Direct naar artikelinhoud
NieuwsBrussel

Nachtclub Fuse mag onder voorwaarden twee dagen per week open: ‘Bang dat we opnieuw zullen moeten sluiten’

Nachtclub Fuse mag onder voorwaarden twee dagen per week open: ‘Bang dat we opnieuw zullen moeten sluiten’
Beeld AFP

Er is een nieuwe beslissing over de Brusselse nachtclub Fuse. De technotempel mag opnieuw twee dagen per week open, zo heeft Leefmilieu Brussel besloten. Toch is de club bang dat ze opnieuw zal moeten sluiten, aangezien de voorwaarden ‘niet werkbaar’ zijn.

Leefmilieu Brussel rekent erop dat de club binnen de twee jaar verhuist, aangezien het volgens de club onmogelijk is om verregaande akoestische verbouwingen uit te voeren. Dan zou de financiële leefbaarheid van de club en zelfs de stabiliteit van het gebouw in het gedrang komen.

Voorlopig mag de club dus wel open, maar ze moet zich aan enkele strenge voorwaarden houden, zo laat Brussel Leefmilieu in een communiqué weten. Er mag enkel versterkte muziek zijn op het gelijkvloers en op de eerste verdieping (dus niet op de tweede verdieping). De club mag maximaal twee dagen per week open - tussen elf uur ’s avonds en zeven uur ’s ochtends - en er mogen per jaar maximaal 90 evenementen zijn.

‘Niet werkbaar’

Fuse heeft via haar sociale media laten weten dat het zal heropenen aan de voorwaarden die ze kreeg opgelegd. Al vindt ze die nog steeds te streng. “We zijn bang dat we weer zullen moeten sluiten”, klinkt het. “De muziekniveaus tijdens de eerste en laatste uren moeten nu zelfs lager zijn dan de 95 decibel van hun initiële beslissing. Met als gevolg dat we enkel geluid mogen maken op een acceptabele manier tijdens enkele uren in het midden van de nacht”, stelt Fuse.

“We proberen te werken aan deze voorwaarden, maar we vrezen dat we opnieuw zullen moeten sluiten, want het is niet werkbaar. Het is ook niet langer toegelaten om speciale weekends met drie nachten te houden, of langer dan 7 uur ‘s ochtends open te blijven. Dit waren nochtans aantrekkelijke elementen voor toeristen om naar Brussel te komen”, luidt het.

Hoewel de langst lopende nachtclub van Brussel momenteel gered is, voelen ze nog veel onzekerheid door de situatie. Fuse pleit daarom voor een gezonder klimaat voor nachtclubs om in te werken.

Wake-upcall

In een reactie van Philippe Close (burgemeester van de stad Brussel, PS) en Pascal Smet (Brussels staatssecretaris voor Stedenbouw, Vooruit) staat dat het nachtleven voor hen een essentieel onderdeel is van het stadsleven.

“De heropening van de Fuse is voor ons geen overwinning, maar een wake-upcall”, aldus de twee socialistische politici. “Het is goed dat Fuse op korte termijn opnieuw kan openen, maar er moet voor Fuse en voor het Brusselse nachtleven in ruime zin een langetermijnbeleid komen. Het Brusselse nachtleven moet op een gefundeerde manier worden beschermd.

“De regelgeving moet worden aangepast om culturele plaatsen te beschermen. Alle niveaus moeten actief geschikte locaties voor culturele locaties inplannen, zodat ons nachtleven ook in het Brussel van morgen een plaats heeft.”

Lees ook

Hoe de sluiting van Fuse de sector beroert: ‘Jongeren moeten in de stad kunnen uitgaan’

Buurman van Fuse bedreigd na klachten over geluidsoverlast: ‘Hier wonen ook kinderen, het moet leefbaar zijn voor iedereen’

Nachtclub Fuse.Beeld BELGA