© BELGA

GOUDEN SCHOEN 2022. Simon Mignolet maakt favorietenrol waar bij de mannen, Nicky Evrard troeft Tessa Wullaert af bij de vrouwen

Nicky Evrard en Simon Mignolet zijn de nieuwe eigenaars van de Gouden Schoen. Ook Wouter Vrancken, Bilal El Khannous en Kevin De Bruyne hebben bij het 69e Gala van de Gouden Schoen een prijs beet. Mignolet werd in Antwerp Expo eveneens verkozen tot Doelman van het Jaar. Vrancken werd Trainer van het Jaar, El Khannous Belofte van het Jaar en Kevin De Bruyne Beste Belg in het Buitenland.

Jens Heylen

LEES OOK. Een standbeeld in Brugge, een eigen muzieknummer en die ene iconische save met het hoofd: dit was het jaar van Gouden Schoen Simon Mignolet

LEES OOK. Wat u moet weten over Nicky Evrard, de nieuwe Gouden Schoen bij de vrouwen die per toeval keeper werd

Simon Mignolet (34), die Paul Onuachu (KRC Genk) opvolgt, is de zesde doelman op de erelijst en de eerste sinds 1989 toen Michel Preud’homme als sluitstuk van KV Mechelen triomfeerde.

Mignolet won beide stemrondes afgetekend en haalt het met 684 punten in de eindstand ruim voor de Deense middenvelder Casper Nielsen (233 punten), die Union tijdens de zomer verliet voor Club Brugge, en KRC Genk-aanvaller Mike Trésor (163 punten). De Franse Maltees Teddy Teuma (Union/127 punten) en Duitser Deniz Undav (Union, nu Brighton/112 punten) maken de top vijf vol.

Mignolet hield blauw-zwart vorig seizoen overeind in de play-offs, op weg naar een achttiende landstitel, de derde op rij. In de herfst van vorig jaar was hij dan weer de exponent van een vooral in Europa flitsend Club Brugge, dat in de Champions League een pittige groep met FC Porto, Bayer Leverkusen en Atlético Madrid wist te overleven, waardoor het komende maand tegenover Benfica staat in de achtste finales.

© BELGA

Dat een doelman de Gouden Schoen wint is helemaal niet vanzelfsprekend, zeker nadat er sinds 2013 op het gala ook een aparte bekroning voor Doelman van het Jaar is, die Mignolet deze editie met ruim overwicht won. Michel Preud’homme was de vorige doelman die de trofee kreeg en ook de enige ooit die de Schoen twee keer won (1987 en 1989). De overige doelmannen op de erelijst zijn Jean-Marie Pfaff (1978), Christian Piot (1972), Fernand Boone (1967) en Jean Nicolay (1963).

Voor Club Brugge is het de eerste bekroning sinds 2019, toen Hans Vanaken met zijn tweede Schoen op rij aan de haal ging. De twee jaren voordien viel blauw-zwart in de prijzen met José Izquierdo (2016) en Ruud Vormer (2017). Aan die vierjarige heerschappij kwam in 2020 een einde met de Gouden Schoen voor Lior Refaelov, destijds bij Antwerp. Vorig jaar mocht Genk-topschutter Paul Onuachu hem in ontvangst nemen.

Top vijf:

1. Simon Mignolet (Club Brugge) 684 punten

2. Casper Nielsen (/Union/Club Brugge) 233

3. Mike Trésor (KRC Genk) 163

4. Teddy Teuma (Union) 127

5. Deniz Undav (Union) 112

Gouden Schoen vrouwen: Nicky Evrard

Het sluitstuk van Oud-Heverlee Leuven bleef Tessa Wullaert (Anderlecht/Fortuna Sittard) en haar ploeggenote Sari Kees voor.

Evrard ruilde afgelopen zomer AA Gent voor OH Leuven, de huidige koploper in de Lotto Super League. Als doelvrouw van de Belgische voetbalvrouwen schreef ze in 2022 mee vaderlandse sportgeschiedenis. De Red Flames bereikten op het EK een historische plaats in de kwartfinales en hadden dat nadrukkelijk te danken aan de 27-jarige Evrard, die enkele knappe saves uit haar handen schudde en twee strafschoppen stopte.

