© atv

Drugscriminelen wilden havenarbeider kidnappen en folteren: vijf jaar celstraf voor bendeleider ‘Flash’

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft drugstrafikant Yannick W., in de onderwereld vooral bekend onder zijn bijnaam ‘Flash’, veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf omdat zijn bende had geprobeerd om een havenarbeider uit Kontich met geweld te ontvoeren. Zijn rechterhand Niels D.C., alias De Garnaal, komt er vanaf met 40 maanden cel.

vdaa

Havenarbeider W.V.A. uit Kontich rijdt op 30 september 2020 naar huis, na zijn shift in de haven van Antwerpen, waar hij als chauffeur van containerkraan, zogenaamde straddle carrier, werkt. Hij is bijna thuis als hij plots wordt klemgereden door een zilveren bestelwagen. Een aantal gewapende en als politieman uitgeruste figuren springen uit de wagen en proberen de kraanchauffeur uit zijn wagen te sleuren. De havenarbeider heeft echter de tegenwoordigheid van geest om de deuren van zijn auto te vergrendelen en vol gas weg te scheuren.

De havenarbeider zal later vernemen dat hij aan een gruwelijk avontuur is ontsnapt. De gewapenden mannen waren immers leden van de drugsbende van Yannick W., alias Flash en Niels D.C., alias De Garnaal. Deze doorwinterde drugstrafikanten wilden de havenarbeider kidnappen en folteren, om hem te dwingen klussen voor hen uit te voeren om de kaai. De bende had de kraanchauffeur eerder proberen om te koppen, maar de man uit Kontich had het aanbod afgeslagen.

LEES OOK. Drugsmaffia wilde havenarbeider uit Kontich ontvoeren en folteren om hem tot samenwerking te ‘overtuigen’

In de gaten gehouden

Het onderzoek van de federale politie maakte duidelijk hoever drugscriminelen gaan om havenarbeiders te ‘overtuigen’ om hand -en spandiensten te leveren aan de maffia. De speurders ontdekken dat de havenarbeider al een tijdje door de criminelen in de gaten werd gehouden. Onder de wagen van het slachtoffer bleek een gps-tracker te zitten, waarmee de gangsters hun prooi via een gsm of tablet in de gaten konden houden. De tracker werd vermoedelijk onder de wagen aangebracht terwijl W. aan het werk was in de haven en zijn auto op de parking geparkeerd stond.

De kraak van de criminele chatapplicatie Sky ECC bracht het onderzoek in een stroomversnelling. De bende van Yannick bleek in groepschat openlijk te communiceren over hun plannen om W.V.A. te kidnappen, af te voeren naar en pand in Zemst en hem vervolgens te folteren. Om het plan uit te voeren, schakelen de Antwerpse drugsbazen een paar jonge criminelen uit Mechelen in.

Yannick W. had de leiding over de operatie, samen met rechterhand Niels D.C. Flash gaf opdracht om slechts één echt wapen mee te nemen, omdat hij niet wilde dat er ongelukken zouden gebeuren. De groep regelde ook kabelbinders om het slachtoffer te knevelen, een ketting om zijn benen vast te ketenen en een emmer en handdoeken. Het plan was om hem te onderwerpen aan een waterboarding, een folterpraktijk die de CIA gebruikte om Al Qaida-verdachten aan het praten te krijgen.

Celstraf en boete

De verdediging van Flash formuleerde vooral bezwaren tegen de manier waarom het onderzoek was gevoerd. De raadslieden van Flash menen de kraak van SKY ECC illegaal is, maar de rechtbank meent dat de gegevens uit SKY ECC wel al bewijs gebruikt kunnen worden. Zijn advocaten wierpen ook op dat er bij de overlevering van Yannick W. vanuit Spanje fouten zijn gemaakt, maar ook daar houdt de rechtbank geen rekening mee. Yannick W., die in talloze andere dossiers tientallen jaren gevangenisstraf riskeert, krijgt van de rechtbank wat het Openbaar Ministerie had gevraagd: vijf jaar effectieve celstraf en een boete van 20.000 euro.

Niels D.C., alias De Garnaal, komt er iets goedkoper vanaf. Ook tegen hem vorderde het Openbaar Ministerie vijf jaar cel. Advocate Nathalie Van Sande had de rechtbank gevraagd om haar cliënte niet de maximumstraf op te leggen, omdat hij net als Yannick W. lange gevangenisstraffen mag verwachten in andere dossiers. De rechtbank hield rekening met het pleidooi van Van Sande en veroordeelde De Garnaal tot veertig maanden celstraf. Rinor M., de loopjongen die de wapens regelde voor de bende, moet eveneens 40 maanden de cel in. Jonas W., tegen wie twee jaar werd geëist, werd vrijgesproken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen