James Arthur Photography

Oppositie kritisch over CD&V-voorstel hervorming energiefactuur, ook binnen federale regering moeten violen gestemd worden

Het voorstel van minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) over de hervorming van de energiefactuur doet de oppositiepartijen steigeren. Ook binnen de meerderheid moeten er enkele plooien gladgestreken worden. Van Peteghem wil een structurele verankering van de btw op gas en elektriciteit. Die permanente btw-verlaging zal volgens Van Peteghem gepaard moeten gaan met het invoeren van nieuwe, maar dynamische accijnzen op energie.

Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) lanceerde vanochtend zijn voorstel om de energiefactuur grondig te hervormen. Daarin blijft de btw op gas en elektriciteit permanent op 6 procent (in plaats van 21) en wordt die gekoppeld aan een hervorming van de accijnzen op gas en elektriciteit.

Het CD&V-voorstel is een van de vele mogelijke pistes die de ronde doen. Er kan op dit moment nog niet veel zinnigs gezegd worden over de impact van de accijnshervorming op de energiefactuur. Volgens de berekening in het voorstel van Van Peteghem zou de koppeling van de btw aan de accijnzen uitmonden in een energiefactuur die vanaf april 20 euro hoger ligt, "maar zonder die hervorming zou dat 50 euro zijn".

Meerderheid moet violen stemmen

Verschillende partijen uit de meerderheid laten weten niet helemaal akkoord te zijn met het voorstel van de minister van Financiën. Volgens MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez vraagt zijn partij "nooit om een belastingverhoging". "De btw-verlaging op energie moet vooral gecompenseerd worden door een hogere werkzaamheidsgraad en werken meer te laten lonen. We moeten ook afwachten tot de prijzen naar een normaal niveau zijn teruggekeerd voordat er wordt ingegrepen."

Het valt te betreuren dat Van Peteghem niet heeft gewacht op een politieke discussie in de regering

Minister van Economie en vicepremier Pierre-Yves Dermagne (PS)

De Franstalige socialisten van PS geven zich ook niet zomaar gewonnen. "Voor ons moeten de maatregelen ook gaan over de structurele verlenging van het sociaal tarief", bijten ze van zich af. Federaal minister van Economie Pierre-Yves Dermagne (PS) liet in een persbericht verstaan "te betreuren dat Van Peteghem niet heeft gewacht op een politieke discussie in de regering voor het voorstel in te dienen". Het houdt ook geen rekening met een mogelijke verlenging van de cheque voor mazout, of het sociale tarief. "Van Peteghem zwijgt hierover in alle talen, het gesprek heeft nog niet plaatsgevonden." 

De Nederlandstalige socialisten van Vooruit benadrukken dat het voorstel nog niet besproken is in de regering. "We zijn het eens dat vanaf dat de prijzen opnieuw dalen er een eerlijke accijnshervorming moet komen, maar de timing is niet juist. Voor ons is het een prioriteit dat eerst de factuur van de mensen omlaag gaat, er zijn nog altijd veel mensen die het moeilijker hebben. De oefening moet gebeuren op een moment dat de prijzen ook hier dalen, op dat moment kan je pas hervormen", zegt voorzitter Conner Rousseau in "Villa politica".

Co-voorzitter van Groen Jeremie Vaneeckhout zegt dat er nog heel wat discussie is over de timing voor de invoering van het voorstel. "Dit moet geleidelijk en gradueel ingevoerd worden om te vermijden dat de facturen in volle crisis opnieuw zullen stijgen." Toch zijn de Nederlandstalige ecologisten grote voorstander van het voorstel mét accijnsverhoging. "Die hervorming is belangrijk voor de energietransitie en beschermt de mensen tegen extreem hoge prijzen. Zij die minder verbruiken, zullen ook minder moeten betalen." Voor verdere inspanningen om de energiefactuur te verlagen, kijken ze vooral naar de Vlaamse regering. "Zo zijn de Vlaamse woningen nog steeds slecht geïsoleerd." Ecolo hamert ook op "een geleidelijke invoering" van de accijnshervorming.

Vestzak-broekzak?

Ook de oppositiepartijen laten van zich horen. N-VA laat bij monde van fractieleider Peter De Roover weten "dat de burger twee keer betaalt". "De centen van De Bleeker zijn gevonden. Premier De Croo had ongelijk toen hij beweerde dat deze operatie budgetneutraal zou verlopen. De regeling valt op de rug van de belastingbetaler."

"Met haar plannen zal de regering niet toestaan dat de elektriciteits- en gasfactuur opnieuw daalt naar pre-coronaniveau", zegt Vlaams Belang. "Een gemiddeld gezin zal vanaf 1 april 177 euro per jaar meer moeten betalen. De btw-verlaging die met de ene hand gegeven werd, wordt met de andere hand gedeeltelijk teruggevorderd in accijnzen."

Ze geven iets en nemen het meteen weer terug

Voorzitter Raoul Hedebouw (PVDA)

Voorzitter Raoul Hedebouw (PVDA) wijst op een "vestzak-broekzak-operatie" van de federale regering. "Dit is pure hypocrisie. De regering gaat miljoenen terughalen door de burger extra te laten betalen in accijnzen. Die accijnsverhoging valt te vergelijken met een btw-percentage van 15 procent op gas en elektriciteit. Ze geven iets en nemen het meteen weer terug." Voor de PVDA mogen er geen nieuwe accijnzen ingevoerd worden om de btw-verlaging voor gas en elektriciteit in te voeren. "We moeten de producenten laten betalen. Er moet een globale fiscale hervorming komen waarbij de grote vermogens meer belast worden."

Deadline

Het CD&V-voorstel zal ten laatste in maart op de ministerraad besproken worden want de tijdelijke btw-verlaging loopt af op 1 april 2023. Als er tegen dan geen werkende meerderheid gevonden is voor een permanente btw-verlaging dreigt het btw-tarief weer te worden opgetrokken tot 21 procent. 

Meest gelezen