HOGENT start met keuzevak over artificiële intelligentie: “Iedereen komt er vroeg of laat mee in aanraking” 

HOGENT voorziet vanaf volgend academiejaar een keuzevak artificiële intelligentie (AI) voor alle bachelorstudenten. AI is technologie die het menselijke denken imiteert en zelf bijleert. “Er komen in de toekomst toepassingen binnen alle werkdomeinen, dan zijn onze studenten voorbereid”, zegt Sofie Vandroeme van HOGENT. Het vak is er voor studenten van alle richtingen: van verpleegkundige over leerkracht tot sociaal werker. 

Studenten die een bacheloropleiding volgen aan de HOGENT op één van de campussen in groot Gent of Aalst kunnen vanaf september ook het keuzevak artificiële intelligentie meepikken. Die technologie imiteert het menselijke denken en kan ook gevoed worden met data om zelf bij te leren. AI staat almaar beter op punt en krijgt meer toepassingen die ook in het gewone leven opduiken. Recent was er nog veel te doen over ChatGPT, een internet chatrobot die werkt met AI en onder meer vragen beantwoordt, recepten samenstelt, teksten schrijft en samenvattingen maakt. 

Voordelen én gevaren

“Er zijn, binnen heel wat werkvelden, zeker grote voordelen aan ondersteuning door AI. Het kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat er efficiënter gewerkt wordt”, zegt Sofie Vandroeme van HOGENT. Ze is diensthoofd Leernetwerken. “We willen alle studenten wijzen op de voordelen. Tegelijkertijd is het een kans om te tonen wat je er mee kan doen en wat je er beter niet mee doet. Er zijn zeker ook valkuilen en het is erg belangrijk dat iedereen ook leert kritisch naar deze technologie te kijken.” 

Het keuzevak wordt in HOGENT georganiseerd over de opleidingen heen. “Dat maakt het extra boeiend, want iemand van de verpleegkunde zit er bijvoorbeeld samen met iemand die een technische opleiding volgt. Op die manier komen studenten in contact en leren ze vanuit verschillende werkvelden naar AI kijken”, zegt Vandroeme. 

Ook elders

Ook elders lopen er intussen projecten rond AI. De EHB, de Erasmushogeschool Brussel, start volgend academie jaar met een soortgelijk.  Op de campussen van VIVES, in West-Vlaanderen, kunnen studenten al enkele jaren het keuzevak ‘Emerging Technologies’ (opkomende technologieën) volgen. “Het is een pakket van 3 studiepunten waarin we focussen op alle nieuwigheden die ontstaan, onder meer dus ook op AI”, zegt Veerle De Mey van VIVES. “We hebben bewust voor die naam gekozen want we denken dat er innovaties zullen blijven komen.” 

Meest gelezen