LIVE. Alle MIA’s zijn uitgedeeld: Pommelien Thijs en Stromae grootste winnaars met drie beeldjes

Vanavond worden in Paleis 12 de Music Industry Awards (MIA) uitgereikt. In totaal zullen 18 beeldjes in de vorm van een luidspreker worden uitgedeeld. Grote kanshebbers zijn Stromae, die voor maar liefst 9 MIA’s genomineerd is en ook Charlotte Adigéry & Bolis Pupul die in aanmerking komen voor 8 beeldjes. Volg hier de uitreiking live mee.

lto
    Eva De Poorter
    Eva De Poorter

    Stromae haalt nog maar eens drie Mia’s binnen, ook Pommelien Thijs grote winnaar

    Stromae en Pommelien Thijs mochten donderdagavond de gouden plak in twee bijten: met elk drie MIA’s waren ze de primussen van de klas. Maar dé grote winnaar? Het Nederlandstalige lied, dat zijn status definitief in marmer beitelt. Lees hier meer!

    Eva De Poorter
    Eva De Poorter
    Alle awards zijn uitgedeeld: Pommelien Thijs en Stromae grootste winnaar met drie beeldjes
    Solo man: Metejoor
    Solo vrouw: Pommelien Thijs
    Doorbraak van het jaar: Pommelien Thijs
    Hit van het jaar: Pommelien Thijs
    Album van het jaar: Metejoor van Metejoor
    Pop: Camille
    Nederlandstalig: Camille
    Vlaams populair: Willy Sommers
    Groep van het jaar: Clouseau
    Hiphop: Coely
    Dance: Regi
    Alternative: Tamino
    Artwork: Charlotte Adigéry & Bolis Pupul
    Producer: Charlotte Adigéry & Bolis Pupul, Stephen en David Dewaele
    Muzikant van het jaar: Stefanie Mannaerts, drumster van Brutus
    Lifetime Achievement Award: Vaya Con Dios
    Sector Lifetime Achievement Award: Hedwig De Meyer
    Eva De Poorter
    Eva De Poorter
    En daar is nummer drie voor Pommelien: Hit van het jaar!
    De MIA krijgt ze uit handen van Alexander De Croo en Songfestival-kandidaat Gustaph. Ongewoon van Pommelien Thijs. Van Stromae krijgt ze een goedkeurend knikje als haar naam uitgeroepen wordt. Het publiek, waar ook haar vrienden "Stromae, ik ben geweldige fan. L'enfer is fantastisch. maar dankuwel hiervoor. Het nummer betekent heel veel voor mij. Toen ik het schreef, maar ook nu als ik het aan jullie laat horen. Dit krijgen, betekent enorm veel", zegt ze.
    Eva De Poorter
    Eva De Poorter
    Album van het jaar: Metejoor
    Na 'Solo man' gaat Metejoor naar huis met 'Album'. Hij kreeg die uit handen van Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA), die nog steeds met een brace rondloopt, na een breukje in zijn been.
    Eva De Poorter
    Eva De Poorter
    Vaya Con Dios brengt 'Just a friend of mine' na Lifetime Achievement Award voor hun indrukwekkend palmares
    Dani Klein en haar gezanten verzorgen een mooi muzikaal intermezzo, kort nadat ze de Lifetime Achievement Award in ontvangst mocht nemen. Met dank aan haar indrukwekkende palmares met liefst elf miljoen verkochte platen en hits als What's a woman, Just a friend of mine, Don't cry for Louie en Nah neh nah.
    Eva De Poorter
    Eva De Poorter
    Camille neemt haar tweede MIA in ontvangst
    De MIA  voor pop gaat naar... Camille. "Dat is er hier over he", lacht ze. "Merci! Merci." Ook een bedankje voor de ouders: "Zij zijn er altijd voor mij. Dankjulliewel allemaal! En nu heb ik echt geen woorden meer over, over."
    Eva De Poorter
    Eva De Poorter
    Clouseau mag nog maar eens een award aan hun prijzenkast toevoegen
    "Dit jaar is het 39ste jaar dat wij Clouseau mogen doen. Het gevoel is dat het beste nog moet komen, maar vinden het fantastisch dat we al zoveel jaren de muziek mogen maken die we maken", aldus Koen Wauters. Samen met Kris neemt hij de award voor 'Groep' in ontvangst. 
    Eva De Poorter
    Eva De Poorter
    Een aantal MIA's die al vooraf zijn uitgereikt: Drie voor Stromae en allereerste voor Charlotte Adigéry & Bolis Pupul
    MIA's die vooraf werden uitgereikt. Artwork gaat naar Charlotte Adigéry en Bolis Pupul. Stefanie Mannaerts van Brutus wint de MIA voor Muzikant en de Sector Lifetime Achievement Award is voor Hedwig De Meyer. Stromae wint ook zijn eerste van de avond: videoclip van het jaar. Ook Liveact van het jaar gaat naar Stromae. 
    Hij bedankt alvast een hele rits mensen, onder wie zijn broer, zijn vrouw en zijn moeder. Ook zij werkt met hen samen. Hij leest de hele lijst af van zijn smartphone. Het is effectief een hele reeks namen. Hij breekt meteen ook een record: zijn teller staat op 20 MIA's.
    Eva De Poorter
    Eva De Poorter
    MIA hiphop gaat naar Coely
    Sven de Leijer geeft alvast een trofee voor  Stunt van het jaar van Vrede op Aarde aan Stromae. Maar de MIA voor hiphop, die gaat naar Coely. Ze is er niet bij, ze zit in Londen. 
    Eva De Poorter
    Eva De Poorter

