Na Oscarnominatie nu ook Césarnominatie voor "Close" van Gentse regisseur Lukas Dhont

"Close" van de Gentse regisseur Lukas Dhont heeft nu ook een Césarnominatie te pakken. Dat zijn de nationale filmprijzen van Frankrijk. De film is genomineerd in de categorie beste buitenlandse film, zo meldt het Vlaamse Audiovisueel Fonds. Gisteren werd bekendgemaakt dat "Close" ook nog in de race is om de Oscar voor beste buitenlandse film te bemachtigen.

"Close" neemt het op tegen "Las Bestias" (Spanje), "The Cairo Conspiracy" (Zweden), "Eo" (Polen) en "Triangle of Sadness" (Zweden). De volgende stemronde gaat van start op 1 februari en loopt tot 24 februari, de dag waarop de prijzen worden uitgereikt tijdens een awardceremonie in de Olympia in Parijs.

"Girl", het speelfilmdebuut van Dhont, was in 2019 ook genomineerd voor een César. De laatste Vlaamse winnaar op de Césars was "The Broken Circle Breakdown" van Felix van Groeningen in 2014, toen ook genomineerd voor een Oscar.

Lukas Dhont is niet de enige Belg die op de shortlist van de Césars staat. Virginie Efira is genomineerd voor de César voor beste actrice voor haar rol in "Revoir Paris" van Alice Winocour en Bouli Lanners dingt mee in de categorie beste bijrol voor zijn rol in "La Nuit du 12" van Dominik Moll.

Gisteren kreeg Dhont ook al goed nieuws van de Oscars. "Close" zit bij de laatste vijf kanshebbers voor de Oscar voor beste buitenlandse film.

Meest gelezen