Kinderen en ouders herenigd na busongeval in Duitsland: “Het duurde lang, maar we zijn niet bang geweest”

© rr

Bijna een dag later dan oorspronkelijk gepland kon een zestigtal ouders uit Liedekerke en Sint-Pieters-Leeuw hun kinderen woensdagavond weer in de armen sluiten, nadat hun bus betrokken was bij een ongeval in Duitsland. Het einde van een lange, vermoeiende dag.

mvh, idh, jvh

De bus waarmee de kinderen van basisschool Sint-Antonius in Liedekerke en basisschool Den Top in Sint-Pieters-Leeuw terugkeerden van hun sneeuwklassen in Oostenrijk, raakte dinsdagnacht betrokken bij een ernstig ongeval op de A3-snelweg nabij Nuremberg, in het zuidoosten van Duitsland. De kinderen en hun begeleiders kwamen er met de schrik en enkele blauwe plekken en builen vanaf, enkel de buschauffeur werd lichtgewond naar het ziekenhuis gebracht.

“Ik wou snel bij mijn ouders zijn”

“We waren aan het slapen toen we plots een dikke boenk hoorden”, zegt Hannah Moonens (11). “Maar we konden snel met de brandweer mee, en nadien zorgde het Rode Kruis voor ons.” De kinderen werden opgevangen in een sporthal in de buurt, waar ze konden slapen op matjes en ze eten en drinken kregen. “Ik had toch soms wat stress, en wou snel bij mijn ouders zijn”, vertelt Hannah.

© Olivier Matthys

“We hebben hele fijne sneeuwklassen gehad, alleen spijtig van de crash op de terugweg”, vertelt Stan Meiers (11). “Het was al na twee uur ’s nachts, en iedereen in de bus lag te slapen. Plots hoorden we een luide knal en voelden we een hevige schok. De juffen hebben meteen iedereen wakker geroepen. De tweede buschauffeur heeft dan meteen de deuren van de bus geopend, zodat we snel naar buiten konden. Toen kwam de andere bus aan, met de andere klas van onze school. Die was na ons vertrokken en reed achter ons. Omdat we het koud kregen buiten, zijn we allemaal in die andere bus gaan zitten. Uiteindelijk hebben ze ons naar een sportzaal gebracht, waar we drinken en boterhammen kregen. Daar moesten we wachten op een andere bus die ons naar huis kon brengen. We hebben veel politie en hulpverleners gezien, maar we zijn niet bang geweest. Vooral het wachten duurde lang maar we hebben ons in Bad Hofgastein wel geamuseerd en een fijne tijd gehad.”

Ouders opgelucht

De schooldirectie kon de ouders ’s ochtends snel geruststellen. “Ik was al aan het werk toen mijn vrouw me omstreeks half zes belde. Gelukkig kregen we meteen goede informatie van de school”, aldus David De Leeuw, de papa van Lotte. “Het was vooral heel belangrijk dat er geen kinderen gewond raakten. Je denkt toch meteen terug aan de busramp in Sierre, ook al is dat al enkele jaren geleden en was dat veel erger. Je mag er eigenlijk niet aan denken dat zoiets met je eigen kind kan gebeuren.”

© Gianni Barbieux

Toen de eerste kinderen woensdagavond uit de bus stapten, steeg er zelfs spontaan applaus op. Zichtbaar vermoeid, sommigen met tranen in de ogen, anderen met een brede glimlach op het gezicht, vielen de kinderen hun mama of papa in de armen, blij om terug thuis te zijn. “Het is echt een lange dag geweest”, zegt ook Joris Moonens die Hannah kwam ophalen. “Normaal zouden ze om 10 uur ’s ochtends aankomen, het is nu al 23 uur. De uren kropen vandaag echt traag voorbij. Ik ben naar huis moeten komen van mijn werk omdat ik me niet meer kon concentreren. Nu gaan we thuis nog even bekomen van de reis en nog wat knuffelen. Want Hannah heeft duidelijk nog veel te vertellen.”

“We zijn heel blij dat we Stan terug bij ons hebben”, zegt zijn mama. “Natuurlijk ben je ongerust als je van de school een bericht krijgt dat er een ongeval is gebeurd met de bus waar je kind op zit. Maar de school en de gemeente hebben zeer goed gecommuniceerd. We kregen regelmatig een stand van zaken via Smartschool en Whatsapp. De gemeente heeft alle ouders ontvangen in het gemeentehuis, waar we alle info uit eerste hand kregen. De school stuurde ook regelmatig foto’s en filmpjes, zodat we ons toch meer gerustgesteld voelden.”

De kinderen krijgen donderdag een vrije dag, vrijdag worden ze op school verwacht om de gebeurtenissen in groep te verwerken. Daar zal ook personeel van het CLB bij aanwezig zijn, voor kinderen of ouders die nood hebben aan een gesprek.

© Gianni Barbieux

© Gianni Barbieux

© Gianni Barbieux

© Gianni Barbieux

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen