Direct naar artikelinhoud
NieuwsOscars

‘Close’ heeft zijn Oscarnominatie beet

'Close'-regisseur Lukas Dhont.Beeld Wannes Nimmegeers / Kris Dewitte

Lukas Dhonts film Close is één van de vijf genomineerden voor de Oscar voor Beste Internationale Film. Ook de Duitse topfavoriet All Quiet on the Western Front en de Argentijnse Golden Globe-laureaat Argentina, 1985 dingen mee naar het gouden beeldje.

Close, Belgium.” Met die twee woorden werd bevestigd wat al lang in de lucht hing: regisseur Lukas Dhont mag zich alvast een smoking aanmeten om op 12 maart over de rode loper van de Oscarceremonie te lopen. Zijn tweede film, Close, is één van de vijf genomineerden voor Beste Internationale Film. Het is de achtste keer dat een Belgische film in die categorie werd genomineerd, en de eerste keer sinds Felix van Groeningens The Broken Circle Breakdown, negen jaar geleden.

Toen moest België de duimen leggen voor de Italiaanse film La grande bellezza. Nog nooit trok de Belgische inzending ook aan het langste eind: Dhont kan dus geschiedenis schrijven als hij in maart het podium mag beklimmen om de Oscar in ontvangst te nemen. Close is evenwel niet de topfavoriet: de veelgeprezen Duitse oorlogsfilm All Quiet on the Western Front zit ook bij de genomineerden, net als het Argentijnse Argentina, 1985. De andere nominaties zijn voor het Poolse Eo en het Ierse The Quiet Girl.

Lees ook

Recensie. ‘Close’: overmand door de kracht van kwetsbaarheid ★★★★★

Interview. ‘Lukas heeft mij op de trein van Antwerpen naar Gent ontdekt’: Eden Dambrine en Gustav De Waele, de jonge sterren uit ‘Close’

Argentina, 1985 won eerder de Golden Globe voor Beste Internationale Film – waarvoor Close ook genomineerd was – terwijl All Quiet on the Western Front vorige week maar liefst 14 nominaties binnenrijfde voor de BAFTA Awards. Ook bij de Academy Awards strijdt de Netflix-productie op meerdere fronten, met nominaties voor onder meer Beste Originele Score, Beste Bewerkte Scenario en zelfs een nominatie voor Beste Film. Close was volgens Amerikaanse media als Variety lange tijd de frontrunner voor de Internationale Film-Oscar, maar inmiddels lijkt All Quiet on the Western Front in pole position te liggen.

Close is het verhaal van twee kinderen”, vertelde Clarence Moye van de website Awards Daily een kleine twee maanden geleden in deze krant. “En hoezeer dat verhaal en die vertolkingen ook mogen raken, het zijn vaak ‘gewichtigere films’ die met de prijzen gaan lopen. Zoals het WOI-drama All Quiet on the Western Front, de Duitse Oscarinzending. Bovendien maakt die ook kans om genomineerd te worden in categorieën als cinematografie en productiedesign, wat hem nog iets zichtbaarder maakt.”

Close wordt in de Verenigde Staten verdeeld door de prestigieuze distributeur A24: de Amerikaanse release staat gepland voor deze vrijdag. Daardoor kan de buzz die rond Close hangt sinds de première in Cannes, waar de film de tweede prijs won, opnieuw worden aangewakkerd. Daar hoort ook campagne voeren bij. “De meest intensieve etappe begint zodra we weten of we effectief op de shortlist staan”, stelde Dhonts broer Michiel, die Close mee produceerde, net voor de shortlist voor Beste Internationale Film werd bekend gemaakt. “Dan is het heel veel campagne voeren, met grote banners en affiches op de boulevards.”