Van een broodje 'pulled rabbit’ tot tempura met konijn: 3 recepten om dit gezonde vlees op een frisse manier klaar te maken
De vraag ‘wat eten we vandaag’, passeert in elk gezin weleens tijdens de week. Wat dacht je van een broodje ‘pulled rabbit’ of een tempura met konijn? Van 25 januari tot 1 februari loopt de ‘Week van het konijn’ en voor die gelegenheid zet VLAM het Belgisch konijnenvlees extra in de kijker. Met deze drie recepten tover je eens iets anders op tafel dan de klassieker met pruimen.
Wie konijn zegt in de keuken, denkt meestal inderdaad meteen aan die klassieker met pruimen, maar dat gerecht met konijn spreekt niet iedereen aan. “Nochtans heeft konijn heel wat troeven", klinkt het bij VLAM. En er is véél meer mogelijk dan de variant met pruimen of krieken.”
Konijnvlees is bovendien een duurzame vleessoort van eigen land die je massaal kan vinden in onze supermarkten. Voor één kg tel je in Colruyt iets minder dan 12 euro neer, in Albert Heijn is dat net iets meer dan 15 euro. Je hoeft het trouwens niet in zijn geheel aan te kopen, want je vindt het ook in panklare porties zoals bouten, rug, schouders, filets en medaillons.
Konijn is een gezonde keuze. Per 100 gram bevat het ongeveer 9 gram vet, één bout doet het nog beter met amper 4 gram vet per 100 gram.
Net zoals kip, dat iets meer ingeburgerd is, is konijn een gezonde keuze. “Het past perfect in de zoektocht van consumenten naar gezondere gerechten. Konijn bevat ongeveer 9 gram vet per 100 gram, één bout doet het nog beter met amper 4 gram vet per 100 gram.” Kortom: experimenteer deze week eens met konijn om wat variatie op tafel te toveren.
1. Pulled rabbit met barbecuesaus
Surf mee op de hype van pulled chicken en pulled pork door er eens een variant met konijn op te maken. Tip: bereid het vlees wel al een dag op voorhand voor het beste resultaat.
Bereidingstijd: 35 minuten (+ voorbereiding de dag voordien)
Ingrediënten
4 konijnenbouten
10 g gerookt paprikapoeder
10 g komijnpoeder
20 g kandijsuiker
10 g konijnkruiden
olijfolie
300 ml troebel appelsap
peper
Voor de barbecuesaus
1 ui
50 g kandijsuiker
50 g honing
300 ml donker abdijbier (Orval of Ciney)
100 ml ketchup
50 ml sojasaus
tabasco
4 hamburgerbroodjes
100 g gemengde sla
1/2 komkommer
8 radijzen
2 lente-uien
1/2 citroen(sap)
1 el olijfolie
Zo maak je het
Eén dag op voorhand
Verwarm de oven voor tot 150°C.
Maak de spice rub voor het konijn. Meng het gerookt paprikapoeder, komijnpoeder, bruine suiker en een scheutje olijfolie. Wrijf de konijnenbillen royaal in met deze marinade.
Leg de gekruide bouten in een ovenschaal, giet er het appelsap bij en dek af met aluminiumfolie.
Plaats in een voorverwarmde oven gedurende 2,5 uur. Draai daarna de oven uit en laat de konijnenbouten er een nachtje in rusten en afkoelen.
De dag zelf
Snipper voor de barbecuesaus de ui fijn en stoof op een matig vuur met de ketchup, bruine suiker, bier, honing, sojasaus en een beetje tabasco naar eigen smaak.
Laat de saus 30 minuten pruttelen op een zacht vuur, tot ze voor de helft is ingekookt.
Pluk het vlees van de gare konijnenbouten, trek het met twee vorken uit elkaar en roer er de helft van de barbecuesaus doorheen?
Spoel de gemengde sla en zwier droog.
Maak een vinaigrette van de olijfolie, citroensap en peper en zout. Besprenkel over de salade.
Snijd de radijsjes in flinterdunne plakjes, eventueel met behulp van een mandoline. Doe hetzelfde met de komkommer.
Snijd de broodjes doormidden. Beleg ze met de salade, komkommerplakjes, radijsjes en een flinke schep van het vlees. Dek af met het broodje en serveer meteen.
2. Tempura van konijn
Door het beslag van de tempura komen de stukjes konijn extra krokant uit de friteuse. Een smakelijk aperitiefhapje waarmee je iedereen van de smaak van konijn overtuigt.
Bereidingstijd: 40 minuten
Ingrediënten
1 bussel radijs
1 bussel lente-ui
400 g ijsblokjes
1 rammenas
30 g gember
6 el sojasaus
wasabi
2 el rijstazijn
sesamolie
4 konijnfilets
250 g bloem
1 el maizena
1 el konijnkruiden
250 ml water
peper
zout
Zo maak je het
Snijd het konijn in hapklare stukken van maximaal 1,5 tot 2 centimeter dik. Let erop dat alle stukjes konijn ongeveer even groot zijn zodat ze gelijktijdig gaar zijn.
Meng de bloem, konijnkruiden en maiszetmeel in een ruime mengschaal.
Voeg de ijsblokjes toe en schenk er het (koud) water bij. Meng alles met de garde tot een lopend en helderwit beslag. Voeg indien nodig een beetje extra water toe.
Breng het tempurabeslag op smaak met een snuif zout en peper van de molen.
Leg de stukken konijn in het tempurabeslag en roer tot ze volledig omhuld zijn met een laagje beslag.
Verhit de friteuse tot 180°C.
Schep de plakjes rammenas, radijs en lente-ui uit het ijskoude water en laat uitlekken.
