Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved.

Einde der tijden nog nooit zo dichtbij: symbolische "doemdagklok" nog 90 seconden verwijderd van middernacht door oorlog in Oekraïne

De "Doemdagklok", een symbolische klok die aangeeft hoe dicht we bij het einde van de wereld staan, is 10 seconden vooruit gezet. Het is nu 90 seconden voor middernacht. Dat betekent dat de mensheid weer een stapje dichter bij haar eigen ondergang is gekomen. De klok heeft sinds de oprichting in 1947 nog nooit zo dicht bij 12 uur gestaan. De oorlog in Oekraïne is de voornaamste reden om de klok vooruit te zetten. 

Op de Doomsday Clock, of Doemdagklok, staat 12 uur middernacht symbool voor het moment dat de mensheid haar eigen ondergang veroorzaakt. Een groep van wetenschappers, onder wie 10 Nobelprijswinnaars, evalueert elk jaar of dat moment dichterbij is gekomen.

Niet onverwacht, zijn de wijzers van de Doemdagklok dit jaar weer wat verdergetikt. De klok staat nu op 90 seconden voor 12. Het einde der tijden was nog nooit zo dichtbij. 

De Bulletin of Atomic Scientists, de organisatie achter de Doemdagklok, haalt de oorlog in Oekraïne aan als voornaamste reden. "De oorlog in Oekraïne gaat een tweede gruwelijk jaar tegemoet, waarbij beide partijen overtuigd zijn dat ze kunnen winnen."

De organisatie vreest ook dat Rusland nucleaire, chemische of biologische wapens zal inzetten, die voor een verdere escalatie van de oorlog kunnen zorgen. "De kans dat de oorlog uit de hand loopt, blijft groot", klinkt het. 

Landen die afhankelijk waren van Russisch aardgas zijn nog meer gaan investeren in aardgas in plaats van ervan af te stappen

"De invasie van Rusland in Oekraïne heeft ook gevolgen voor de strijd tegen de klimaatverandering", zegt de organisatie. "Landen die afhankelijk waren van Russisch aardgas en olie zijn op zoek gegaan naar andere leveranciers om zich te bevoorraden. Dat heeft geleid tot grotere investeringen in aardgas, terwijl dergelijke investeringen hadden moeten krimpen.

Om wereldleiders de ernst van de situatie duidelijk te maken, is de aankondiging van het nieuwe tijdstip voor het eerst ook in het Russisch en het Oekraïens gedaan. De organisatie roept de Amerikaanse regering, de NAVO en Oekraïne op om in dialoog te blijven gaan, om zo de Doemdagklok terug te draaien.

BEKIJK - Hoever is de aarde verwijderd van de ondergang? Deze klok geeft aan hoeveel tijd er ons rest:

Videospeler inladen...

"Doemdag" komt al meer dan 10 jaar steeds dichterbij

De Doemdagklok is in 1947 in het leven geroepen, bij het begin van de Koude Oorlog. Wetenschappers hadden de symbolische klok toen vooral opgericht om wereldleiders te waarschuwen voor de gevolgen van een nucleaire oorlog.

De klok werd toen op 7 minuten voor 12 gezet. Toen de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie in de jaren nadien ook effectief atoom- en waterstofbommen begonnen te testen, draaiden de wijzers snel verder naar 2 minuten voor 12 uur. 

Sindsdien is de klok regelmatig wat dichter bij, of wat verder weg van, 12 uur gezet. Bij de val van de Berlijnse Muur bijvoorbeeld, op het einde van Koude Oorlog, in 1990 stond de klok op 10 voor 12. 

De voorbije 10 jaar is de klok wel steeds dichter bij 12 uur gaan staan, telkens met nucleaire dreigingen (onder meer in Noord-Korea) en klimaatverandering als belangrijkste redenen. 

In 2020 werd de Doemdagklok de laatste keer verzet, tot 100 seconden voor 12 uur. Het opschorten van een nucleair verdrag tussen de VS en Rusland, de oplopende spanningen tussen de VS en Iran en de trage vooruitgang in de strijd tegen de klimaatverandering waren toen de belangrijkste oorzaken.

Meest gelezen