Autoreparatie krijgt duurzaamheidsscore: “Dit is uniek in de wereld”

Themabeeld© Shutterstock

De reparatie van een wagen kan voortaan een Eco Repair Score of duurzaamheidsscore ontvangen. De tool werd ontwikkeld door de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek en expertisebureau Vonck. “Dit is uniek in de wereld.”

jvh
Bron: BELGA

De Eco Repair Score gaat van A tot E, en moet vooral de ecologische voetafdruk berekenen van de herstelling aan je voertuig. “In sommige gevallen is het beter een auto niet meer te herstellen”, klinkt het bij VITO. “Het gaat niet om de materiële kost, maar om de milieu-impact van de herstelling.” 

Met de tool willen de makers niet enkel het klimaat ter hulp snellen. Er zijn ook heel wat geostrategische redenen, redeneert men. “En daarnaast heb je de bevoorradingszekerheid op het vlak van grondstoffen die belangrijk is.” 

De Europese Unie wil onder impuls van de Green Deal herstel en hergebruik stimuleren. “Wij vertalen die doelstelling naar een laagdrempelige berekeningstool”, aldus VITO. “De tool staat ter beschikking van de consument, herstellers, leasemaatschappijen, verzekeraars, overheden en beleidsmakers.” 

Consumenten kunnen gratis op de Eco Repair Score-website nagaan wat de meest milieuvriendelijke herstellingsoptie is voor hun schadegeval. “Die informatie laat mensen toe de reparatieaanpak te bespreken met hun hersteller en te pleiten voor een milieuvriendelijke oplossing”, besluit VITO. In veel gevallen blijkt de milieuvriendelijke optie bovendien de goedkoopste.

Garagisten moeten vaak rekening houden met onregelmatige levertermijnen. Ook daar wil de tool een oplossing bieden, door meer in te zetten op herstellingen in plaats van vervangingen. Tot slot wil de tool overheden, lease- en investeringsmaatschappijen aanzetten om ecologischer te gaan nadenken. Het uiteindelijke doel is om een Europese standaard voor de analyse van milieu-impact te ontwikkelen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen