Minder vakantiedagen voor ruim 300.000 werknemers door coronawerkloosheid

Wie vorig jaar werkloos was door corona, verliest dit jaar vakantiedagen. Dat meldt Het Nieuwsblad. In 2020 en 2021 werden die werkloosheidsdagen “gelijkgesteld”. Maar vorig jaar verviel die gelijkstelling. De christelijke vakbond ACV vraagt de regering om dat nog aan te passen.

In volle coronacrisis konden bedrijven gebruikmaken van het systeem van "tijdelijke werkloosheid corona". Werkgevers moesten noodgedwongen mensen vrijstellen van werk. In 2020 en 2021 werden al die werkloosheidsdagen gelijkgesteld: dat betekent dat werknemers er geen nadeel van ondervinden voor de berekening van hun vakantiedagen en vakantiegeld.

Sommige mensen hebben zelfs onvoldoende dagen om de collectieve sluiting van hun bedrijf tijdens de zomermaanden door te raken

Marc Leemans, voorzitter ACV

Ook in 2022 zaten nog heel wat werknemers in het systeem van tijdelijke werkloosheid. Maar de regering heeft die dagen in dat jaar niet gelijkgesteld. Volgens berekeningen van het ACV gaat het om bijna 7 miljoen niet gelijkgestelde dagen en meer dan 300.000 werknemers.

"Dubbel gestraft"

"Er zijn mensen die dit jaar 5 tot 8 dagen vakantie en hun vakantiegeld verliezen", zegt voorzitter Marc Leemans van het ACV. "Als dit niet geregeld wordt, zullen sommige mensen zelfs onvoldoende dagen hebben om de collectieve sluiting van hun bedrijf tijdens de zomermaanden door te raken".

"Die mensen worden ook dubbel gestraft", zegt Leemans. "Ze hebben doorgaans al inkomen verloren door de tijdelijke werkloosheid. Want ze behouden daarbij 70 procent van hun loon. De tijdelijke werkloosheid telt ook minder mee voor de berekening van het pensioen. En nu komt er nog bij dat ze minder vakantiedagen en minder vakantiegeld krijgen."

Meest gelezen