© Photo News

“Jambon moet zich verontschuldigen voor blunder”

“Minister van Binnenlandse zaken Jan Jambon (N-VA) heeft geblunderd door de schuld voor de aanslagen in de schoenen van één politie-officier te schuiven. Jambon moet zich daarvoor verontschuldigen”. Dat zegt Kamerlid Stefaan Van Hecke (Groen) in reactie op de beslissing van Jambon om geen tuchtprocedure op te starten tegen de verbindingsofficier.

Er komt dan toch geen tuchtprocedure tegen verbindingsofficier Sébastien Joris. Kort na de aanslagen van 22 maart had minister Jambon zwaar uitgehaald naar Joris, die terrorist Ibrahim El Bakraoui naar ons land had laten terugkomen: “Hier heeft geen dienst, geen politieapparaat, maar wel één persoon geblunderd”. Jambon stelt nu echter dat Joris de procedure heeft gevolgd. “Maar in dat geval moeten we de procedure aanpassen. Voor ons is dit dus geen kwestie meer van tucht, maar dat neemt niet weg dat er daar op het niveau van de verbindingsofficier geblunderd is.”

© Photo News

Voor Groen en Ecolo is het een logische beslissing om geen tuchtprocedure tegen de verbindingsofficier op te starten “want het was duidelijk uit de hoorzittingen van de onderzoekscommissie dat de verbindingsofficier geen schuld heeft aan de foutgelopen uitzetting van El Bakraoui uit Turkije”, legt Van Hecke uit. “Met deze beslissing neemt minister Jambon wel een bocht van 180 graden in dit dossier”, merkt Stefaan Van Hecke op.

Nu duidelijk blijkt dat de verbindingsofficier absoluut niet geblunderd heeft, vindt Van Hecke dat verontschuldigen van de minister zeker op zijn plaats zijn. “Door de verbindingsofficier kort na de aanslagen aan te wijzen als de grote schuldige, is duidelijk dat niet de verbindingsofficier heeft geblunderd, maar wel minister Jambon zelf door snel, en zonder grondig onderzoek, de schuld in de schoenen van één politie-officier te schuiven”, vindt het Groen-Kamerlid.

‘Zondebok’ van Jambon krijgt geen sanctie

© Photo News

Er komt geen tuchtprocedure tegen Sébastien ­Joris. De verbindingsofficier van de politie in Turkije werd na de aanslagen van 22 maart door minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) ervan beschuldigd dat hij terrorist Ibrahim El Bakraoui naar ons land had laten terug­komen. Maar ondanks dat verwijt, ziet Jambon nu af van een tuchtprocedure.

Het is de minister niet meer om de verbindingsofficier te doen, zegt hij, “maar wel om ervoor te zorgen dat zich in de toekomst niet meer kan herhalen wat er indertijd in Turkije is gebeurd met Ibrahim El Bakraoui.” Ter herinnering: toen Jambon drie dagen na de aanslagen vorig jaar de vraag kreeg waarom hij zelf zijn ontslag had aangeboden, haalde hij in het parlement stevig uit naar Joris. Die zou in 2015 te passief zijn omgesprongen met de informatie dat een van de uiteindelijke terroristen, El Bakraoui, gearresteerd was aan de Syrische grens. “Hier heeft geen dienst, geen politieapparaat, maar wel één persoon geblunderd”, zei Jambon. Hij kondigde toen een tuchtprocedure aan, maar ontdekte gaandeweg, onder meer na de getuigenis van Joris’ overste in de commissie, dat zoiets niet evident zou worden.

“Opluchting”

“Blijkbaar heeft Joris de procedure gevolgd, dat heeft zijn overste bevestigd”, zegt Jambon. “Maar dan moeten we de procedure aanpassen. Voor ons is dit dus geen kwestie meer van tucht, maar dat neemt niet weg dat er daar op het niveau van de verbindings­officier geblunderd is.”

Joris zelf reageert volgens Stéphane Deldique van de christelijke vakbond CSC “sereen” op het nieuws dat er geen tuchtprocedure komt. “Omdat hij altijd heeft geweten dat hij volgens de procedures heeft gehandeld. Hij is ook nooit geschorst geweest.” Toch is het een opluchting. “Het is voor hem en zijn familie een hele zware periode geweest. Hij hoopt dat het hele circus rond zijn figuur nu voorbij is.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer