Codex Eyckensis, het oudst bewaarde evangelieboek van de Lage Landen, keert terug naar Maaseik

De Codex Eyckensis, het oudste evangelieboek van de Benelux, keert over enkele jaren terug naar Maaseik. Het unieke werk uit de 8e eeuw verhuisde zeven jaar geleden naar Leuven voor een onderzoek aan de universiteit en wordt daar sindsdien bewaard in afwachting van een geschikte plaats in Maaseik. Het stadsbestuur van Maaseik heeft intussen plannen voor een nieuw museum vlak bij de Sint-Catharinakerk, waar de codex eeuwenlang in een te vochtige schatkamer lag.

De Codex Eyckensis werd in de 8e eeuw vervaardigd in de abdij van Echternach. Meteen daarna werd de codex door aartsbisschop Willibrord naar Aldeneik gebracht om zijn definitieve thuis te vinden in Maaseik. Het unieke topstuk maakt deel uit van de schat van Sint-Catharinakerk, waar het werk vereerd wordt als reliek.

In 2016 verhuisde het werk tijdelijk naar Leuven voor een grondig onderzoek. Intussen is de codex ook gedigitaliseerd en kan hij online bekeken worden. Wie het werk in het echt wil bewonderen kan vanaf het najaar terecht in MAS, het Museum aan de Stroom in Antwerpen, waar het deel zal uitmaken van de tentoonstelling Zeldzaam en onmisbaar met 100 topstukken uit Vlaamse collecties.

De Codex Eyckensis zal er te zien zijn tussen topwerken van onder meer Magritte, Bacon, Ensor, Moore, Jordaens en Rubens.  De tentoonstelling loopt van 27 oktober dit jaar tot 25 februari 2024. Het boek keert na de tentoonstelling terug naar Leuven in afwachting van een meer geschikte plaats in Maaseik. De codex lag eeuwenlang in een schatkamer onder de Sint-Catharinakerk. Maar die plaats was te vochtig en dus niet geschikt voor een optimale bewaring.

We hebben eerst een aantal kerken onderzocht, maar dan moet je een box, in een box en nog eens een box bouwen om de codex zo veilig mogelijk te bewaren

Het stadsbestuur laat intussen uitzoeken waar het werk dan wel het best bewaard en ontsloten kan worden, zegt schepen van Cultuur Myriam Giebens (Vooruit). "We hebben eerst een aantal kerken onderzocht, maar dan moet je een box, in een box en nog eens een box bouwen om de codex zo veilig mogelijk te bewaren. En daarom hebben we nu plannen om een nieuw museum te bouwen op een terrein vlak bij de Sint-Catharinakerk waar nu nog het oude ziekenhuis staat, dat eind dit jaar of begin volgend jaar wordt afgebroken."

Een nieuw museum bouwen is voor een kleine stad als Maaseik onbegonnen werk. Daarom hoopt Maaseik op subsidies van Vlaanderen. Volgens Myriam Giebens kan er ook bij Europa worden aangeklopt. "We beschikken over zeer veel topstukken die we willen ontsluiten. En daarvoor willen we ook op Europese steun beroep doen. De Codex Eyckensis vertelt tenslotte het verhaal van de kerstening van de hele regio."

Meest gelezen