Lepel de stukjes konijn één voor één in het hete frietvet krokant en gaar in ongeveer 4 minuten.
Laat de stukken gebakken konijn even uitlekken op een vel keukenpapier.
Serveer de tempura van konijn met de frisse groentjes en geef er de dressing apart bij.
3. Wrap met konijn en amandelpesto, gegrilde aubergine en paprika
Nog één laatste toegankelijk receptje: een wrap met konijn. De frisse amandelpesto past er perfect bij. Dit wordt ongetwijfeld een snelle klassieker.
Bereidingstijd: 30 minuten
Ingrediënten
50 g amandelen
1 bosje basilicum
2 teentjes knoflook
1/2 kl chilivlokken
50 g pecorinokaas
olijfolie
peper
zout
500 g konijnfilets
1 aubergine
1 groene paprika
rozemarijn
4 tortillawraps
Zo maak je het
Mix de blaadjes basilicum, amandelen, knoflook, chilivlokken en pecorino fijn in de blender of met de staafmixer. Voeg olijfolie toe tot je een vloeiende pasta bekomt. Breng nog op smaak met peper en zout.
Snijd de aubergine en paprika in repen, wentel ze door wat olijfolie en bak ze in de grillpan. Strooi er de rozemarijn over.
Bak ook het konijn op de grillpan en kruid alles met peper en zout.
Warm de wraps op volgens de aanwijzingen op de verpakking. Leg er konijnreepjes, aubergine en paprika op, werk af met de amandelpesto en rol op, steek vast met een prikker of bind er een servetje rond.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Independer
Waarom het maken van een correcte inboedelbeschrijving cruciaal is voor de bescherming van je spullen
-
PREMIUM4
Verkoop van eetbare planten verdubbeld: “Van dit onkruid kun je een pittige pesto maken”
Na Bye Bye Gazon krijgen we nu Bye Bye Siertuin. De moderne tuin is niet alleen een lust voor het oog, maar laat zich ook smaken. Planten groot of klein, tegenwoordig moeten ze vooral eetbaar zijn, signaleren tuinaannemers. “Met onkruid uit je tuin maak je de pittigste pesto.” -
Elke dag een banaan eten, hoe gezond is dat?
Met gemiddeld 7,71 kilo bananen per inwoner blijft de banaan de meest gekochte fruitsoort volgens de recentste cijfers van VLAM en GfK. Wie een fruitmand op het werk zet, zal het bewijs daarvan zien: de bananen verdwijnen er als eerste uit. Toch hebben bananen niet overal een goede reputatie, want volgens sommigen zouden het dikmakers zijn. Klopt dat? En is het gezond om elke dag een banaan te eten? Diëtiste Sanne Mouha en voedingsexperte Rosa Luyten lichten toe. -
-
PREMIUM
Moet je oude bieren écht weggieten zoals in ‘Alles mag weg’? Biersommelier legt uit welke bieren lang goed blijven
-
PREMIUM
Wat is de impact van ‘day drinking’ op je lichaam? Toxicoloog duidt: “Zo kan je het ongewenste effect van alcohol verminderen"
Zaterdag klimt het kwik naar een warme 24 graden, volgens het KMI. Terrasjes zullen ongetwijfeld volstromen en veel mensen houden het dan niet bij water, frisdrank of een mocktail. Toxicoloog Jan Tytgat (KU Leuven) legt uit wat day drinking met je lichaam doet en geeft tips om het ongewenste effect van alcohol te verminderen: “Alle middeltjes op het internet zijn kwakzalverij.” -
Livios
Een snellere en goedkopere oplossing voor het klassieke zwembad in de tuin
Zomers genieten: dat betekent ook relaxen in en rond het zwembad. Doe je dat het liefst in alle privacy en zonder je te moeten verplaatsen? Bouwsite Livios legt uit welke stappen je nu best onderneemt om binnenkort optimaal te kunnen genieten. Ook een budgetvriendelijk(er) alternatief voor het klassieke zwembad komt aan bod. -
PREMIUM
Van Heinz tot Boni: welke ketchup is lekker én gezond? Diëtist Michaël Sels test er 10 en buist er 2: “Dit is meer gelei dan saus”
-
Jobat
Hoe wordt jouw loon beïnvloed door je jaren ervaring?
-
PREMIUM30
Na opdracht in ‘De mol’ over “de grootste schande van Italië”: waar komt ananas op pizza eigenlijk vandaan?
“F*ck, twee ananassen.” Met die woorden (en een ludieke pizza-opdracht) doet ‘De mol’ het meest nutteloze culinaire debat ter wereld weer oplaaien: past mierzoete ananas op een hartig stuk pizza of niet? Mag je als gediplomeerd pizzabakker op een pizza gooien wat je wil, óók ananas? En wie was de uitvinder van dé pizza Hawaï? Spoiler alert: al zeker geen Italiaan. -
PREMIUMExclusief
Sandra Bekkari helpt je duurzaam kilo’s verliezen in 5 simpele stappen: “Strenge diëten helpen je metabolisme om zeep”
Met het oog op de zomer willen veel mensen lastminute toch nog enkele kilo’s verliezen. “Dankzij kleine, simpele aanpassingen kun je dat op een duurzame manier aanpakken”, verzekert HLN-chef Sandra Bekkari. Maar hoe zet je eenvoudig een lekkere en voedzame maaltijd op tafel waardoor je minder honger hebt tussendoor? “Er zijn géén regels, maar deze vijf principes kunnen je helpen”, tipt Bekkari, die ook twee simpele recepten deelt. -
Wat mag in de microgolfoven en wat niet? Dankzij dit simpel trucje weet je altijd het antwoord