De Duitse bondskanselier Olaf Scholz.
Volledig scherm
De Duitse bondskanselier Olaf Scholz. © DPA / ANP / EPA

Duitsland bevestigt levering Leopard 2-tanks aan Oekraïne en geeft ook toestemming aan andere landen om dat te doen

De Duitse regering heeft officieel bekendgemaakt dat het land Leopard 2-tanks naar Oekraïne stuurt. Ook partnerlanden krijgen de toelating de tanks van Duitse makelij aan Oekraïne te leveren. De opleiding van Oekraïense tankbemanningen zal volgens Berlijn snel van start gaan. Ook Polen en andere landen gaan tanks sturen. “Het Belgische leger heeft echter geen enkele tank in zijn bezit”, meldt de woordvoerder van Defensieminister Ludivine Dedonder.

27 reacties

  • Leonarda Van Opbroecke

    1 jaar geleden
    Hoeveel oorlogsmateriaal is er intussen al geleverd aan Oekraïne? De geconfiskeerde Russische tanks niet meegerekend. Het zal toch niet gebeuren als EU ooit de geldkraan dichtdraait EU zelf gaat geconfronteerd worden met die gegevens wapens ?
  • Leo Mariën

    1 jaar geleden
    Misschien het ook eens hebben over de andere kant. Ongeveer 9000 tanks staan er nog in de hangars, waaronder ca. 2300 T14 Armata tanks. Schietbereik ca 8 km, topsnelheid 80 km/u. Automatisch kanon kan allerlei soorten munitie afvuren, waaronder geleide raketten, explosieve luchtkogels enz. De nieuwste T90, een tank die in Sirië een voltreffer van een Amerikaanse TOW-anti tank raket heeft weerstaan. Generaals langs beide zijden smullen reeds van een mogelijk tankgevecht. Pure waanzin!
  • Joannes Maes

    1 jaar geleden
    De Leopards was al beslist, maar alles moest nog uitgewerkt worden, ook de bevoorrading en het onderhoud/onderdelen zowel voor Leopard als AbrhamX, beide voortuigen/tanks zijn buiten de munitie, totaal verschillend, v.b. Leopard rijd op diesel Abraham rijd op kerosine. Niet vergeten, vooral de vervanging van de geleverde Leopards door het nieuwe type binnen de NAVO, de Navo moet op volledige strekte blijven.
  • Sam Bedfort

    1 jaar geleden
    Duitsland stuurt tanks en WO3 is een feit. Leren we niets uit het verleden?
  • François THIJS

    1 jaar geleden
    De escalatie gaat verder. Middernacht op de Doomsday Clock komt weer een stukje dichterbij.