Kraanvogel Roya, die naar Iran vertrekt vanuit Zutendaal.
Kweekcentrum CBCC

Zeldzame Siberische kraanvogel vertrekt vanuit Zutendaal naar Iran om te paren met eenzame soortgenoot: "Omid is al 15 jaar lang alleen"

Roya, een Siberische kraanvogel die opgroeide in Zutendaal, vertrekt vanavond vanuit de Limburgse gemeente naar Teheran. Het doel is om haar ter plaatse te koppelen aan Omid: de laatste kraanvogel die nog elk jaar van Iran naar Siberië migreert. "Voor het voortbestaan van de soort is dit een grote stap", vertelt Geer Scheres van het Zutendaalse kweekcentrum.

Wat te doen wanneer een populatie van een aantal duizend kraanvogels een belangrijke migratieroute dreigt te verliezen? Redden wat te redden valt, vond het kweek- en studiecentrum CBCC (Cracids Breeding And Conservation Center) in Zutendaal. Ze staan daarom hun kraanvogel Roya af. Die vliegt vanavond – met het vliegtuig, niet zelf – naar Iran. Daar wacht Omid, een mannelijke kraanvogel, op haar komst.

BEKIJK: Deze twee (andere) kraanvogels verblijven in het kweekcentrum CBCC in Zutendaal. 

Videospeler inladen...

"De bedoeling is om een deel van de al heel kleine populatie te redden", vertelt Geer Scheres van het kweek- en studiecentrum in ‘De Wereld Vandaag’ op Radio 1. Elk jaar migreren namelijk steeds minder Siberische kraanvogels naar Siberië. De populatie vanuit India is volledig uitgestorven en China telt nog maar enkele duizenden vogels. De westelijke route naar Siberië is al vijftien jaar lang bevolkt door slechts één kraanvogel: Omid. Om die route te behouden, moeten hij en Roya dus zo snel mogelijk voor kuikens zorgen.

BEKIJK - Onze reporter bezocht de luidruchtige kraanvogels in Zutendaal:

Videospeler inladen...

Meer dan paren

Maar paren alleen is niet voldoende. "De bedoeling is dat hij na het voortplanten met zijn jongen terugvliegt naar de Kaspische Zee", vertelt Scheres. Want in tegenstelling tot bijvoorbeeld ooievaars, moeten kraanvogels hun kuikens ook leren migreren. Bovendien, benadrukt Scheres, is niet zomaar elk vrouwtje een geschikte partner voor Omid. "Het moet om een vrouwtje gaan dat eieren kan leggen, ze moet opgegroeid zijn bij haar eigen ouders en ze mag niet gewend zijn aan mensen. Daarom leefde Roya tot nu toe afgezonderd in het kweekcentrum." 

Voor het overige maakt Scheres zich weinig zorgen over de aantrekkingskracht tussen de twee. "De natuur zet in het voorjaar een verandering in de geslachtshormonen in gang waardoor ze op en top op voortplanting gefocust zijn. Dat wordt waarschijnlijk liefde op het eerste gezicht", besluit hij. "Maar natuurlijk is het emotioneel. Roya is hier opgegroeid, van klein kuikentje tot een volwassen Siberische vrouw. We moeten haar loslaten, wetende dat het voor het voortbestaan van de soort een grote stap is."

Meest gelezen