Nachtleven

Fuse: ‘Voorwaarden heropening zijn niet wat we afgesproken hadden’

© Kristof Vadino

Als de Brusselse nachtclub binnen dit en twee jaar verhuist, mag de Fuse nu al twee dagen per week opnieuw opengaan. De Fuse verzet zich tegen de ‘zeer strikte voorwaarden’ die het Brussels Gewest oplegt.

vdr, blg, kma
Bron: belga

De Brusselse technotempel Fuse mag opnieuw twee dagen per week open tot in de vroege uurtjes, meldde Leefmilieu Brussel woensdag. Na een klacht van een buur had Leefmilieu Brussel ­beslist dat de discotheek alleen tot twee uur ’s nachts mocht openblijven en de geluidsnorm van 95 decibel niet mocht overschrijden. Daarop gaf Fuse aan dat het evengoed kon sluiten. Een belangrijke voorwaarde van Leefmilieu Brussel is wel dat de nachtclub binnen de twee jaar verhuist of dat  de akoestische problemen in die tijd ­volledig oplost worden. 

Via haar Instagram­account reageert Fuse afwijzend op de voorwaarden die het Brussels Gewest oplegt. De nachtclub heeft het over ‘zeer ­beperkende voorwaarden die niet overeenkomen met wat wij voorgesteld hadden en wat aanvaard was – dachten we – tijdens onze discussies’.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Nieuwe plek in centrum

Fuse is gekant tegen het feit dat het volume van de muziek in de eerste en laatste uren van de avond zelfs lager dan 95 decibel moet liggen. ‘Alleen midden in de nacht kunnen we muziek op een aanvaardbaar volume spelen’, klinkt het. 

Hoewel Leefmilieu Brussel in zijn communicatie leek aan te ­geven dat Fuse zelf voorgesteld had om binnen de twee jaar te ­verhuizen, lijkt dat voor de nachtclub niet aan de orde. Die stelt dat ‘een langetermijnvisie dringend nodig is om het voortbestaan van de Fuse in de Blaesstraat te verzekeren’.

Fuse zou van Leefmilieu Brussel de komende twee jaar de kans krijgen om isolerende werken uit te voeren en de overlast te beperken. Eerder had de nachtclub al aangegeven dat nieuwe akoestische werkzaamheden onhaalbaar en onbetaalbaar zijn. 

De Brusselse minister van Leefmilieu Alain Maron (Ecolo) leek eerder al uit te gaan van het  scenario van een verhuizing. Hij pleitte al voor een taskforce om ‘de verhuizing van Fuse naar een plek in het centrum van Brussel te ondersteunen’. 

Vergunning

Leefmilieu Brussel hoopt met de voorwaarden een evenwicht te vinden tussen het economische en culturele karakter van  Fuse en het welzijn van de omwonenden. ‘Het doel was niet om de instelling te sluiten, maar om het ­geluidsniveau voor de omwonenden te verminderen’, zegt Leef­milieu Brussel.

Toen de nachtclub een tweetal weken geleden zelf via zijn sociale media de sluiting aankondigde, startte de Brussels By Night Federation een online­petitie onder de naam ‘Save the Fuse’. Die verzamelde tienduizenden handtekeningen.