Planbureau waarschuwt: ‘Nieuwe Europese begrotingsregels vragen sanering van 4 procent aan België’

Alexia Bertrand, Vincent Van Peteghem en Alexander De Croo © Belga

Het Federaal Planbureau waarschuwt donderdag dat de nieuwe Europese begrotingsregels, waarvan de grote lijnen al zijn voorgesteld door de Europese Commissie maar nog lang niet zijn goedgekeurd, voor België een sanering van de overheidsfinanciën van 4 procent van het bbp in 4 jaar betekenen, al kan die periode eventueel worden verlengd tot 7 jaar. De nieuwe regels zouden dus niet minder veeleisend zijn dan de vorige, luidt het in een nieuw rapport.

De Europese begrotingsregels, die een begrotingstekort van niet meer dan 3 procent toelaten en de schuldgraad van elke lidstaat tot onder een drempel van 60 procent willen terugbrengen, zijn momenteel opgeschort. Dat gebeurde eerst vanwege de pandemie, nu vanwege de economische impact van de oorlog in Oekraïne. Vanaf 2024 worden die zogenaamde Maastrichtnormen opnieuw van kracht, maar volgens de Commissie moeten de EU-lidstaten meer inspraak krijgen bij hun schuldafbouw. Aan de normen zelf wil de Commissie niet raken.

Het Federaal Planbureau heeft nu berekend dat de vereiste begrotingsaanpassing voor België kan oplopen tot 4 procent van het bbp in vier jaar in vergelijking met een scenario van ongewijzigd beleid. De aanpassingsperiode zou wel kunnen worden verlengd tot zeven jaar, op voorwaarde dat hervormingen en investeringen worden doorgevoerd die gunstig zijn voor de economische groei en de houdbaarheid van de schuld, maar zonder de totale vereiste besparingsoefening te verminderen, stipt het Planbureau aan.

‘De nieuwe regels zouden dus niet minder veeleisend zijn dan de vorige’, luidt de conclusie. Ter vergelijking: de regels die tot voor de opschorting golden, vroegen van België een structurele vermindering van het overheidstekort met ten minste 0,6 procent van het bbp per jaar. Zoals gezegd presenteerde de Commissie nog niet haar definitieve voorstel én moeten de lidstaten het nog eens raken over een nieuwe begrotingskader.

Maar in ieder geval, zo besluit het Planbureau, ‘is het herstel van de houdbaarheid van de Belgische overheidsfinanciën belangrijk om toekomstige uitdagingen het hoofd te bieden. En daarvoor is een combinatie van begrotingssanering en hervormingen nodig.’

Partner Content