Dieplaan achter het stadhuis van Genk
foto: stad Genk

Struiken, bloemen en bomen vervangen 600 m² beton op de Dieplaan in Genk

De Dieplaan in het Genkse centrum wordt binnenkort voor een groot stuk onthard. De laan ligt achter het stadhuis en is op dit moment een brede betonnen boulevard. Zo'n 600 m² beton moet plaats maken voor meer groen waardoor omwonenden en bezoekers de laan kunnen gebruiken als een park. 

De heraanleg van de Dieplaan is de eerste stap om het centrum van Genk groener te maken en te ontharden. Er wordt bij de heraanleg bewust gekozen voor iets anders dan de klassieke grasmat. Schepen van Duurzaamheid Toon Vandeurzen (CD&V): "We willen een duurzame verblijfplaats met bloemmixen en met meerstammige coniferen, berken en grove dennen.” Ook wil de stad dat regenwater vlot in de grond kan infiltreren. “Het moet op die manier van een harde functionele plaats evalueren naar een duurzame groene verblijfsplek.”

Genkse stadsparkjes

Het stadsbestuur wil met de heraanleg van de Dieplaan meer groen in het centrum. “Het is de bedoeling dat het een soort park is”, vertelt schepen Vandeurzen. “Je kan er als bewoner, werknemer uit de buurt of bezoeker even uitrusten of je boterhammen opeten op een bankje.”

De plannen om ook het binnenplein van het Genkse stadhuis te vergroenen, zijn tijdelijk in de ijskast gestoken, omdat het om het dak gaat van een ondergrondse parking.

Meest gelezen