Indiase economie raast als een sneltrein op globale markt

De economie van India zou tegen 2031 meer dan het dubbele van vandaag zijn en zowel Japan als Duitsland overtreffen.

Waarom is dit belangrijk?

Japan en Duitsland zijn momenteel de derde en vierde grootste economieën ter wereld. Duitsland is zowat de industriële motor van de Europese Unie. Japan worstelt ondertussen om een groeiende tendens te behouden. Nu India beide landen blijkt in te halen, zal dat waarschijnlijk, los van de verschuivende geopolitieke machtsverhoudingen, tot bij ons op de Europese markt te merken zijn.

In het nieuws: Dat blijkt uit de rapporten van de financiële bedrijven S&P Global en Morgan Stanley.

  • Het Indiase Bruto Binnenlands Product (BBP) bedroeg in 2022 ongeveer 2,66 biljoen dollar. Dat van Duitsland landde op 3,85 biljoen en Japan 5,06 biljoen. Het aandeel van de globale BBP van India bedroeg 9,3 procent.
  • De voorbije jaren kende India al een uitzonderlijk sterke groei. Die trend zal zich voorzetten, want er wordt verwacht dat het BBP tot 2030 jaarlijks zou groeien met een gemiddelde van 6,3 procent. Tegen 2031 zou die zelfs meer dan het dubbele zijn van vandaag – zo meldt de zakelijke nieuwssite CNBC. Vooral offshoring, investeringen in fabrieken en industrialisatie, de energietransitie en de geavanceerde digitale infrastructuur dienen als aandrijvingen voor een aanhoudende economische boom.
  • India evolueert de komende jaren vooral naar een export-gedreven economie. Vorig jaar diende al ongeveer 20 procent voor de export.
  • De regering focuste sterk op het ondersteunen van de privémarkt. Zo raakt de Indiase economie meer verweven in de globale bevoorradingsketens. Vorig jaar verhuisden zo enkele grote bedrijven, waaronder leveranciers van Apple, van rivaal China naar India.
  • Het grootste struikelblok voor India, dat nu zwaar afhankelijk wordt van internationale handel, is de kans op een globale recessie. Ook blijkt dat India meer importeert dan het exporteert, wat een rem is op de BBP.

(mah)

Meer