Van een broodje 'pulled rabbit’ tot tempura met konijn: 3 recepten om dit gezonde vlees op een frisse manier klaar te maken
De vraag ‘wat eten we vandaag’, passeert in elk gezin weleens tijdens de week. Wat dacht je van een broodje ‘pulled rabbit’ of een tempura met konijn? Van 25 januari tot 1 februari loopt de ‘Week van het konijn’ en voor die gelegenheid zet VLAM het Belgisch konijnenvlees extra in de kijker. Met deze drie recepten tover je eens iets anders op tafel dan de klassieker met pruimen.
Wie konijn zegt in de keuken, denkt meestal inderdaad meteen aan die klassieker met pruimen, maar dat gerecht met konijn spreekt niet iedereen aan. “Nochtans heeft konijn heel wat troeven", klinkt het bij VLAM. En er is véél meer mogelijk dan de variant met pruimen of krieken.”
Konijnvlees is bovendien een duurzame vleessoort van eigen land die je massaal kan vinden in onze supermarkten. Voor één kg tel je in Colruyt iets minder dan 12 euro neer, in Albert Heijn is dat net iets meer dan 15 euro. Je hoeft het trouwens niet in zijn geheel aan te kopen, want je vindt het ook in panklare porties zoals bouten, rug, schouders, filets en medaillons.
Konijn is een gezonde keuze. Per 100 gram bevat het ongeveer 9 gram vet, één bout doet het nog beter met amper 4 gram vet per 100 gram.
Net zoals kip, dat iets meer ingeburgerd is, is konijn een gezonde keuze. “Het past perfect in de zoektocht van consumenten naar gezondere gerechten. Konijn bevat ongeveer 9 gram vet per 100 gram, één bout doet het nog beter met amper 4 gram vet per 100 gram.” Kortom: experimenteer deze week eens met konijn om wat variatie op tafel te toveren.
1. Pulled rabbit met barbecuesaus
Surf mee op de hype van pulled chicken en pulled pork door er eens een variant met konijn op te maken. Tip: bereid het vlees wel al een dag op voorhand voor het beste resultaat.
Bereidingstijd: 35 minuten (+ voorbereiding de dag voordien)
Ingrediënten
4 konijnenbouten
10 g gerookt paprikapoeder
10 g komijnpoeder
20 g kandijsuiker
10 g konijnkruiden
olijfolie
300 ml troebel appelsap
peper
Voor de barbecuesaus
1 ui
50 g kandijsuiker
50 g honing
300 ml donker abdijbier (Orval of Ciney)
100 ml ketchup
50 ml sojasaus
tabasco
4 hamburgerbroodjes
100 g gemengde sla
1/2 komkommer
8 radijzen
2 lente-uien
1/2 citroen(sap)
1 el olijfolie
Zo maak je het
Eén dag op voorhand
Verwarm de oven voor tot 150°C.
Maak de spice rub voor het konijn. Meng het gerookt paprikapoeder, komijnpoeder, bruine suiker en een scheutje olijfolie. Wrijf de konijnenbillen royaal in met deze marinade.
Leg de gekruide bouten in een ovenschaal, giet er het appelsap bij en dek af met aluminiumfolie.
Plaats in een voorverwarmde oven gedurende 2,5 uur. Draai daarna de oven uit en laat de konijnenbouten er een nachtje in rusten en afkoelen.
De dag zelf
Snipper voor de barbecuesaus de ui fijn en stoof op een matig vuur met de ketchup, bruine suiker, bier, honing, sojasaus en een beetje tabasco naar eigen smaak.
Laat de saus 30 minuten pruttelen op een zacht vuur, tot ze voor de helft is ingekookt.
Pluk het vlees van de gare konijnenbouten, trek het met twee vorken uit elkaar en roer er de helft van de barbecuesaus doorheen?
Spoel de gemengde sla en zwier droog.
Maak een vinaigrette van de olijfolie, citroensap en peper en zout. Besprenkel over de salade.
Snijd de radijsjes in flinterdunne plakjes, eventueel met behulp van een mandoline. Doe hetzelfde met de komkommer.
Snijd de broodjes doormidden. Beleg ze met de salade, komkommerplakjes, radijsjes en een flinke schep van het vlees. Dek af met het broodje en serveer meteen.
2. Tempura van konijn
Door het beslag van de tempura komen de stukjes konijn extra krokant uit de friteuse. Een smakelijk aperitiefhapje waarmee je iedereen van de smaak van konijn overtuigt.
Bereidingstijd: 40 minuten
Ingrediënten
1 bussel radijs
1 bussel lente-ui
400 g ijsblokjes
1 rammenas
30 g gember
6 el sojasaus
wasabi
2 el rijstazijn
sesamolie
4 konijnfilets
250 g bloem
1 el maizena
1 el konijnkruiden
250 ml water
peper
zout
Zo maak je het
Snijd het konijn in hapklare stukken van maximaal 1,5 tot 2 centimeter dik. Let erop dat alle stukjes konijn ongeveer even groot zijn zodat ze gelijktijdig gaar zijn.
Meng de bloem, konijnkruiden en maiszetmeel in een ruime mengschaal.
Voeg de ijsblokjes toe en schenk er het (koud) water bij. Meng alles met de garde tot een lopend en helderwit beslag. Voeg indien nodig een beetje extra water toe.
Breng het tempurabeslag op smaak met een snuif zout en peper van de molen.
Leg de stukken konijn in het tempurabeslag en roer tot ze volledig omhuld zijn met een laagje beslag.
