In 2021 werd kindje Jezus al eens gestolen, dit jaar was het opnieuw prijs. Na bijna twee maanden werd het beeld toen teruggevonden.© Serge Minten

Dief van kindje Jezus riskeert een jaar cel voorwaardelijk: “Ik snap niet waarom ik het deed”

Hasselt -

Een 18-jarige Nieuwerkerkenaar moet vrezen voor een jaar cel voorwaardelijk voor een diefstal met geweld en het ontvreemden van kindje Jezus uit de stal op de Hasseltse Grote Markt. “Ik was onder invloed en snap niet waarom ik het gedaan heb.”

Geert Houben

In de nacht van 2 op 3 januari dit jaar pleegde de jongeman de diefstal. Samen met twee minderjarigen sloeg hij twee dagen na zijn 18de verjaardag toe. “U bent uw levenswandel als volwassene niet goed begonnen”, trapte de procureur een open deur in. Via de snelrechtprocedure moest de betichte zich woensdag voor de Hasseltse correctionele rechtbank verantwoorden. Na een melding over een verhitte discussie rond 2 uur ’s nachts op de Kuringersteenweg kwam de politie ter plaatse. Drie jongeren namen meteen de vlucht. Niet veel later wisten de agenten een van hen te onderscheppen aan een tankstation. Langs de dader lag het kindje Jezus. Hij en zijn kompanen, onder wie een 13-jarige, bleken nog meer op hun kerfstok te hebben. Zo hadden ze even voordien een muziekbox van een leeftijdsgenoot afgenomen. “Afgeven of klappen krijgen”, was de keuze die ze aan het slachtoffer gaven.

Gevoelig kattenkwaad

De 18-jarige ontkende de diefstal van het kindje Jezus niet. Op camerabeelden was ook te zien hoe een man met dezelfde hoodie en schoenen als de betichte over een hek kroop om het beeld te stelen. “Jezus is ook een profeet van ons, moslims. Ik snap niet waarom ik het gedaan heb”, aldus de verdachte van Irakese afkomst. Bij de diefstal van de muziekbox minimaliseerde de Jezusdief zijn rol tot meeloper. Nochtans stond er in zijn gsm een bericht om het slachtoffer te rippen. “Hij wist wel degelijk wat er ging gebeuren. Uiteraard heeft de betichte nog een blanco strafblad, maar wij moeten hem nu een sterk signaal geven. De tijd van kattenkwaad en jeugdzonden moet u achter u laten. Ik vorder een jaar cel met uitstel onder voorwaarden. Hij kan wel begeleiding gebruiken.” Zijn advocaat Peter Donné sprak over kattenkwaad dat heel gevoelig lag. “Als u dat in uw thuisland doet, denk ik niet dat er veel begrip is. Nog een geluk dat er geen schade is. Ik vraag om hem een tweede kans te geven. Er is geen probleem van drank, drugs of een psychiatrisch probleem. Een werkstraf lijkt me het meest aangewezen. Er is het besef dat hij iets verkeerd gedaan heeft en wat moet terugdoen voor de maatschappij.” Vonnis op 22 februari.

(GeHo)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer