“Ik heb een sterk dossier”: Zuhal Demir verzekert stevig in schoenen te staan in procedure rond bouw Scheldetunnel

Antwerpen -

“Ik hoop dat ik er snel weer kan gaan joggen”, grapte Vlaams parlementslid Annick De Ridder (N-VA) tijdens haar vraagstelling in het Vlaams Parlement. De Antwerpse politica wilde namelijk horen van Milieuminister Demir (N-VA) hoe sterk het dossier is omtrent de bouw van de nieuwe Scheldetunnel, en dan met name rond de waterlozing in natuurgebied Blokkersdijk, dat enkele natuurorganisaties hebben aangevochten eerder deze week.

Dante Bellon

“Ook is was verbaasd toen ik het nieuws vernam dat enkele ngo’s naar de Raad voor Vergunningsbetwistingen trokken”, antwoordde Zuhal Demir op de vraag van N-VA-parlementslid Annick De Ridder. Actiegroep Leefmilieu Rupelstreek (ALR), Climaxi, Red Onze Kleiputten en Burgerplatform OnzeMobiliteit kwamen maandag gezamenlijk met het nieuws dat ze naar de Raad voor Vergunningsbetwistingen stappen tegen de milieuvoorwaarden voor het bouwen van de Scheldetunnel. De normen om het opgepompte water bij de bouw voor de Scheldetunnel in het Antwerpse natuurgebied Blokkersdijk te lozen, zijn volgens hen te laag.

LEES OOK. Bouw Oosterweeltunnel onder de Schelde in gevaar door nieuwe klacht? “Kunnen garanderen dat geloosde water zuiver is”

Intenties

“Maar waarover gaat dit nu? Milieubescherming? Natuurbescherming? Of een verborgen agenda? Als ik zie dat de betreffende milieuorganisaties nooit eerder een bezwaar hebben ingediend, dan stel ik me vragen bij hun bedoelingen nu”, zei de minister woensdag in het Vlaams Parlement.

Daarmee speelde ze geruisloos in op wat Annick De Ridder ook al opperde in haar vraagstelling, namelijk dat het voor haar een puur ideologische kwestie is rond Oosterweel die niets te maken heeft met de bescherming van natuurgebied Blokkersdijk. “Ik ben dan ook blij dat Natuurpunt Waasland zich hiermee tegen verzet heeft woensdagochtend.”

LEES OOK. Opvallend: Natuurpunt niet akkoord met procedure van natuurverenigingen tegen Oosterweel

De minister verwees overigens naar het tijdelijk handelingskader “dat is opgesteld samen met wetenschappers, milieudeskundigen en bodemdeskundigen, en dat ook gecheckt is door de Commissie Sanering en Grondverzet”. Daarin liggen normen vast voor bodemsanering en grondverzet betreffende PFAS. “We hebben als overheid een degelijk juridisch kader gemaakt dat we samen met Natuurpunt Waasland zullen verdedigen.”

Rechtsstaat

Groen-parlementslid Imade Annouri nam het op zijn beurt op voor de milieuorganisaties. “We kunnen onze mening geven of een organisatie goed of slecht is, maar we leven in een rechtsstaat en daarin hebben mensen de mogelijkheid om zaken aan te vechten. Minister, het is simpel: als uw dossier – zoals u zegt – wetenschappelijk goed onderbouwd is, dan hoeft u niets te vrezen. Als dat niet is dan is het een kans om het project beter te maken en had u daarnaar moeten luisteren. Het is hoe dan ook een goede zaak dat mensen iets kunnen aanvechten en dat mensen het recht hebben om hun stem te laten horen als ze zich ergens zorgen over maken.”

ANTWERPEN LIVE. Climaxi over bouw Scheldetunnel: “Er wordt totaal geen rekening gehouden met de natuur”

Vanuit het parlement kwamen nog enkele vragen over controles op het grondwater waarop Demir antwoordde dat het departement Omgeving en Handhaving het mee opvolgt. “De waterzuiveringsverplichting die we Lantis hebben opgelegd is zeer streng, en ik ga er ook vanuit dat de experten ons goed hebben begeleid. De normen die wij hanteren voor bemalingswater behalen quasi drinkwaternormen wat PFAS betreft. In Brussel bijvoorbeeld zijn die normen dertig procent soepeler. En binnen het beheerscomité – waarin milieuorganisaties en Lantis zitten – is er ook afgesproken dat zij dat samen met ons opvolgen.”

Voorts verzekerde Demir nog dat de Zeeuwse schepen die in Nederland bevoegd is voor het dossier ook al aangegeven heeft dat er rekening is gehouden met bekommernissen uit Nederland. “We gaan ons dus ten volle verdedigen voor de Raad.”

LEES OOK. Bouw nieuwe Scheldetunnel is begonnen in Zeebrugge: elk van de 8 elementen is rechtop 40 meter hoger dan de Antwerpse kathedraal

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Oosterweel