Verhit de friteuse tot 180°C.
Schep de plakjes rammenas, radijs en lente-ui uit het ijskoude water en laat uitlekken.
Lepel de stukjes konijn één voor één in het hete frietvet krokant en gaar in ongeveer 4 minuten.
Laat de stukken gebakken konijn even uitlekken op een vel keukenpapier.
Serveer de tempura van konijn met de frisse groentjes en geef er de dressing apart bij.
3. Wrap met konijn en amandelpesto, gegrilde aubergine en paprika
Nog één laatste toegankelijk receptje: een wrap met konijn. De frisse amandelpesto past er perfect bij. Dit wordt ongetwijfeld een snelle klassieker.
Bereidingstijd: 30 minuten
Ingrediënten
50 g amandelen
1 bosje basilicum
2 teentjes knoflook
1/2 kl chilivlokken
50 g pecorinokaas
olijfolie
peper
zout
500 g konijnfilets
1 aubergine
1 groene paprika
rozemarijn
4 tortillawraps
Zo maak je het
Mix de blaadjes basilicum, amandelen, knoflook, chilivlokken en pecorino fijn in de blender of met de staafmixer. Voeg olijfolie toe tot je een vloeiende pasta bekomt. Breng nog op smaak met peper en zout.
Snijd de aubergine en paprika in repen, wentel ze door wat olijfolie en bak ze in de grillpan. Strooi er de rozemarijn over.
Bak ook het konijn op de grillpan en kruid alles met peper en zout.
Warm de wraps op volgens de aanwijzingen op de verpakking. Leg er konijnreepjes, aubergine en paprika op, werk af met de amandelpesto en rol op, steek vast met een prikker of bind er een servetje rond.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
EU verspilt elk jaar drie miljoen ton kippenveren: zouden we ze misschien kunnen opeten?
-
Neem nu deel aan de Gouden Giro en maak kans op de hoofdprijs van 5.000 euro dankzij HLN
Volgende week zaterdag gaat in Turijn de Ronde van Italië van start. In de eerste grote ronde van het seizoen strijden de renners om de felbegeerde roze trui. Met de Gouden Giro kan jij bewijzen dat je de strafste ploegleider bent en prachtige (geld)prijzen winnen dankzij HLN. Deelnemen is dus de boodschap! -
Nieuwe ‘Orri-mandarijnen’ in de supermarkt en die smaken anders: “Plus, ze hebben amper pitjes”
Wie aan mandarijnen denkt, denkt aan Sinterklaas. Die zijn dus pas vanaf de late herfst in het seizoen. En toch blijkt net nu een nieuwe mandarijnensoort in de rekken van Albert Heijn te verschijnen. De Orri-mandarijnen zouden zoeter zijn dan de klassieke mandarijnen. Waar komt die nieuwe soort vandaan? Wat is het verschil? En hoe komt het dat deze soort buiten het seizoen verschijnt? -
-
Livios
Is een architect verplicht als je je woning wil renoveren?
-
Waarom je het kookvocht van aardappelen niet mag hergebruiken in sauzen of gerechten
Echte kookliefhebbers maken gebruik van het kookvocht van pasta en rijst, om bijvoorbeeld een extra smaakvolle saus te maken. Maar met het kookvocht van aardappelen mag je níét hetzelfde doen, waarschuwt professor en bio-ingenieur Bruno De Meulenaer: “Bij grote hoeveelheden kan dat dodelijk zijn.” -
vtwonen
Met deze tips blijft je basilicumplant voortaan wél in leven
De basilicumplant: onmisbaar als je van Italiaans eten houdt én een groene sfeermaker op het keukenblad. Tenminste… voor zolang het duurt. Want zo’n plant in leven houden blijkt niet altijd even gemakkelijk. Daarom doet vtwonen.be je hieronder vijf toptips cadeau. -
PREMIUMExclusief
Sandra Bekkari helpt je duurzaam kilo’s verliezen in 5 simpele stappen: “Strenge diëten helpen je metabolisme om zeep”
-
Wat is dat rode stipje in je ei? En mag je het dan nog opeten?
-
PREMIUM
“Met de juiste voeding vermijd je hoofdpijn en stijve spieren": wat eet en drink je best voor en na een loopwedstrijd?
Wanneer je morgen de Antwerp 10 miles wil lopen, denk je op voorhand al beter eens na over wat je best op je bord legt. Want jawel, je voeding kan je prestatie verbeteren. Sportdiëtiste Stephanie Scheirlynck en voedingsdeskundige Sandra Bekkari leggen uit wat je best voor, na en tijdens de wedstrijd eet. “Drie borden spaghetti ná je training hebben niet echt nut.” -
PREMIUM
Annelies heeft vorm van ontstekingsreuma en is pijnvrij dankzij plantaardige voeding: kan je de ziekte ‘wegeten’?
Na de geboorte van haar dochter kreeg auteur Annelies Van Mol last van onverklaarbare ontstekingen en pijnen. Het bleek de ziekte van Bechterew te zijn, een vorm van ontstekingsreuma. Omdat ze zich niet goed voelde bij de medicijnen die ze moest nemen, begon ze oplossingen te zoeken via voeding. Een plantaardig dieet slaat momenteel aan om medicatie- en pijnvrij te blijven. Reumatoloog Philippe Caron (UZ Gent) vertelt hoe voeding bij dit soort aandoeningen kan helpen. En is dat de enige oplossing? -
HLN Shop
“Gebruik er verschillende door elkaar”: podoloog geeft raad bij het kiezen van jouw perfecte wandelschoenen