Videospeler inladen...

Screeningsoperatie van Fedasil en Samusocial in kraakpand Schaarbeek afgerond, 735 van de aangemelde 784 mensen hebben recht op opvang

Van de 784 bewoners van het kraakpand in de Paleizenstraat die zich hebben aangemeld bij de sociale screening, hebben 735 mensen recht op opvang, en 49 niet. Dat laten federaal staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V) en Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) weten. Volgens De Moor is de procedure bemoeilijkt omdat asielzoekers die elders verblijven zich ook hebben aangemeld en omdat mensen die geen asielaanvraag lopen hebben zich niet laten registreren.  

Vorige week donderdag werd aangekondigd dat de diensten van Fedasil en Samusocial samen waren begonnen aan een screeningsoperatie van de bewoners in het kraakpand. Het doel: uitmaken wie al een asielaanvraag had ingediend en dus recht heeft op opvang in het netwerk van Fedasil. Het was de bedoeling om die screening vandaag af te ronden, maar De Moor heeft bekendgemaakt dat de operatie heeft plaatsgevonden vorige week donderdag en vrijdag. Ze is dus vroeger afgerond.

Beeld een beetje vertroebeld van de cijfers die we hebben

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V)

"Veel mensen die zich aanmeldden, beschikken inderdaad over een asielaanvraag", zei de staatssecretaris in de Kamercommissie. "Organisaties op het terrein bevestigen ons dat mensen uit de Paleizenstraat die daar niet over beschikken, zich niet laten registreren." En er was nog een bijkomend probleem. "Jammer genoeg werd de screening bemoeilijkt door een instroom van asielzoekers die elders verblijven en nog geen opvang hebben. Verschillende advocaten hadden oproepen gedaan om zich aan te melden bij de screening." 

Conclusie? "Het maakt het een beetje moeilijker als er heel wat mensen die niet in de Paleizenstraat verblijven, zich daar ook aangemeld hebben. Dat heeft het beeld een beetje vertroebeld van de cijfers die we hebben." 

Vanmiddag hebben De Moor en Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) bekendgemaakt dat in totaal 784 mensen gescreend zijn. Van hen hebben 735 mensen recht op opvang en 49 niet. Eén persoon is in onwettig verblijf, de andere 48 hebben ofwel meervoudige aanvraag, moeten naar een andere lidstaat en werkten niet mee aan die procedure of zijn al erkend vluchteling. De laatste vallen voor huisvesting onder de gewesten.

Er wordt vandaag van alle mensen die zich hebben aangemeld nog verder nagegaan door Fedasil bij wie het om een nog lopende asielprocedure gaat

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V)

"Er wordt vandaag van alle mensen die zich hebben aangemeld nog verder nagegaan door Fedasil bij wie het om een nog lopende asielprocedure gaat", zegt De Moor nog. "Al die personen zullen vervolgens gradueel worden opgenomen in het opvangnetwerk van Fedasil."

Met andere woorden: het zal nog even duren voor al wie een asielaanvraag heeft gedaan en momenteel nog in het kraakpand verblijft ook effectief een plaats krijgt in het netwerk van Fedasil. Volgens de staatssecretaris zal dat zo snel mogelijk gebeuren en wordt er opgeschaald.

Los van de screening was Fedasil al sinds 20 december vorig jaar bezig met een eigen identificatieoperatie. In dat kader hebben tot nu toe 175 mensen uit het kraakpand bed, bad en brood gekregen in het netwerk van Fedasil.

BEKIJK - Staatssecretaris Nicole de Moor geeft uitleg in de Kamer over de screeningsoperatie in het kraakpand in Schaarbeek.

Videospeler inladen...

Meest gelezen