Genkse bus met 60 kinderen betrokken bij ongeval in Duitsland: “Telefoontje dat je echt niet wil krijgen”

Genk -

In Duitsland is een bus met 60 schoolkinderen uit het Vlaams-Brabantse Liedekerke betrokken geraakt bij een zwaar verkeersongeval. “Dit was een telefoon waarvan je weet dat het er ooit aankomt, maar dat je echt niet wil”, reageert Francis Paulussen, directeur van Jacobs in Genk, dat voor het vervoer zorgde.

Chris Nelis

Het ongeval vond dinsdagnacht omstreeks 2.30 uur plaats ter hoogte van wegenwerken op de A3-snelweg ter hoogte van Höchstadt an der Aisch, nabij Nuremberg in het zuidoosten van Duitsland. De busbestuurder zou er een veiligheidsvoertuig geraakt hebben. De buschauffeur en vijf kinderen raakten lichtgewond, de andere kinderen en hun leerkracht bleven ongedeerd.

Over de oorzaak van het ongeval kan Paulussen nog niet veel kwijt. “Onderzoek moet uitwijzen wat er juist gebeurd is”, zegt de zaakvoerder. “Ik weet wel dat iedereen heel veel geluk heeft gehad. Ik was al blij dat ik onze chauffeur aan de lijn kreeg. Hij heeft een pees aan de knie gescheurd en is voor de rest oké. Voor zover ik weet is er één kindje met een blauw oog. Behalve de chauffeur werd niemand naar het ziekenhuis gebracht. Wij vervoeren de kostbaarste lading mogelijk en het is ook heel belangrijk dat we dat met de allergrootste zorg doen. Maar je weet dat statistisch gezien een ongeval mogelijk is. Elke bus van ons rijdt zo’n 80 tot 90.000 kilometer per jaar. En we hebben er twintig in gebruik. Dan weet je ook dat het telefoontje dat ik afgelopen nacht kreeg er eentje was dat ik niet wilde.”  

Collegialiteit

Paulussen: “In tegenstaande tot de beperkte lichamelijke kwetsuren moest ik toch een traantje wegpinken, afgelopen nacht. De Duitse politie belde me op dat ik de kinderen moest gaan ophalen en naar huis brengen. Vind maar eens midden in de nacht een busbedrijf in Duitsland dat dit wil doen. Gelukkig heb ik ons land een bedrijf gevonden dat bereid was meteen twee chauffeurs met een bus op te sturen om de kinderen op te pikken. Collegialiteit is in onze sector heel belangrijk en ook noodzakelijk.” Paulussen was deze ochtend samen met de burgemeester van Liederkerke in de school waar de kinderen werden afgezet en opgepikt door hun ouders. “De coördinatie is ontzettend goed verlopen”, gaat Paulussen verder. “Zowel met de school, de veiligheidsdiensten als met de lokale overheid. Ook dat is heel belangrijk.” Volgens Paulussen zijn de bussen van Jacobs uitgerust met hoogwaardige veiligheidssystemen. “Producenten maken die bussen almaar veiliger, maar een garantie dat een ongeval helemaal uitgesloten kan worden is er nog niet.”

Francis Paulussen, aangeslagen door de gebeurtenis: “Tegenstaande beperkte lichamelijke kwetsuren moest ik toch een traantje wegpinken.”© Chris Nelis

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer