Videospeler inladen...

BEKIJK - 40 klokken uit Sint-Bertinuskerk in Poperinge gehaald voor restauratie toren

In Poperinge in West-Vlaanderen zijn 40 klokken uit de Sint-Bertinuskerk naar beneden gehaald voor de restauratie van de toren. De houtstructuren zijn verrot, maar voor die kunnen opgeknapt worden, moesten de klokken dus uit de toren gehaald worden. Het is een huzarenstukje om die zware klokken van op een hoogte van bijna 40 meter naar beneden te halen.

"Vorige week hebben we alle draden van de beiaard in de toren losgekoppeld", doet projectingenieur Fien Sohier uit Poperinge het verhaal. "Vandaag is het aan de brute manskracht om de klokken eruit te hijsen. Pas als dat gebeurd is, kunnen we beginnen aan de restauratie van de toren."

De Sint-Bertinuskerk in Poperinge staat er al van de veertiende eeuw en ondertussen is het ook een beschermd monument. "Het probleem van het gebouw is dat de vloer van de beiaard naar binnen helt", legt Sohier uit. "Daardoor loopt het water niet naar buiten en dus zijn de balken in de loop der jaren verrot geraakt. Het hout, de vloer en ook de gevel moeten we nu opknappen."

BEKIJK - Spectaculaire beelden van het verwijderen van de klokken:

Videospeler inladen...

Klokken tot 500 kilogram

"De klokken uit de toren halen, is een belangrijke fase binnen de restauratie. In zo'n beiaard zitten 40 klokken. De kleintjes kunnen we makkelijk naar beneden halen. Die wegen tussen de 50 en de 100 kilogram. De grote klokken wegen dan weer tot 500 kilogram, dus daar hebben we een grote kraan voor nodig", vertelt Sohier. 

De klokken van een hoogte van 38 meter naar beneden halen, is een spectaculair werk. "Daar is een grote verantwoordelijkheidszin voor nodig, maar gelukkig kunnen we een beroep doen op een gespecialiseerde firma die bijna dagelijks zulke werken uitvoert. Het weer zit ook goed, dus het lukt vlot om de klokken te verhuizen."

Thijs Pattyn
Thijs Pattyn

Meest gelezen