Luc David

Twee zeehondjes verwond door honden op het strand: "Hou honden aan de lijn als je in het donker wandelt"

Deze maand werden al twee zeehondjes verwond door honden op het strand. Een zeehondje van amper twee weken oud, verloor door een hondenbeet een teen. Het ander zeehondje liep krabwonden op. Sea Life Blankenberge vraagt daarom om je hond aan de lijn te houden als je ermee in de donker gaat wandelen.

Afgelopen maand zijn twee zeehonden gewond geraakt nadat ze in contact kwamen met loslopende honden: in Wenduine verloor een zeehondje van amper twee weken oud een teen nadat het gebeten werd door een hond en in Sint-Idesbald bij Koksijde liep een zieke zeehond krabwonden op nadat een hond wou "spelen" met het dier. "Ondertussen kampt de zeehond ook nog met een ferme longontsteking, waardoor het nog niet stabiel is", weet Steve Vermote van Sea Life. 

Daarom roept Sea Life Blankenberge nu op om honden aan de lijn te houden als je 's avonds op het strand gaat wandelen. Zeehonden komen tijdens de wintermaanden vaak uitblazen op strand. Jonge dieren zijn vaak uitgeput door het onstuimige weer en de wilde zee. 

Hond aan de lijn in donkerte

"Dit zijn de donkerste maanden van het jaar. We vragen mensen daarom om honden zo veel mogelijk aan te lijnen, want op een donker strand, of in de duinen, zie je zo’n zeehond vaak niet meteen liggen. En voor je het weet, is het te laat en ontstaat er een confrontatie", vertelt Vermote. "Honden vinden het in het begin leuk om met een pup te spelen. Maar die dieren zijn verzwakt en raken zo gewond en kunnen niet terug naar de zee." 

Gebrek aan respect

Niet alle incidenten zijn per ongeluk. Recent kreeg het NorthSealTeam nog een filmpje te zien van iemand die zijn hond aan het ophitsen was terwijl hij over een zeehond heen stond. "Sommige mensen hebben totaal geen respect", zucht Vermote. 

Zeehonden die op het strand liggen, komen meestal uitrusten. "Dus die laat je ook het best met rust. Als het dier toch zichtbaar ziek of gewond is: houd afstand, verwittig het NorthSealTeam of Sea Life, en dan doen wij het nodige. Het dier benaderen of zelf ingrijpen heeft helemaal geen zin en kan zelfs gevaarlijk zijn", waarschuwt Vermote.

Meest gelezen