Beeld uit ‘Het verhaal van Vlaanderen'.
Volledig scherm
PREMIUM
Beeld uit ‘Het verhaal van Vlaanderen'. © VRT

ONZE OPINIE. “Waarom ‘Het verhaal van Vlaanderen’ zo goed is voor het maatschappelijke debat”

“Het verhaal van Vlaanderen is ongelooflijk goed voor het maatschappelijk debat, schrijft politiek journalist Isolde Van den Eynde. “Het is goed voor het debat over de Vlaamse subsidiedrang. Het is goed voor het debat over verkavelingsantwerps op de VRT. En het tv-programma haalde het debat over onze geschiedenis uit het stoffige universiteitskamertje naar waar het hoort: het midden van de maatschappij.”

26 reacties

  • Gino Denil

    1 jaar geleden
    Zelfs doorheen de eeuwen en stijlen heen is er een verschil tussen Duitse denkers en Franse. Tussen Spaanse architectuur en Hollandse. Tussen Vlaamse schilders en Britse... Als Waes kan uitleggen waarom in het werk van Ensor, Raveel of Kamagurka iets Vlaams en in het werk van Sutherland, Bacon en Hockney iets Brits zit dan vertelt hij iets zinvol over identiteit. Maar waarschijnlijk hoort hij en Jambon nog meer het nu in Keulen donderen.
  • Gino Denil

    1 jaar geleden
    Des te beter, Emiel Van Roost. Heb ook een identiteit. Dat is zowel een Vlaamse als een Belgische en een Europese. Die Europese is de belangrijkste. Het is de Europese ideeëngeschiedenis - vanaf de oude Grieken tot nu - die ons het meest bepaalt en een eenheid creëert onder de West-Europese volkeren. Die ons de filosofie, cultuurrelativisme, wetenschap, democratie en mensenrechten bracht. Dat waarin we ons onderscheiden hebben van culturen in andere continenten.
  • Gino Denil

    1 jaar geleden
    Wat zo erg is aan het programma is dat het met veldslagen en opstanden totaal naast de kwestie is. Wie iets wil ervaren over onze identiteit die heeft het over onze houtsnijders, kathedralenbouwers, kunstschilders (van Van Eyck tot Raveel), tapijtkunstenaars, literatuur, culinaire tradities. Dan hebben we het over onze identiteit. Over hoe wij naar de wereld kijken en ervaren. Over hoe dat anders is dan een Brit, Hollander of Fransman. Past niet in het enge plaatje van het Vlaams nationalisme.
  • Emiel Van Roost

    1 jaar geleden
    Gino Benil, ik ben een vlaming en heb mij die vlaamse identiteit niet laten aannaaien, het is gewoon zo, ik ben hier namelijk geboren uit vlaamse ouders.
  • Emiel Van Roost

    1 jaar geleden
    Mijnheer Bruno De Wever, die man uit noord gallie kon wel een vlaming geweest zijn, Duinkerken en Rijsel waren ook vlaams voordat de fransen het afgepakt hadden.