© BELGA

Wullaert pakte met RSC Anderlecht de landstitel van het seizoen 2021/22 en kroonde zich met een straatlengte voorsprong tot topschutster. In de zomer stapte ze over naar het Nederlandse Fortuna Sittard. Ze eindigt als tweede. De 21-jarige verdedigster Sari Kees maakt het podium vol. Janice Cayman (Olympique Lyon) en Julie Biesmans (PSV) volgen als vierde en vijfde.

De 29-jarige Wullaert is recordhoudster met drie Gouden Schoenen. Ze won de eerste editie in 2016 en in 2018 en 2019. Janice Cayman, de winnares van vorig jaar, heeft er twee (ook 2017) op haar schouw. In 2020 ging de Gouden Schoen naar Tine De Caigny.

Top vijf:

1. Nicky Evrard (AA Gent/OHL) 331 punten

2. Tessa Wullaert (Anderlecht/Fortuna Sittard) 244

3. Sari Kees (OHL) 179

4. Janice Cayman (Olympique Lyon) 134

5. Julie Biesmans (PSV) 115

© BELGA

Beste Belg in het Buitenland: Kevin De Bruyne

De middenvelder van Manchester City haalde het voor zijn voormalige ploegmaat bij KRC Genk, Real Madrid-doelman Thibaut Courtois. Leandro Trossard, die Brighton enkele dagen geleden inruilde voor Arsenal, maakt de top drie vol.

De verkiezing van Beste Belg in het buitenland draaide na 2022 uit op een tweestrijd tussen De Bruyne, na een alweer uitmuntend jaar bij City, en Courtois, die Real met een zinderende prestatie in de finale tegen Liverpool de Champions League schonk. De middenvelder haalde het uiteindelijk voor de doelman.

Trossard eindigt knap als derde. Cyriel Dessers (Feyenoord/Cremonese), in België geboren en getogen maar Nigeriaans international, en Amadou Onana (Lille/Everton) vervolledigen de top vijf.

De 31-jarige De Bruyne was tweemaal eerder Beste Belg in het buitenland, in 2015 (bij VfL Wolfsburg en Manchester City) en 2016 (bij Manchester City). De 30-jarige Courtois kreeg de bekroning ook tweemaal eerder, in 2013 (bij Atlético Madrid) en 2014 (bij Atlético Madrid en Chelsea). De twee voorbije jaren (2020 en 2021) triomfeerde Romelu Lukaku, de drie keer daarvoor (2017, 2018 en 2019) Eden Hazard.

© REUTERS

Top vijf:

1. Kevin De Bruyne (Manchester City) 769 punten

2. Thibaut Courtois (Real Madrid) 675

3. Leandro Trossard (Brighton) 234

4. Cyriel Dessers (Feyenoord/Cremonese) 60

5. Amadou Onana (Lille/Everton) 48

Doelman van het Jaar: Simon Mignolet

De organisatie achter de Gouden Schoen verraste Mignolet op de gouden loper in aanloop naar de officiële start van het gala met zijn prijs van Doelman van het Jaar. Het is voor de 34-jarige Rode Duivel de vierde keer op rij dat hij de trofee in de wacht sleept. Ook na afloop van 2019, 2020 en 2021 werd hij verkozen tot beste doelman op de Belgische voetbalvelden.

“Het maakt mij heel blij dat ik hem vier keer na elkaar win”, reageerde Mignolet kort. “Het is een teken dat ik constant presteer.”

© BELGA

Mignolet hield blauw-zwart vorig seizoen overeind in de play-offs, op weg naar een achttiende landstitel, de derde op rij. In de herfst van vorig jaar was hij dan weer de exponent van een vooral in Europa flitsend Club Brugge, dat in de Champions League een pittige groep met FC Porto, Bayer Leverkusen en Atlético Madrid wist te overleven, waardoor het komende maand tegenover Benfica staat in de achtste finales.

