Twee slaapcoaches vertellen hoe je zonder omwegen in dromenland belandt.
Volledig scherm
Twee slaapcoaches vertellen hoe je zonder omwegen in dromenland belandt. © Getty Images/Tetra images RF

Val jij moeilijk in slaap? “De kwaliteit van je nachtrust heeft alles te maken met je gedrag overdag”

Slapen, de meeste mensen doen het het liefst zo lang mogelijk. Iets minder dan een derde van ons leven brengen we slapend door. Maar hoe doe je dat eigenlijk: goed en lekker slapen? En wat als de slaap vatten moeilijk lukt? We vroegen het aan twee slaapcoaches.

  1. ▶ Mogelijk eerste sterfgevallen door eten van vlees van ‘zombieherten’: om welke ziekte gaat het en wat is het risico voor ons?
    PREMIUM
    HLN legt uit

    ▶ Mogelijk eerste sterfgeval­len door eten van vlees van ‘zombieher­ten’: om welke ziekte gaat het en wat is het risico voor ons?

    In de Verenigde Staten zijn twee jagers gestorven nadat ze vlees hadden gegeten dat vermoedelijk afkomstig was van zogenaamde ‘zombieherten’. Het zou dus mogelijk om de eerste overdracht ooit kunnen gaan van de dodelijke ziekte naar mensen. Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Texas via een nieuwe publicatie in het wetenschappelijke tijdschrift Neurology. Maar wat staat er precies in hun wetenschappelijke publicatie? Waaraan lijden die ‘zombieherten’? En wat is het gevaar voor ons? HLN-wetenschapsexpert Martijn Peters beantwoordt vijf vragen in deze HLN legt uit podcast.
  2. Nederlandse presentatrice moet neus volledig laten amputeren. Arts: “Erg uitzonderlijk, maar chronische bloedneus kan een alarmsignaal zijn”
    PREMIUM

    Nederland­se presenta­tri­ce moet neus volledig laten amputeren. Arts: “Erg uitzonder­lijk, maar chronische bloedneus kan een alarmsig­naal zijn”

    “Dit was een heel grote schok voor mij.” Dieuwertje Blok (66), bekend van het ‘Sinterklaasjournaal’, onthulde vandaag dat ze haar neus volledig moet laten verwijderen. De Nederlandse presentatrice kampt met een ernstige tumor in haar neus. Wat moet je doen om zo’n extreme operatie te voorkomen? En kan je dan een prothese laten plaatsen? Wij vroegen het aan NKO-arts Stijn Halewyck. “Als je schrijnwerker bent, en regelmatig last hebt van neusbloedingen, let je best op.”