Oekraïense militairen nabij Soledar. Beeld van maandag.
Volledig scherm
Oekraïense militairen nabij Soledar. Beeld van maandag. © REUTERS

Oekraïens leger geeft toe Soledar aan Russen te hebben overgegeven

Het Oekraïense leger geeft woensdag toe de stad Soledar te hebben overgelaten aan de Russische troepen. Twee weken geleden had Moskou al aangekondigd de stad in het oosten van Oekraïne te hebben veroverd. De Oekraïners weigerden het verlies van de stad te erkennen. Tot nu.

  1. REPORTAGE. Onze reporter in Oekraïens ziekenhuis waar gewonde soldaten revalideren: “Ik heb één wens, dat het leger mij terug aanneemt, met of zonder prothese”
    PREMIUM

    REPORTAGE. Onze reporter in Oekraïens ziekenhuis waar gewonde soldaten revalide­ren: “Ik heb één wens, dat het leger mij terug aanneemt, met of zonder prothese”

    Diep in de Karpaten, in het westen van Oekraïne, bevindt zich een ziekenhuis waar militairen met geamputeerde ledematen in alle rust aan een nieuw hoofdstuk van hun leven werken. HLN kon er met soldaten praten die, ondanks het verlies van een arm of een been, strijdbaar blijven én zelfs opnieuw willen vechten, mocht dat ooit weer lukken. “Het maakt me niets uit dat ik een arm minder heb. Het is minder praktisch, dat wel.”
  2. Slachtpartij van Soledar dreigt ondergang te worden voor Wagner-groep: baas kijkt nu zelfs naar dienstweigeraars en vrouwelijke gevangenen
    PREMIUM

    Slachtpar­tij van Soledar dreigt ondergang te worden voor Wag­ner-groep: baas kijkt nu zelfs naar dienstwei­ge­raars en vrouwelij­ke gevangenen

    “Dit is de man die Soledar veroverd heeft.” Wagner-baas Jevgeni Prigozjin was bijzonder trots op Anton Olegovitsj Jelizarov, de man die hem naar de zege leidde in de bloedige slag om Soledar. Die offerde daarvoor wel zeker 25.000 manschappen op, waardoor de Wagner-groep nu de grootste moeite heeft om de rangen weer aan te vullen. Het zou zelfs het einde kunnen betekenen van het beruchte huurlingenleger. Ondertussen kijkt de Wagner-baas naar dienstweigeraars en zelfs vrouwelijke gevangenen. En de ergste seriemoordenaar van Rusland - ‘de maniak van Angarsk’ - biedt zich aan.