Federale Overheidsdienst Justitie

Gent vraagt snelle oplossing voor overbevolking in gevangenis: "Situatie onmenselijk voor gevangenen én cipiers"

De Gentse burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) vraagt met een burgemeestersbesluit een snelle oplossing voor de overbevolking in de gevangenis. "Er zitten nu bijna dubbel zo veel mensen als er capaciteit is, in overvolle cellen. Nergens is de situatie zo schrijnend als in Gent. Dit is onhoudbaar, ook voor het personeel", zegt De Clercq. Gent wil nu dat de hogere overheden het probleem tegen begin mei oplossen.  

De stad Gent maakt zich zorgen over de bevolking in de gevangenis aan de Nieuwewandeling. Daar zitten ruim 500 gevangenen, terwijl de gevangenis in theorie zo'n 290 mensen kan opvangen. Burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) trekt nu aan de alarmbel. "Ik ben in de gevangenis geweest en heb er onmenselijke taferelen gezien. Dit is onhoudbaar voor de gevangenen én het personeel dat er werkt." De Clercq vaardigt nu een burgemeestersbesluit uit waarin hij de hogere overheden vraagt om zeker al het aantal mensen dat er op de grond slaapt aan te pakken. 

"Er slapen drie mensen op een cel voor één persoon"

De Clercq benadrukt dat er een betere spreiding moet komen van de gevangenen in heel het land. "Ik begrijp dat alle gevangenissen met overbevolking kampen, maar de situatie is nergens zo schrijnend als in Gent. Er slapen nu 80 mensen op de grond. Er zitten tot drie personen in een cel voor één gevangene." De Clercq vraagt in het besluit dat het aantal grondslapers tegen begin maart halveert en tegen begin mei helemaal wordt weggewerkt. Eerder schreef De Clercq ook al een brief, samen met gouverneur Carina Van Cauter, om het probleem aan te kaarten. 

Basisrechten worden geschonden

De Clercq vindt dat de basisrechten geschonden worden. "De leefomstandigheden, de hygiëne en het mentale welzijn staan op het spel. De gewone werking van het gevangeniswezen komt in het gedrag. Dat zorgt voor spanningen", zegt De Clercq. 

De vakbonden sluiten zich aan bij de oproep. "De overbevolking zorgt voor frustraties en onveilige situaties", zegt Robby De Kaey van het ACOD. "Het helpt misschien dat minister Vincent Van Quickenborne een partijgenoot is van de burgemeester, vanuit Antwerpen kwam er eerder een soortgelijke oproep, daar is weinig veranderd". 

"Dit besluit is een sterk signaal aan de hogere overheden"

"Dit besluit is een duidelijk signaal aan de hogere overheden én aan de bevolking. Een burgemeester is verantwoordelijk voor de veiligheid en houdt dergelijke situaties ook in de gaten. Veel juridische waarde heeft dit besluit niet, maar het is wel een heel heldere boodschap", zegt professor lokale politiek Herwig Reynaert (UGent). 

Reactie Gevangeniswezen

"Het gevangeniswezen neemt kennis van het besluit van de burgemeester van de stad Gent waarmee hij een beperking op het aantal aanwezige gedetineerden in de gevangenis te Gent wil opleggen. De overbevolking in de Gentse gevangenis, met inbegrip van het aantal gedetineerden dat op een matras op de grond dient te slapen, kan uiteraard niet ontkend worden. En spijtig genoeg stelt deze problematiek zich niet enkel in deze gevangenis.

De opening van de nieuwe gevangenissen te Dendermonde en Haren, alsook de verlengde opening van de bestaande gevangenis van Dendermonde en de gevangenis van Sint-Gillis, zal echter 400 bijkomende plaatsen creëren. En dit proces is reeds ingezet. Door de ingebruikneming van de gevangenis van Haren en de instandhouding van de gevangenis van Sint-Gillis werden reeds een 140-tal bijkomende plaatsen gecreëerd. Vanaf begin februari en vervolgens in maart, wordt de nieuwe gevangenis te Dendermonde in gebruik genomen worden en toelaten om de capaciteit van nu 168 plaatsen naar 444 plaatsen te laten evolueren. Vervolgens zullen in de bestaande gevangenis te Dendermonde opnieuw een 120-tal plaatsen gebruikt kunnen worden.

Hoe ernstig de situatie in de gevangenis te Gent ook is, de perspectieven op meer en vooral ook humanere bijkomende capaciteit worden stilaan reëel en vormen de snelste oplossing voor de problematiek die de burgemeester schetst. De FOD Justitie en haar penitentiaire administratie stellen alles in het werk om dit scenario zo snel als mogelijk gerealiseerd te krijgen en op die manier het geheel van onze gevangenissen van een substantieel deel van de overbevolking te verlossen."

Meest gelezen