Sofie met twee versies van Schanulleke: links het popje dat ze van haar mama kreeg en nu als mascotte fungeert en rechts de pijpajuin, die Antwerpenaren verwachten wanneer ze schanullekes bestellen.© JAA

Sofie heropent groente- en fruitwinkel onder arcade: “Bij Schanul is het alle dagen markt”

Schoten -

Sofie Cleiren (23) heeft altijd al haar eigen zaak gewild. Toen de groente- en fruitwinkel onder de arcade op de Markt plots over te nemen stond, heeft ze niet getwijfeld. “Bij mij is het de hele week marktdag”, nodigt Sofie dorpsgenoten uit voor een kennismaking.

Het was Julie Van Gestel die in dit pand ruim twee jaar geleden haar familietraditie voortzette door een eigen fruit- en groentewinkeltje te openen. “Na mijn studie interieurvormgeving vond ik niet meteen werk in die richting en ben ik als hulpje van Julie aan de slag gegaan in haar winkeltje. Toen ze na verloop van tijd aangaf om persoonlijke redenen te stoppen met Schanul by Jules, heb ik meteen toegehapt, als in een sappige rode appel”, vertelt Sofie enthousiast.

Het handelsfonds overnemen als jonge vrouw alleen was niet zo evident. “Gelukkig was mijn schoonvader bereid om mee in te stappen als stille vennoot. Aan het product en concept wilde ik niet veel veranderen. En vorig najaar ben ik dan opengegaan onder de naam Schanul, zonder meer. Ik vond die Antwerpse term voor pijpajuin wel leuk. Mijn mama heeft me bij de start een kleine Schanulleke cadeau gedaan. Sindsdien is de lievelingspop van Wiske (van Suske) mijn mascotte.”

© JAA

Met haar ervaring als interieurvormgeefster, spreekt het voor zich dat ze de inrichting van Schanul onder handen zou nemen. “Het oogt allemaal wat kleurrijker en persoonlijker”, leidt Sofie ons rond in de winkel. “Momenteel is het citrusfruit nog altijd op z’n best. Ook de kolen zijn erg lekker. Voor de rest is het aanbod aan fruit traditioneel niet zo groot in deze periode. Ik kijk al uit naar de komst van de pruimen binnenkort.’”

Geen verspilling

Sofie verkoopt ook verse soep in verpakkingen van één liter, mocktails uit Kruibeke en in de zomer kan je in Schanul ook slaatjes en smoothies kopen. “Ik werk graag met kleine Belgische merken. Want ik vind lokaal winkelen erg belangrijk. Net als het voorkomen dat overrijpe producten in de GFT-container belanden”, vertelt Sofie.

“Ik bied mijn onverkochte groenten en fruitstukken aan via de app ‘Too good to go’. Hiermee ga ik heel wat verspilling tegen. Vroeger kwam hier elke week afvalbedrijf een grote container ophalen. Nu kom ik toe met een groene bak van de gemeente.” (jaa)

Schanul groenten en fruit, Markt 23 in Schoten, van dinsdag tot en met vrijdag open van 9 tot 18 u. Op zaterdag van 9.30u tot 14u. www.schanul.be

© JAA

© JAA

© JAA

© JAA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER