Nederlandsche Bank geeft cryptoplatform Coinbase miljoenenboete wegens ontbreken registratie

De Nederlandsche Bank legt cryptodienst Coinbase een boete van ruim 3 miljoen euro op. Het bedrijf was bijna twee jaar lang actief op de Nederlandse markt zonder de benodigde registratie bij de monetaire autoriteit.

Waarom is dit belangrijk?

Volgens de Nederlandsche Bank bestaat er bij cryptodiensten een hoog risico op witwassen of het financieren van terrorisme. Om die reden zijn bedrijven sinds 21 mei 2020 verplicht hun activiteiten te registreren op grond van een wet die dergelijke criminele praktijken moet voorkomen. Dit hangt volgens DNB samen met de anonimiteit van crypto, die zonder een dergelijke registratieplicht minder goed in de gaten is te houden.

Het nieuws: De cryptobeurs Coinbase was bijna twee jaar lang actief in Nederland zonder de verplichte DNB-registratie. Bij zo’n registratie moeten bedrijven aantonen dat de bestuurders van de onderneming betrouwbaar zijn, en wil de monetaire autoriteit weten wie het voor het zeggen heeft binnen het bedrijf. Ook wordt gekeken of de bedrijfsvoering op orde is.

  • De Nederlandsche Bank zei donderdag in een verklaring een administratieve boete van 3,33 miljoen euro op te leggen aan Coinbase voor het opereren in het land zonder registratie bij de monetaire autoriteit. Coinbase verkreeg zijn registratie in Nederland op 22 september 2022, wat inhoudt dat de dienst bijna twee jaar lang actief was in het land zonder de verplichte registratie.
  • DNB zegt daarnaast dat het standaard boetebedrag van 2 miljoen euro is verhoogd, vanwege de “ernst en verwijtbaarheid” van het cryptoplatform. Daarbij wijzen de Nederlanders erop dat Coinbase een “aanzienlijk aantal klanten” heeft in Nederland.
  • “Zo heeft Coinbase tijdens de overtreding tot 22 september 2022 geen melding kunnen doen van ongebruikelijke transacties bij FIU-NL (Financial Intelligence Unit – Nederland, red.)”, aldus de Nederlandsche Bank. “Mogelijk is hierdoor gedurende deze periode een groot aantal ongebruikelijke transacties buiten het zicht van de opsporingsautoriteiten gebleven”.
  • Een woordvoerder van Coinbase liet aan Decrypt weten het niet eens te zijn met het besluit van DNB. De cryptodienst heeft nu tot 2 maart de tijd om bezwaar te maken tegen de boete. “Hoewel we de autoriteit van DNB respecteren om haar regelgeving te handhaven, overwegen we bezwaar te maken tegen het besluit”.

Binance: Eerder kreeg ook cryptoplatform Binance een miljoenenboete van de Nederlandsche Bank vanwege het ontbreken van de dezelfde verplichte DNB-registratie.

(mah)

Meer