Lloyd Morrisett tijdens de Kennedy Center Honors in 2019.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Medebedenker van "Sesamstraat" Lloyd Morrisett (93) overleden

De Amerikaanse psycholoog Lloyd Morrisett, de medebedenker van het Amerikaanse kinderprogramma "Sesame Street", is overleden. Hij was 93. Morrisett kwam op het idee voor het programma toen hij zag hoe zijn jonge dochter interactie zocht met de televisie. "Lloyd laat een gigantische en onuitwisbare nalatenschap achter voor generaties kinderen op de hele wereld", meldt zijn organisatie Sesame Workshop.

Morrisett richtte in 1968 met Joan Ganz Cooney de Children's Television Workshop op, die later Sesame Workshop als naam kreeg. De organisatie ontwikkelt nog andere reeksen en onderwijsprogramma's voor kinderen.

"Zonder Lloyd Morrisett zou "Sesame Street" er niet zijn", reageert tv-producer Joan Ganz Cooney, de zakenpartner van Morrisett en medebedenker van "Sesame Street". "Hij kwam dankzij zijn dochter Sarah als eerste op het idee om kleuters via televisie basisvaardigheden zoals letters en cijfers aan te leren. Hij was voor mij meer dan 50 jaar lang een betrouwbare partner en goede vriend."

Cooney reisde maandenlang door de VS om leraren, kinderpsychologen en televisieproducenten te interviewen voor een studie met de titel "The potential uses of television in preschool education". In die tijd had de helft van de schooldistricten in het land geen kleuterscholen. "Er zijn meer gezinnen die een televisie hebben dan dat ze een badkuip, een telefoon, een stofzuiger of een gewoon dagblad hebben", schreef Cooney in haar conclusie van de studie, die gefinancierd werd door Carnegie Corporation, waar Morrisett op dat moment werkte.

Morrisett verzamelde het geld om de reeks te maken. Hij overtuigde Carnegie Corporation om er 1 miljoen in te investeren en hij kreeg onder meer 4 miljoen dollar van het Office of Education. Omdat de commerciële omroepen weigerden de afleveringen uit te zenden zonder reclame, trok hij ermee naar de openbare zenders.  

"Sesame Street" bereikt miljoenen kinderen in ruim 140 landen

De eerste aflevering van "Sesame Street" werd in november 1969 uitgezonden en bereikte tegen het einde van het eerste seizoen meer dan de helft van de 12 miljoen 3-tot 5-jarigen in de VS. "Sesame Street" is nu de grootste bron van informeel onderwijs ter wereld, bereikt elk jaar miljoenen kinderen in meer dan 140 landen en heeft bijna 200 Emmy's gewonnen.

"Sesamstraat", de Nederlandstalige versie van het programma was tussen 1976 en 1983 bij ons op televisie te zien, dankzij een samenwerking tussen de toenmalige BRT, de latere VRT, en de Nederlandse omroep NOS.

Morrisett was de baas van Sesame Workshop van 1970 tot 2000. In 2019 was hij aanwezig bij de Kennedy Center Honors, die kunstenaars bekronen die met hun werk een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de cultuur van de Verenigde Staten. "Sesame Street" was toen de eerste tv-show die er bekroond werd (foto bovenaan). 

BEKIJK - Zo maakte "Sesamstraat" in april 2020 de (on)aangename gevolgen van de lockdown bespreekbaar:

Videospeler inladen...

Meest gelezen