    Zonnebloemen, plastieken oorbellen en “een trouwkleed”: dit zijn de meest opvallende outfits van de MIA’s

    Straks weten we wie de grote winnaars van de MIA’s worden, maar de winnaars van de rode loper zijn alvast bekend. Zo zagen we 5000 diamanten, 70 bloemen en ontelbaar veel kostuums. Bekijk hier de opvallendste outfits. Bekijk hier de video!

    Eva De Poorter
    Eva De Poorter
    Hugo Sigal geëmotioneerd op het podium als uitreiker, Willy Sommers draagt trofee op aan Nicole
    Het luidste applaus van de avond is niet voor de winnende artiesten. De ovatie vand de avond is voor een sterk geëmotioneerde Hugo Sigal. Die staat op het podium, voor het eerst alleen sinds het overlijden van zijn vrouw Nicole. "Mensenlief, dankuwel. In 2008 - is intussen 15 jaar geleden - mochten ik en ons Colleke voor Pastorale een MIA in ontvangst nemen. We voelden toen al dat het publiek ons zo lief had. Dat deed mij en ons Colleke heel veel deugd. Die warmte heb ik de voorbije maanden weer mogen ervaren. Die enorme liefde voor Nicole was echt hartverwarmend. En daarom aan iedereen in Vlaanderen: (zingt) Ik heb je lief, zo lief."
    Hij mag de award uitreiken voor Vlaams populair aan Willy Sommers. Dat is drie op een rij, hij won de award ook in 2022 en 2020. "Dit is een bonus in mijn leven. 52 jaar sta ik dit jaar op de planken. Ik heb een sterk team. Dank aan mijn platenfirma, management en natuurlijk mijn gezin en mijn vrouw. En jullie, mijn trouw publiek al 52 jaar. Ik draag deze op in grote mate aan Nicolleke!"
    Eva De Poorter
    Eva De Poorter
    Pommelien Thijs met haar tweede van de avond
    Radiopresentatrices Kawtar Ehlahlouch en Kim Van Oncen komen de Doorbraak van het jaar uitreiken. Die is voor Pommelien Thijs, haar tweede na Solo vrouw. Ze kan het niet geloven, wanneer haar naam valt. "Ik wil mijn zus heel graag bedanken, om mij te leren zingen. Dank u aan mijn ouders om de liefde voor muziek door te geven. Heel dankbaar, doei!" Met de breedste glimlach verdwijnt ze weer van het podium.
    Eva De Poorter
    Eva De Poorter
    Matteo Simoni en Charlotte Timmers komen MIA 'Zillion'-gewijs uitreiken
    Met een dikke beat en veel confetti, komen Charlotte Timmers en Matteo Simoni de MIA voor Dance uitreiken. Die gaat naar Regi. "Dankjewel allemaal. Ik heb onlangs met Zwaartekracht leukste optreden in mijn leven gegeven in Sportpaleis. We gaan dat dit jaar in oktober opnieuw doen. Aan alle fans: we really love you."
    Eva De Poorter
    Eva De Poorter
    Pommelien Thijs wint 'Solo vrouw'
    Nog nooit zo veel vrouwen genomineerd als dit jaar. "Te gek!" vindt Merol die de MIA voor Solo Vrouw uitreikt. En roept meteen op tot meer vrouw in verschillende posities. In de muziek, en op festivals onder meer. De trofee gaat naar Pommelien Thijs. "2022 was een gek jaar, zo veel mensen ontmoeten, en zo veel muziek mogen maken. Jullie liefde, merci!"
