Srdjan Djokovic (archieffoto)
AFP or licensors

Vader van tennisster Novak Djokovic blijft weg van halve finale Australian Open na ophef rond filmpje met Poetin-aanhangers

In de marge van de Australian Open, het grandslam-tennistoernooi in Melbourne, is ophef ontstaan rond de vader van de Servische sterspeler Novak Djokovic. Op beelden is te zien hoe Srdjan Djokovic poseert met een man die zich uitspreekt voor het Russische regime. Zelf roept hij "Lang leve Rusland". In een reactie zegt vader Djokovic dat hij de halve finale van zijn zoon tegen de Amerikaan Tommy Paul, die vandaag gespeeld wordt, niet zal bijwonen, "omdat hij geen onrust wil zaaien".

Toeschouwers op de Australian Open mogen geen Russische of Wit-Russische vlaggen tonen, na een incident met een vlag bij het begin van het grandslamtoernooi vorige week tijdens de match tussen de Oekraïense Kateryna Baindl en de Russische Kamilla Rakhimova. Maar na de match van Novak Djokovic tegen de Rus Andrey Rublev gisteren, werden op de trappen van de Rod Laver Arena toch pro-Russische symbolen bovengehaald.

Op het YouTube-kanaal van Aussi Cossack, de bijnaam van de pro-Poetin-provocateur Simeon Boikov, zijn ook beelden te zien waarop vader Djokovic poseert met een man die dergelijke symbolen draagt. Het gaat dan onder meer om een vlag met een foto van de Russische president en een shirt met een Z op geprint, een symbool dat wordt gebruikt ter ondersteuning van de Russische invasie in Oekraïne.

Er is ook te horen hoe Srdjan Djokovic "lang leve Rusland" zegt, waarna hij weggaat. De man achter het YouTube-kanaal waarop de beelden zijn geplaatst, wordt in Australië overigens verdacht van een gewelddaad tegen een 76-jarige man tijdens een pro-Oekraïne betoging in Sydney eind vorig jaar.

BEKIJK - Een pro-Russische provocateur deelde de beelden op zijn YouTube-kanaal:

"Ik was buiten met fans van Novak," reageerde Srdjan Djokovic achteraf, "om samen zijn overwinning te vieren en op de foto te gaan met hen. Dat doe ik na elke wedstrijd van mijn zoon. Het was niet mijn bedoeling om me in de onrust te laten meeslepen, laat staan om de krantenkoppen te halen." Om de gemoederen te bedaren, heeft vader Djokovic ervoor gekozen om de halve finale van de Australian Open, waarin zijn zoon het opneemt tegen de Amerikaanse tornooiverrassing Tommy Paul, thuis te bekijken.   

De organisatie van de Australian Open heeft alvast laten weten dat "spelers en hun entourage gebriefd zijn over het beleid rond vlaggen en symbolen". De Australische tennisbond bevestigde dat vier personen "ongepaste vlaggen en symbolen vertoonden en beveiligingsagenten bedreigden". Ze werden uiteindelijk door de politie uit Melbourne Park gezet.

Vasyl Myroshnychenko, de ambassadeur van Oekraïne in Australië, noemt de aanwezigheid van de pro-Russische symbolen een "schande". 

Meest gelezen