De kogel lijkt door de kerk: Duitsland zou dan toch Leopard 2-tanks leveren aan Oekraïne

De Duitse bondskanselier Olaf Scholz zou de knoop eindelijk hebben doorgehakt: Duitsland gaat dan toch Leopard 2-tanks leveren aan Oekraïne. Dat schrijven het Duitse weekblad Der Spiegel en Reuters. Daarmee lijkt Duitsland nu toch te plooien onder de hoge internationale druk. Ook de Amerikanen zouden hun M1 Abrams tanks naar Oekraïne zenden, ook al zijn die tanks minder geschikt. De beslissing komt er nadat de Poolse premier Morawiecki de toelating had gevraagd om 14 Leopard 2-tanks naar Oekraïne te zenden.

We hebben er lang op moeten wachten, maar nu heeft de Duitse bondskanselier Olaf Scholz eindelijk de knoop doorgehakt. Duitsland zal binnenkort Leopard 2-tanks naar het Oekraïense front zenden. De NAVO-topman Jens Stoltenberg was er eerder vandaag van overtuigd dat er binnenkort een oplossing gevonden zou worden. En dat mocht ook wel. Een tijd geleden vroeg de Oekraïense president Volodimir Zelenski het Westen om de - naar eigen zeggen broodnodige - Duitse Leopard 2-tanks. 

De Amerikanen leken aanvankelijk niet te spreken over het feit dat aarzelend Duitsland maar niet tot een beslissing kon komen. Net voor de aankondiging dat Duitsland nu toch tanks naar het front zou zenden, kondigden de Amerikanen aan ook hun M1 Abrams tanks naar Oekraïne te zenden. Dat was het duwtje dat Duitsland nog nodig had. 

Eerder vandaag haalde ook de Poolse premier Mateusz Morawiecki uit naar Duitsland. Het land vraagt al geruime tijd de Duitse toelating om Leopard-tanks naar het front te sturen. Scholz hulde zich echter in stilzwijgen. "Deze keer zijn het de Duitsers die treuzelen, de zaak ophouden en op een bedenkelijke manier te werk gaan", reageerde de Poolse premier. "Het is duidelijk dat ze ons niet op een grootschalige manier willen bijstaan. We zenden nu dit verzoek en we verwachten spoedig een antwoord."

Waarom is de toestemming van Duitsland nodig?

De Leopard 2-tanks die verschillende Europese landen naar het front willen sturen, zijn moderne tanks van Duitse makelij. Ze zijn hét paradepaardje van de Duitse defensie. Alle landen die zulke tanks aankopen van Duitsland, gaan akkoord met de voorwaarden van de verkoopovereenkomst. 

"Daarin staat dat ze die tanks niet mogen doorverkopen (of in dit geval doneren) aan derden", vertelt VRT NWS-expert Jan Balliauw. "Zo is Duitsland er zeker van dat die tanks niet doorverkocht worden aan mogelijke tegenstanders van het land."

De beslissing lag volledig in handen van de Duitse bondskanselier Olaf Scholz. Het standpunt van zijn Defensieminister was al langer duidelijk. Die wou niet dat Duitsland in de weg staat als andere landen tanks aan Oekraïne willen leveren. 

Lang bleef het bij Scholz oorverdovend stil. De bondskanselier hield de levering van tanks aan Oekraïne voorlopig in het midden. Nochtans lieten zijn regeringspartners hun stem wel horen. De groenen en de liberalen willen de Duitse tanks wel aan het front zien. De groene minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock zei zondagavond dat Duitsland niet op de rem mag staan.

Het was vooral de angst dat Rusland de levering zou zien als een escalatie, die de bondskanselier aan het denken zette. "De Tweede Wereldoorlog speelt hierin een belangrijke rol", zei Wiebke Pittlik van het Duitslandinstituut van de Universiteit van Amsterdam daarover. ""Nie wieder Krieg", "nooit meer oorlog", is daarbij het welbekende motto." De herinnering aan Duitsland als agressor is in de hoofden van de Duitsers nog te vers om nu het voortouw te nemen in het bewapenen van een ander land. 

Meer Belgische wapens

Een vierkoppige delegatie van het Oekraïense parlement heeft in de Kamer nu ook Belgische parlementsleden opgeroepen om meer wapens te zenden naar Oekraïne. Volgens de delegatie heeft Oekraïne die wapens dringend nodig als het de oorlog tegen Rusland wil winnen. "Meer wapens kunnen ons vrede brengen", zo klonk de hoofdboodschap van Oleksandr Kornyenko. "Dat klinkt contradictorisch, maar het is de realiteit. Zonder die wapens gaat het nog jaren en jaren duren."

Het bezoek was een initiatief van N-VA Kamerlid Theo Francken. Maar ook de parlementsleden van de meerderheid antwoordden positief op de vraag. "België bereidt een nieuw pakket wapenleveringen voor", zo beloofde Jasper Pillen (Open VLD). Hetzelfde geluid viel te horen bij Wouter De Vriendt (Groen): "Wij gaan bijkomende militaire steunmiddelen beslissen". MR-Kamerlid Denis Ducarme gaf aan dat ons land volgens hem niet genoeg doet.

De delegatie hoopte dat ook op Europees niveau sancties opgelegd kunnen worden gericht tegen de diamanthandel. Die sector wist tot nog toe te ontsnappen aan het sanctiepakket. 

"Meer nodig dan 15 tanks"

Zelenski heeft erop aangedrongen dat de besprekingen over het leveren van westerse gevechtstanks moeten eindigen met een duidelijke beslissing. "De bondgenoten beschikken over het vereiste aantal tanks dat het Oekraïense leger nodig heeft om de Russische troepen te verslaan", zei Zelenski in zijn dagelijkse toespraak. Hierbij benadrukte hij nog eens dat "de nood groter is" dan "vijf, tien of vijftien tanks".

Andrii Jermak, het hoofd van het presidentiële bureau in Kiev, verwelkomde alvast de doorbraak over de Leopard 2-tanks op het berichtenkanaal Telegram. "We zullen alles hebben, alles voor de herovering van onze gebieden en voor het tegenoffensief. Tankbestuurders zullen blij zijn, net zoals artilleristen en later piloten." Met de verwijzing naar piloten liep hij vooruit op een nieuwe discussie over de mogelijke levering van gevechtsvliegtuigen.

Meest gelezen