Top vijf:

1. Simon Mignolet (Club Brugge) 891 punten

2. Anthony Moris (Union) 358

3. Jean Butez (Antwerp) 343

4. Maarten Vandevoordt (KRC Genk) 141

5. Davy Roef (AA Gent) 59

Trainer van het Jaar: Wouter Vrancken

De coach van competitieleider KRC Genk haalde het ruim voor Felice Mazzu (momenteel Charleroi) en Karel Geraerts (Union).

De 43-jarige Vrancken is sinds de zomer van vorig jaar werkzaam bij KRC Genk, waarmee hij ruim aan kop prijkt in de Jupiler Pro League. In de eerste helft van 2022 stond hij aan het roer bij KV Mechelen. Achter de Kazerne liet de Limburger zien wat hij als hoofdcoach in zijn mars had.

© Photo News

De 56-jarige Mazzu eindigde na een bewogen 2022 als tweede. Met promovendus Union strandde hij in het seizoen 2021/22 op een zucht van de landstitel, die na de play-offs naar Club Brugge ging. Hij versierde in de zomer een overstap naar RSC Anderlecht maar daar wilde het niet lukken en volgde eind oktober het ontslag. Intussen is hij weer bij zijn oude liefde Charleroi aan de slag.

De 41-jarige Geraerts promoveerde in de zomer van 2022 na het vertrek van Mazzu in het Dudenpark van assistent tot T1. Onder de Limburger blijft Union verbazen. RUSG staat momenteel tweede in de competitie, speelt de halve finales van de Beker van België en plaatste zich voor de achtste finales van de Europa League.

Mazzu werd na afloop van 2021 verkozen tot beste trainer op de Belgische voetbalvelden, toen als coach van Union. In 2017 triomfeerde hij ook met Charleroi.

Top vijf:

1. Wouter Vrancken (KV Mechelen/KRC Genk) 558 punten

2. Felice Mazzu (Union/Anderlecht) 439

3. Karel Geraerts (Union) 267

4. Hein Vanhaezebrouck (AA Gent) 181

5. Alfred Schreuder (Club Brugge) 157

Belofte van het Jaar: Bilal El Khannous

De 18-jarige middenvelder van competitieleider KRC Genk haalde het voor Charles De Ketelaere, die Club Brugge afgelopen zomer inruilde voor AC Milan, en Matisse Samoise (AA Gent).

El Khannous groeide de voorbije maanden uit tot sterkhouder op het middenveld van Genk, waarmee hij de Jupiler Pro League aanvoert. Het leverde de middenvelder zelfs een selectie voor het WK in Qatar op, afgelopen najaar. Niet voor België, waar hij geboren en getogen is, maar voor het land van zijn voorouders Marokko.

© Isosport

De 21-jarige De Ketelaere kreeg op de twee voorbije edities (2020 en 2021) de trofee voor Belofte van het Jaar en eindigt nu als tweede, met amper een punt minder dan El Khannous (355 tegen 354). Na een nieuwe landstitel met Club Brugge versierde hij afgelopen zomer een toptransfer naar AC Milan - waar hij zich voorlopig nog niet kan doorzetten.

De onvermoeibare Samoise (21), die bij AA Gent de flank op en af draaft, maakt het podium vol. Nadien volgen twee spelers van RSC Anderlecht: de 21-jarige Nederlandse aanvaller Joshua Zirkzee (nu Bologna) en de 19-jarige verdediger Zeno Debast.

Top vijf:

1. Bilal El Khannous (KRC Genk) 355 punten

2. Charles De Ketelaere (Club Brugge) 354

3. Matisse Samoise (AA Gent) 146

4. Joshua Zirkzee (Anderlecht) 141

5. Zeno Debast (Anderlecht) 107

Goal van het Jaar: Bryan Heynen tegen Antwerp

Heynen liet met KRC Genk tegen Antwerp de netten trillen door uit de draai en al vallend een gelobd steekballetje spectaculair in doel te verlengen.

Hong Hyun-seok en Ritchie De Laet waren de concurrenten. Hong scoorde voor AA Gent knap tegen KV Oostende met een halfzijdelingse omhaal. De Laet trof met Antwerp raak tegen KV Oostende met een streep van buiten de zestien recht in de kruising.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

© BELGA

MEER OVER Jupiler Pro League

Aangeboden door onze partners

MEER OVER VOETBAL