De vitrine van La Bas is helemaal vernield.

Inbrekers viseren verschillende handelaars in centrum van Diest: "De schade is enorm"

Aan het Stationsplein in Diest hebben vandalen bij verschillende handelaars ingebroken. De daders vernielden ook de etalages en veroorzaakten veel schade. Er werd vooral cash geld gestolen. De politie analyseert nu camerabeelden van de daders.

“Ik ben gebeld door de buurvrouw die de parkeerschijf van haar auto ging leggen. Die wagen stond vlak aan ons pand geparkeerd. Ze heeft ons dan meteen gebeld toen ze de schade zag”, zegt Brenda Jacobs van La Bas, een speciaalzaak met gebak, taarten en desserts. Zij kreeg vannacht de inbrekers over de vloer. “De schade is enorm, want de vitrine ligt er helemaal uit", zegt ze.

"Onze zaak is gelegen aan het Stationsplein in Diest. Dat wordt heraangelegd, waardoor er geen openbare verlichting is. Alles is hier pikdonker 's nachts. Er hangen ook geen camera’s van de NMBS of van de stad.” Toch heeft de politie intussen camerabeelden gevonden waarop de daders te zien zijn. Daarop is te zien hoe de daders het raam hebben ingeslagen om de winkel binnen te geraken.

Meerdere handelszaken getroffen

Brenda is niet de enige die ongewenst bezoek kreeg. Ook bij het Spoorcafé, Klavertje Vier en een kapsalon waren vannacht het doelwit. In die laatste zaak bleef het bij een inbraakpoging. “We hebben meteen de politie gecontacteerd”, gaat Brenda verder. “Maar die hadden het al druk omdat er blijkbaar in verschillende handelszaken is ingebroken.” Volgens Brenda is er ook een getuige die de daders gezien heeft: “De politie heeft nu een verklaring afgenomen van die getuige. Het labo komt vandaag ook nog langs.”

Onlangs waren er al gelijkaardige incidenten in onder andere Halle, Landen en Tienen. Ook daar werden alleen handelszaken geviseerd. Het is niet duidelijk of de inbraken aan elkaar gelinkt kunnen worden.

radio2

Meest gelezen