Onder meer voormalig voorzitter Roger Vanden Stock (r) moet volgens het parket worden vervolgd wegens fraude en oplichting bij de verkoop van de club.

Oplichting, witwassen, corruptie: parket wil 11 mensen en 3 vennootschappen voor de rechter voor gesjoemel bij verkoop van voetbalclub Anderlecht

In het onderzoek rond mogelijk gesjoemel bij de verkoop van voetbalclub Anderlecht aan Marc Coucke, wil het federaal parket 11 mensen en 3 vennootschappen voor de rechter brengen. Dat schrijft de krant de Tijd. Onze redactie kon intussen ook zélf de vordering van het parket inkijken. De beschuldigingen zijn niet mals: gaande van oplichting over witwassen tot misbruik van vertrouwen.

Even terugspoelen naar een dikke 5 jaar geleden. Toen, eind 2017, legde ondernemer Marc Coucke ruim 59 miljoen euro op tafel om voetbalclub Anderlecht over te nemen. Het gerecht vond dat een verdachte verkoop omdat ondernemer Paul Gheysens beduidend meer had geboden. Na onderzoek kwam het tot de vaststelling dat Coucke destijds mogelijk te veel heeft betaald voor de aandelen: hij zou met andere woorden bedrogen geweest zijn door de toenmalige toplui.

Volgens de vordering van het parket worden nu 11 mensen en 3 vennootschappen verdacht van een hele rist feiten: oplichting, valsheid in geschriften, witwassen, private corruptie, schending van het beroepsgeheim en misbruik van vertrouwen. 

Geknoei met commissies

De bekendste namen op de lijst zijn voormalig manager Herman Van Holsbeeck en voorzitter Roger Vanden Stock. Maar daarnaast worden ook gewezen CEO Jo Van Biesbroeck, voormalig financieel directeur René Trullemans, makelaar Christophe Henrotay, diens vennootschap Foot Innovation Limited en twee medewerkers genoemd.

Zo is er volgens het gerecht geknoeid met de gegevens en papieren van de transfer van ex-Anderlechtspeler en Rode Duivel Leander Dendoncker. Coucke moest volgens die gegevens een commissie van 2 miljoen euro ophoesten aan het bedrijf Henrotay, terwijl dat geld in realiteit helemaal niet met die transfer te maken had. Ook via andere valse constructies en facturen leek het alsof de nieuwe eigenaar van Anderlecht Henrotay nog 3 miljoen moest betalen. Het gerecht vermoedt dat de voormalige bestuurders hem langs de kassa wilden laten passeren voor zijn hulp bij de zoektocht naar een overnemer.

Opvallend: uit de verhoren van Van Holsbeeck zou zelfs blijken dat hij heeft toegegeven dat er destijds fraude is gepleegd bij de verkoop van Anderlecht. 

Coucke reageert: "Alles doen om schade te recupereren"

Bij onze collega's van Sporza reageert Anderlecht-eigenaar Marc Coucke "dankbaar en verheugd" dat het gerecht het tempo in deze zaak hoog houdt. "Deze stap bevestigt helaas wat wij al jaren gevoeld hebben na de overname. Dat we moeilijke jaren achter de rug hebben, dat er lijken uit de kast zijn gevallen en dat er onfrisse praktijken op nagehouden zijn. Die hebben heel wat gevolgen gehad."

Lees zijn volledige reactie hier

Advocaten

Het parket trekt daarnaast ook de advocaten mee in het bad. Zo worden het advocatenkantoor Clifford Chance vervolgd, samen met twee van zijn advocaten, maar ook het kantoor Van Landuyt en Vennoten en advocaat Luc Deleu. Die laatste is een van de huidige bestuurders van Anderlecht.

Deze zaak heeft trouwens niets te maken met andere dossiers over corruptie in het voetbal, waarin Van Holsbeeck ook wordt genoemd en waar hij ook een tijd voor in de cel heeft gezeten in afwachting van het onderzoek.

Meest gelezen