon Bay, zowat 45 kilometer ten zuiden van San Francisco. De dader is opgepakt.  

De slachtoffers vielen, volgens de politie, op twee locaties in Half Moon Bay, een landbouwstadje aan de kust. Op de ene locatie, een paddenstoelenbedrijf, werden 4 lichamen teruggevonden, op de andere, een truckersbedrijf, 3. De twee ondernemingen lagen dicht bij elkaar in de buurt. Een achtste slachtoffer werd zwaargewond teruggevonden en ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis.

"Enkele uren na de dubbele schietpartij parkeerde de verdachte zijn wagen aan een plaatselijk politiekantoor en meldde hij zich, hij liet zich zonder veel weerstand overmeesteren", zegt correspondent Björn Soenens in de VS. "Het gaat om een 67-jarige man van Aziatische afkomst, hij zou een werknemer van het paddenstoelenbedrijf zijn geweest."

BEKIJK - Zo overmeestert de politie de mogelijke schutter in Half Moon Bay:

Videospeler inladen...

Volgens politiechef Christina Corpus werd in de auto van de verdachte een semi-automatisch wapen gevonden, dat hij mogelijk gebruikt heeft bij de schietpartij. "Dit soort schietpartijen is vreselijk", zegt Corpus. "Het is een tragedie waar we veel te vaak over horen, maar nu gebeurt het hier."

Het motief is nog onduidelijk. De verdachte werkt mee aan het onderzoek, zegt de politie.  

De politie heeft de locaties van de dubbele schietpartij afgesloten.
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved

Monterey Park

De schietpartij in Half Moon Bay komt er amper twee dagen na de dodelijke schietpartij in Monterey Park. Een 72-jarige man opende toen het vuur op mensen in een dansclub die Chinees nieuwjaar aan het vieren waren. Daarbij stierven 11 mensen.

In Monterey Park wonen veel mensen van Aziatische, vooral van Chinese, afkomst. De vermoedelijke dader is eveneens van Azië afkomstig. Hij beroofde zichzelf van het leven na een klopjacht door de politie. Over zijn motief is er nog altijd geen duidelijkheid.

Gavin Newsom, de gouverneur van Californië, was op bezoek bij slachtoffers van de schietpartij in Monterey Park toen hij op de hoogte werd gebracht van de feiten in Half Moon Bay. "Tragedie na tragedie", schrijft hij op Twitter.

Al 38 schietpartijen in de VS in 2023

Zowel in Half Moon Bay als in Monterey Park zijn de verdachten twee oudere mannen van Aziatische afkomst. Een opvallende gelijkenis, "maar het is veel te vroeg om te zeggen of er een verband is", zegt Björn Soenens. "We weten alleen dat het Chinees nieuwjaar is, dat is naast een periode van vreugde een periode waarin bij sommigen misschien frustraties, spanningen, ontevredenheid over hun leven naar boven komen. Dat is aan de politie om uit te zoeken."

45 procent van alle gezinnen heeft minstens één wapen in huis, er zijn meer dan 400 miljoen privéwapens in omloop. Voor elke 100 Amerikanen zijn er dus 120 wapens.

VS-correspondent Björn Soenens

Ook de hogere leeftijd van de verdachten springt in het oog. Het profiel van daders van dergelijke schietpartijen is meestal dat van een jonge twintiger, sommige jonger dan 21 jaar. "Het belangrijkste om te onthouden is dat er zoveel wapens in omloop zijn in de VS", zegt Soenens. "45 procent van alle gezinnen heeft minstens één wapen in huis, er zijn meer dan 400 miljoen privéwapens in omloop. Voor elke 100 Amerikanen zijn er dus 120 wapens. In geen enkel land zijn zoveel wapens in omloop. Als er een conflict, ontevredenheid, wrok, jaloezie is in de geest van iemand, en er is een wapen aanwezig, dan gebeuren dit soort drama's."

Het is nog maar de vraag of er iets zal veranderen aan de wapendracht in de Verenigde Staten. "Bij de bevolking leeft het idee dat er iets moet gebeuren, maar aan het tweede amendement van de grondwet, de vrije wapendracht, wil niemand raken. Er komen wetten om zware aanvalswapens te verbieden, of grote kogelmagazijnen, maar in de praktijk blijft dit soort schietpartijen gebeuren. In 2022 waren het er 648. Dit jaar zijn het er al 38, en het jaar is nog maar drie weken ver."

Meest gelezen