Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) wil nicotinezakjes verbieden "om de jongeren te beschermen"

Het gebruik van nicotinezakjes wordt verboden. Dat heeft federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) aangekondigd in "Het journaal". Opvallend: het Vlaams Instituut Gezond Leven vindt het verbod geen goed idee, omdat het gebruik van de zakjes volwassenen kan helpen om te stoppen met roken.

Nicotinezakjes zijn kleine vierkante pouches, of zakjes, met nicotinepoeder in. Dat zakje wordt door de gebruiker achter de lip gestoken en geeft hetzelfde effect als het roken van tabak. 

Een nicotinezakje bevat echter geen tabak. Nicotinezakjes die wél tabak bevatten noemen we "snus", een product dat verboden is in ons land. Snus is bijna nergens te verkrijgen in Europa, met uitzondering van Zweden.

Ik wil een rookvrije jonge generatie maken. Het is vooral een verbod om de jongeren te beschermen

Minister van Volksgezondheid Frank vandenbroucke (Vooruit)

BEKIJK - "Ik wil een rookvrije jonge generatie maken", minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) over het verbod op "nicotinezakjes":

Videospeler inladen...

Minister Vandenbroucke wil nicotinezakjes verbieden om een generatie te krijgen die niet meer rookt. "Ik wil een rookvrije jonge generatie maken. Het is vooral een verbod om de jongeren te beschermen", motiveert de minister van Volksgezondheid het verbod in "Het journaal." 

De minister is van mening dat de nicotinezakjes de jongeren kunnen aanzetten tot een rookverslaving. "Rokers zijn verslaafd aan nicotine", zegt hij. "Dat moeten we vermijden."

Niet iedereen is voorstander

Niet iedereen vindt het toekomstige verbod een goed idee. Pieter Debognies van het Vlaams Instituut Gezond Leven is tegen een verbod. "Het is goed dat de minister jongeren wil afraden om het product te gebruiken", zegt hij. "Toch zijn nicotinezakjes ook een veiliger alternatief voor volwassen rokers. Een roker die overschakelt op nicotinezakjes boekt een serieuze gezondheidswinst." 

Volgens Debognies staat het als een paal boven water dat nicotinezakjes minder schadelijk zijn dan sigaretten, "maar er is nog geen bewijs dat het ook helpt om te stoppen met roken, zoals bij e-sigaretten wel reeds het geval is." 

Stichting tegen Kanker is wel een voorstander van de plannen van de federale regering. De organisatie wijst op het feit dat tabaksbedrijven tweemaal langs de kassa passeren. "Willen we als maatschappij de mensen aanzetten om tweemaal producten van tabaksbedrijven te kopen? Eerst maken ze je verslaafd, en daarna willen ze je er nog van afhelpen ook. Tabaksbedrijven mogen ons gezondheidsbeleid niet bepalen." 

"Gemiste kans"

Eric Van Olmen is uitbater bij een krantenwinkel en verkoopt voorlopig nog nicotinezakjes, "maar ik verkoop ze wel enkel en alleen aan mensen die meerderjarig zijn. De wet laat het niet toe de zakjes aan minderjarigen te verkopen", aldus Van Olmen. 

Zijn doelstelling daarbij is om de zakjes vooral aan rokers te verkopen. "Het is een goede oplossing voor de mensen die willen stoppen met roken. Ik mag het product zelf niet voorstellen, ze moeten er zelf om vragen. Dat is eigenlijk een gemiste kans."

Cédrique (25) was zelf lange tijd een roker, "maar dankzij die zakjes ben ik, samen met enkele vrienden, gestopt met roken. Persoonlijk vind ik de zakjes minder verslavend dan een sigaret. Ik gebruik drie tot vijf zakjes per dag, vooral de mediumvariant met 6mg nicotine in. Je hebt ook zakjes met 10 mg nicotine, maar die vind ik veel te straf. Daar ga je echt van draaien."

Eerst maken de tabaksbedrijven je verslaafd, en daarna willen ze je er nog van afhelpen ook. Tabaksbedrijven mogen ons gezondheidsbeleid niet bepalen

Suzanne Gabriëls, Stichting tegen Kanker

Met een verbod op nicotinezakjes treedt België in de voetsporen van andere Europese landen. Zo is er in Nederland al een verbod om nicotinezakjes te verkopen die meer dan 0,035 milligram nicotine bevatten. In realiteit komt dat neer op een totaalverbod, want de meeste nicotinezakjes bevatten veel meer nicotinepoeder. In Zweden zijn zowel snus als nicotinezakjes vrij verkrijgbaar. 

Toch is het verbod nog niet meteen voor vandaag. Eerst moet de Raad van State zich nog over het voorstel buigen, maar dat is niet meer dan een formaliteit. Binnen zes maanden zou het verbod ingevoerd moeten worden.

Meest gelezen