Tom Waes.
Volledig scherm
PREMIUM
Tom Waes. © VRT

COLUMN. Het tussentaaltje van Tom Waes splijt N-VA. Voor Bourgeois is het Nederlands een pochet, voor Jambon is het een toiletborstel

In ‘Het verhaal van Vlaanderen’ gaat het niet meer om wat precies Tom Waes vertelt, wel om hoe hij dat doet: in veredeld Antwerps. “Het zuiverste Nederlands in de aflevering van zondag over de Guldensporenslag”, stelde columnist Jan Segers vast, “was het Middelnederlands van Pieter de Coninck.”

37 reacties

  • Stephan Priem

    1 jaar geleden
    Arnaut Hauben had een veel betere keuze geweest. Hij is de enige die echt gepassioneerd kan vertellen.
  • oswald billiet

    1 jaar geleden
    Vele Vlaamse auteurs laten hun uit te geven boeken vooraf in Nederland " kuisen . Anderen zoals Timmermans, Claes, Walschap enz. deden dat niet en schreven in zeer behoorlijke taal . Ik noem dit Vlaams. En waarom zouden Vlamingen geen eigen taal mogen hebben is duister. Het is nu al soms vrij moeilijk op om de Nederlands TV de dialogen te volgen. Wat vandaag beschaafde taal is , is doorregen van het Engels en geofficialiseerd.
  • Karla Desmet

    1 jaar geleden
    Voorstander van dialect. Maar niet op TV. Dat Aaantwaaarps dat je al jaren en dagen overal hoort... Jawadde! 't Is of er niemand nog een ander dialect spreekt? Noop, op TV a.u.b. correct Nederlands. Ik stam af van een leerkracht, later schooldirecteur. Bij ons thuis? Dialect. Geen woord A(B)N. Hij gruwde van dat zwart-wit programma op de BRT om de mensen ABN te leren :) Kon die mensen niet uitstaan. Dus toen dat een aantal jaar geleden even terug op TV verscheen... Grote miserie thuis :)
  • Erik Moens

    1 jaar geleden
    Hoe zielig Bourgeois... Kan niks inbrengen tegen de historisch correcte weergave van 1302 die hun romantische heldhaftigheid in een totaal ander perspectief zet en begint dan maar over de 'tussentaal' v.d. presentator?
  • Carl Vangenechten

    1 jaar geleden
    Niet zozeer het dialect, maar wel de verstaanbaarheid is het probleem en dat heeft te maken met de streektaal, maar ook met de articulatie. Ook aan dit laatste zou het onderwijs meer aandacht moeten besteden. De taal is het belangrijkste instrument bij sociale contacten. Duidelijk spreken is een sociale vaardigheid.