    Eva De Poorter
    Eva De Poorter
    MIA voor Solo man: Metejoor
    Tom Waes zet eerst nog even de puntjes op de i nu hij commentaar kreeg op zijn taalgebruik. "Blijkbaar doe ik dat in een tussentaal. Nu doe ik het slechts in 1 taal: plat Antwaarps!" Hij mag het luidsprekertje uitreiken aan Metejoor. 
    Eva De Poorter
    Eva De Poorter
    Stromae met de grote glimlach in de zaal
    Hij heeft negen nominaties, en vulde Madison Square Garden, zat bij Jimmy Kimmel en scoorde met zijn nieuwe plaat Multitude. En "alles gaat goed", antwoordt Stromae in het Nederlands. Daarna gaat het over in het Frans. Zijn mooiste moment van het jaar: "In Québec, toen ik mijn vrouw en zoontje zag toekomen. Het is misschien bizar, maar toch is het mijn favoriete moment van 2022."
    Eva De Poorter
    Eva De Poorter
    Geen tranen meer over voor Camille
    Een muzikaal intermezzo, het blijft een muziekawardshow natuurlijk. Camille brengt een loepzuivere versie van haar hit Geen tranen meer over. Ze draagt een roze tutu, en bliksemschichten op haar top. Uiteraard in het roze.
    Eva De Poorter
    Eva De Poorter
    MIA voor Alternative: Tamino
    Het gaat vooruit, meteen erna mogen Jeroom en Elodie de volgende uitreiken, die voor 'Alternative'. Tamino is de gelukkige, hij is er niet bij. Hij zit in New York. Maar in een filmpje bedankt hij wel iedereen. "Geen betere manier om deze nieuwe titel eer aan te doen", zegt hij terwijl hij ons een beeld op New York toont in een opgenomen filmpje.
    Eva De Poorter
    Eva De Poorter
    Camille wint MIA voor Nederlandstalig
    "De vrolijkste goede fee van de VRT" zo noemde Bart Peeters Fien Germijn. Die mag de eerste MIA van de avond uitreiken, wat een eer. Het is de Beste Nederlandstalig. Camille wint zo haar eerste beeldje van de vier nominaties. "Ik had mezelf voorgenomen geen Oh my God te zeggen, Maar Oh my God ik heb een MIA! Dit is eigenlijk niet van mij, maar van mijn fans, mijn team. Ik weet niet wat ik moet zeggen." Onderweg terug naar haar tafeltje krijgt ze alvast een dikke knuffel en felicitaties van haar '#LikeMe'-collega's Francisco Schuster en Pommelien Thijs, en Regi Penxten.
    Eva De Poorter
    Eva De Poorter
    Max Colombie start de grote show van de MIA's
    Indrukwekkend. Max Colombie zingt met zijn Oscar and the Wolf vanop de top van het Atomium zijn WK-single Warrior. Vergezeld door de blinkende lichtjes op de negen zilverkleurige bollen.. Hij heeft er speciaal zijn dikste jas voor aangetrokken, want het is koud in Brussel. Die stunt is even ervoor opgenomen, daarna wandelt hij overtuigend het podium op. Dat heet dan straf openen. 
    Aangeboden door onze partners

    Hoofdpunten

    Aangeboden door onze partners

    MEER OVER